Svamp och valnötsstek på Nyår och barnmatsprat

IMG_4429 (1024x768)

Hej hej igen!

Livet som småbarnsfarsa är onekligen inte ett som präglas av kulinariska äventyr. Matinspirationen har tyvärr varit ganska mycket i botten på senaste. Som jag har sagt tidigare så har stortjejer (tidigare lilltjejen, nu kallad stortjejen) varit vegetarian i snart ett år nu, vilket ju är roligt, men det gör tyvärr också att jag måste anpassa vardagsmaten min mer efter hennes smak, vilken är ganska smal och enkel.

Vi äter väldigt mycket barnhusman om man nu kan kalla det så. Fördelen med dagens ersättningsproduktsfrenzy är dock att nästan alla av hennes vanliga favoriträtter går att ersätta med någon sorts quorn eller sojaprodukt. Två vanliga veckor kan se ut så här på ett snurrande schema: Gulcurry med quorn, limequorn , quornfärssås, korvstroganoff med pasta, sojabullar med stekt potatis och lingonsylt, spenatsoppa med ägghalvor, ärtsoppa, pasta carbonara på fakeon (sojabacon), pasta med tomatsås och mozzarella, viltgryta (utan svamp, finns på bloggen) och lite sånna grejer äter vi väldigt ofta.

Nu börjar den nya lilltjejen dock få smak för riktig mat och inte bara bröstmjölk, så jag ska väl göra någon sorts ansats till att laga mat till henne också. Har ni några tips på bra bebisrecept för 6-8 månader? Vegetarisk, gott, nyttigt och enkelt är mina krav.

Men men, det har inte varit helt och hållet mörker på matfronten. På nyårsafton hade vi lite gäster över (alla köttätare förutom en) och då lagade jag en repris från nyår 2011, ett av de första inläggen som jag skrev här på bloggen. En svamp och valnötsstek på steroider skulle man kunna kalla det. Otroligt gott och lyckat blev det! Det närmsta man kan jämföra det med i köttväg är kanske som en svampsmakande köttfärslimpa, för det var lite så den blev i konsistensen. Vi åt den tillsammans med en rostad vitlökssås som jag hittade på den här bloggen (på grönsaksbuljong istället för oxfond så klart) och saltstekt potatis.

IMG_4417 (1024x768)

Svamp och valnötsstek, 10 portioner

Ca 1 kilo blandad svamp
1 dl torkad skogssvamp
2 dl naturella valnötter
1 dl bladpersilja
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
4 stora ägg eller 5 mindre
2 tsk torkad timjan
1 dl vatten
En rejäl klick smör eller olivolja
Salt och svartpeppar

Börja med att finhacka svampen, löken och vitlöken. Stek allt gyllenbrunt i omgångar i smör (jag använde två stekpannor). Se gärna till att svampen får rejält med färg, då får de mer smak. Salta och peppra löpande och krydda med timjan. När du har stekt allt, så mixa ungefär hälften av svamphacket i en bunke med en mixerstav så att du får en blandad konsistens. Hacka nötterna mellanfint med kniv. Du vill ha lite tuggmotstånd, så mixa dem inte! Fin hacka persiljan och blanda därefter ner den och nötterna i svampröran. Avsluta med att röra ner äggen, salta och peppra lite extra och häll där efter ner smeten i en ugnsfast form täckt med bakplåtspapper. Du vill gärna ha en brödform av järn eller keramik som håller värmen bra och som är lite avlång för att få bäst ”stek”feeling på resultatet.

Grädda i ugnen på ca 200 grader i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka i mitten, om den är torr så är steken klar. Låt vila några minuter innan du serverar. Skiva i ca 1 cm tjocka skivor. Visst ser det köttigt ut?!

, , , , , , , , , , ,

16 Responses to Svamp och valnötsstek på Nyår och barnmatsprat

  1. Jenny 19 augusti, 2017 at 12:08 #

    Den här måste jag testa! Undrar dock när den torkade svampen ska i? Kan inte se något om den i texten. 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 augusti, 2017 at 12:04 #

      Har jag kanske missat det? Lägg den först i blöt en stund, och ha sen ner i svamphacket i stekpannan!

  2. Caroline 14 april, 2017 at 11:08 #

    Det här receptet lät ju verkligen spännande, nästan så att jag överväga att laga denna rätt imorgon.
    Försöker äta vegetariskt en gång i veckan och hålla en allmän sund matlista för veckan, fick ju en massa idéer genom att kolla din blogg.
    Hittade hit eftersom aftonbladet länkade din sida ang att slippa lammsteken i påsk.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 april, 2017 at 02:28 #

      Kul att höra! Hoppas du testar och att det blir gott 🙂 Välkommen tillbaks!

  3. Ann 27 december, 2016 at 12:12 #

    Jag brukar byta ut nötter mot andra nötter. De flesta nötallergiker tål cashewnötter. Kolla upp det!

  4. Viveca 31 december, 2015 at 02:36 #

    Hej och tack för att du delar med dig av recept och inspiration till att äta helvegetariskt. Testade receptet och det blev väldigt gott men undrar hur du gör med den torkade svampen, blötlägger du den eller smular du ned den i smeten. Sedan använde jag inte vatte, blev så saftigt ändå. Bara som ett tips. Gott nytt år alla vegolovers!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 december, 2015 at 04:42 #

      Ja jag inser att det var lite otydligt. Jag använder vattnet för att blötlägga den torkade svampen!

  5. Maja 29 december, 2015 at 01:27 #

    Hej! Det står att man ska mixa hälften av svamphacket, när använder man resten? menar du att du blandar i det omixat för att får en blandat konsistens?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 30 december, 2015 at 08:04 #

      Ja exakt. Blanda ihop den mixade och ommixade för en blandad konsistens.

  6. Kim 17 december, 2015 at 09:55 #

    Vad kan man tänkas använda istället för nötter? Eller går det att bara skippa det? Vegetarianen i fråga är dessvärre nötallergiker…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 december, 2015 at 02:36 #

      Nötterna ger lite mer tuggmotstånd och konsistens på det hela. Kanske testa att blanda ner lite hackade rotsaker och pumpafrön? Svårt att säga då jag inte har testat receptet utan nötter och inte riktigt kommer på något som direkt kan ersätta…

    • jimp 31 december, 2015 at 10:44 #

      Rosta solrosfrön i torr panna! Och eller pumpafrön.

  7. Josephine Karlsson 17 april, 2015 at 04:24 #

    Hejhej!

    Tror du att det går att använda noegg istället för ägg eller binda med något annat? Tacksam för svar!

    Mvh

    Josephine

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 april, 2015 at 08:24 #

      Hej!

      Jag har aldrig testat noegg, så jag vet inte hur det funkar. Men jag är säker på att andra bindmedel som till exempel ströbröd blandat med växtmjölk, eller potatismjöl blandat med vatten funkar fint som äggsubstitut. Det är bara att testa på! Jag ska nog försöka testa en själv om inte allt för länge, då jag gärna försöker laga utan ägg om det går.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Påskbord, julbord och midsommarbords-special | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 20 mars, 2017

    […] ”Lammstek” […]

  2. Rödvinssås | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

    […] in mitt nya liv som bokföringsproffs med en finfin rödvinssås som jag gjorde till påskhelgens svamp och nötstek (som har blivit en riktig högtidsfavorit hemma hos mig). Den är inspirerad av vinnarsåsen från […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes