Svampbruschetta – Trerätters med Brutal Brewing, förrätten

Fotografier: Brutal Brewing, Matilda Kjell

*Det här inlägget är i samarbete med Brutal Brewing*

Hej!

Igår förrgår kväll genomförde Brutal Brewing ett mindre pressevent för en ny öl i sin Raw Law serie i deras bryggkällare i Vårby i Stockholm med mig som kock. Ett gäng olika dryckesskribenter och bloggare var inbjudna till en middag på Laika i Hornstull för ett event, men ”kidnappades” snart därefter och bussades ut till en hemlig adress där jag och ett event team hade styrt upp en mysig middag parad mot några av Brutals egenbrygda ölsorter. Kul idé! 😀

Brutals ölar är alla ekologiska och veganska, vilket jag tycker är en rolig och viktig grej. Det matchar dessutom perfekt med det jag gör på Jävligt gott, där jag försöker få folk att konsumera lite vettigare och mer hållbart genom att göra det jävligt gott och utan pekpinnar. Det är genom att göra coola och riktigt goda grejer som bara råkar vara hållbara som vi får med oss folk i längden.

Det hela var ett riktigt roligt event, jag fick möjligheten att på nytt testa mina skills i ett restaurangkök och visa vad jävligt gott växtbaserat käk handlar samtidigt som jag fick betalt (hur bra är inte mitt jobb?!). Huvudanledningen till eventet var som sagt att Brutal Brewing släpper en ny öl i sin Raw Law serie nästa vecka i en mycket begränsad 3000 flaskorsupplaga, deras Raw Law Raspberry Weissbock. Det är en weissbier bryggd med äkta färskpressade hallon tillsatta under bryggningsprocessen som ger en subtil och fruktig ton till ölen och med hela 8,4 % alkohol. En riktig, riktigt smarrig öl!

Huvudgästen på kvällens middag, Raw Law Rasperry kan ses nere till höger på bilden framför Sofia Andersson, produktchef på Brutal Brewing. Spetten får ni vänta till nästa vecka för receptet på! 😉

Jag fick helt fria händer att utforma menyn själv, och fick med mig ett gäng flaskor hem för att experimentera med för några veckor sedan. Weissbier för mina tankar ganska snabbt ner till centrala och östeuropa, så det var där jag hämtade inspirationen. Efter lite reasearch och experimenterade fastnade jag för en trerättersmeny där förrätten landade ganska tryggt i tyskland, huvudrätten grävde ner sig i den ungerska myllan och efterrätten tittade lite mer mot södra frankrike och medelhavet.

I tre blogginlägg under de kommande veckorna här så kommer jag att bjuda på de olika rätterna jag tog fram, med start i det här inlägget med förrätten. Denna var en svampbruschetta med surkål, som vi parade med Brutal Brewings The Tail Of A Whale som också är en veteöl med viss humlearom och lätt citrussyra. Tanken med förrätten var att möta en ganska klassisk ljus öl med lika klasiska feta, salta och lätt syrliga smaker från svampen, det stekta brödet och surkålen i en enkel och god rätt.

Förrätten och huvudrätten serverades utifrån ett share and dine koncept där vi ställde fram stora fat där gästerna fick plocka på sig mat själva från serveringsfaten. Även om det var trerätters serverade på ett flashigt event så kände jag att jag inte kan gå ifrån idén med den enkla och jävligt goda maten för mycket. Att hålla på det lite enklare ”hemma hos” temat kändes klockrent både för drycken och för maten och det verkade gå hem hos gästerna iaf 😉

 

Svampbruschetta med sukål, 4-6 förrättsportioner

Ingredienser:

  • 100 g surkål
  • 300 g ostronskivling
  • 4 skivor levainbröd
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 citron
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 näve kruspersilja
  • salt och svartpeppar
  • Rapsolja till stekning av svampen

Gör så här:

  1. Hacka ostronskivlingen grovt i ca 2×2 cm stora bitar
  2. Stek ostronskivlingen tills den får fin färg i rapsolja, salta och peppra
  3. Skiva brödet i ca 1,5 cm tjocka skivor och stek dem gyllene rikligt med olivolja i en stekpanna
  4. Blanda den stekta svampen med surkål och hackad bladpersilja, krydda med salt, peppar, några droppar citronsaft och lite olivolja
  5. Lägg upp en näve kål och svampblandning på varje macka. Toppa med kruspersilja, olivolja och rikligt med nymald svartpeppar
  6. Ät!

, , , , , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Citronkladdkaka med ölkräm – Trerättersmeny med Brutal Brewing, efterrätten | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 14 april, 2017

    […] Law Raspberry Weissbock, en weissbier smaksatt med färska hallon. Ni kan hitta förrätten – en svampbruschetta med surkål – och mer om själva eventet här, och receptet på huvudrätten – ungerska grillspett med fänkålsstuvning – […]

  2. Ungerska grillspett med fänkålsstuvning och persiljestekt potatis – Trerätters med Brutal Brewing, huvudrätten | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 april, 2017

    […] veckan var jag, som jag berättade om i förra fredagens inlägg, kock på ett event som Brutal Brewing genomförde för att lansera sin nya veteöl med hallon i. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes