Svamp och spenatlasagne

Lasagne är goda grejer. Det är som en blandning av det bästa från det italienska köket och en tårta, och hur skulle det inte kunna bli bra? Tårta med pasta och ost och tomat!

Här är en variant med spenat och svamp. Jag har gjort en liknande vegansk variant tidigare, men om man nu ändå kan äta ost, så varför inte unna sig en riktig festmåltid ibland. Det här blev vår lördagsmiddag, bilderna gör den inte riktigt rätta, men man ser onekligen hur mycket ost det var.

Tänk på att salta tillräckligt mycket här bara. Pastan och osten sväljer en hel del av saltet i tomatsåsen så du måste salta mellan lagren också. Inte för mycket bara;)

Svamp och spenatlasagne för 6-8 pers

1 paket lasagneplattor
1 stor zucchini
3 dl riven parmesanost
250 g mozzarella

Tomatsås:

2 burkar krossade tomater
3 morötter
2 msk olivolja
1 gul eller röd lök
2 klyftor vitlök
Torkad rosmarin
Torkad timjan
1 paket quornfärs á 300 g
1 grönsaksbuljongstärning
1 glas rödvin
1 msk honung eller socker
salt och peppar

Bechamelesås:

1 liter mjölk
1 dl mjöl
25 g smör
salt och vitpeppar

Spenat:

1 paket fryst hel bladspenat á 450 g
1 nypa muskotnöt
salt och peppar

Svamp:

400 g blandade skogssvampar
25 g smör
ev 1 msk svampfond
salt och peppar

Börja med tomatsåsen. Hacka lök, vitlök och skiva morötterna. Fräs mjuka i olivoljan i en gryta. Blanda ner kryddorna och låt steka med i några minuter till. Blanda ner quornfärsen och fräs med kort. Blanda sedan ner vin, tomat, buljong och låt koka i ca 30 min medan du förbereder resten. Smaka därefter av med salt, peppar och honung för att mildra syran i såsen.

Bryt svampen i bitar och stek i lite olja i en stekpanna tills vätskan börjar reducera ut ut svamparna. Blanda ner smör och svampfond i stekpannan och låt steka in i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Stek inte svampen torr, du vill bara koncentrera svampens smak. Ställ åt sidan.

I samma stekpanna som du förberedde svampen tinar du spenaten. Häll den frysta spenaten i stekpannan och tina på medelvärme så att smakerna koncentreras i spenaten när vattnet avdunstar. Rör hela tiden så att det inte bränns vid och så att det tinar jämt. Krydda med muskot, svartpeppar och salt. Det är klart när större delen av vätskan avdunstat och all spenat tinat. Smaka av.

Koka bechamelen. Gör en redning på ca 2 dl mjölk och 1 dl mjöl. Koka upp resten av mjölken försiktigt så att den inte bränns. När mjölken kokar häller du långsamt ner redningen under omrörning. Låt koka 2-3 minuter, ta av från värmen och rör ner smöret så att det smälter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Skölj och skiva zucchinin i ca 0,5 cm tjocka skivor. Riv parmesanen. Smöra en djup ungsfast form, ca 4×3 dm i omkrets.

Sätt på ugnen på 200-225 grader beroende på typ av ugn.

Börja varva lasagnen med ett lager tomatsås och bechamele och sedan pastaplattor. Varva därefter med alla ingredienser i alla lager. När du gjort två-tre lager och det börjar se ut som att formen börjar fyllas trycker du försiktigt ned med handflatorna så att fyllningen sprids jämt och packas bättre. Du borde få plats med 4-5 lager sammanlagt. Toppa med ett lager med bara bechamele, parmesan och mozzarellan som du river över toppen. Salta och peppra extra.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. När ovansidan är gyllene och pastaskivorna känns mjuka när du sticker en kniv genom lasagnen är de klara.

, , , , ,

11 Responses to Svamp och spenatlasagne

  1. Anna 19 maj, 2018 at 08:27 #

    Denna har jag lagat och den är supergod! Jag undrar dock två saker: hur länge i förväg kan den lagas och bör den då frysas eller vara i kyl? Kan jag dubbla receptet då jag behöver laga för många? Tack förresten för en superbra receptblogg.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 maj, 2018 at 04:23 #

      Du kan förvara den i kyl i 3-4 dagar utan problem. Fryst kanske den bör förvaras i portionstorlekar för att enklast kunna värmas på i micro eller ugn i efterhand. Självklart kan du dubblera receptet, minska då mängden kryddor lite bara och smaka av eftersom.

  2. Carin 20 april, 2017 at 07:04 #

    Jättegott! Men jag tyckte det var svårt att få bechamelsåsen att räcka till alla lager, så jag gör nog lite mer av den nästa gång, för en nästa gång blir det! 🙂
    Dessutom: var tanken att det skulle vara mozzarella mellan lagren också eller bara på toppen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 april, 2017 at 03:21 #

      Ja, jag tycker sällan att bechamelesåsen räcker. Alltid värt att göra lite mer!

      Du kan göra som du vill med osten.

  3. Sonja 3 april, 2012 at 09:03 #

    Du borde göra en kokbok! 🙂

  4. Mikael 27 november, 2011 at 02:13 #

    Ser gott ut!Jag älskar lasagne och vi har vår frys överfull(den är inte så stor) med höstkantareller som min sambo har plockat,så nu vet jag vad vi kan använda dom till!

  5. marcus 15 november, 2011 at 06:08 #

    fan va bra… gjorde den här som student nu idag.
    fick gå och låna matlådor utav grannen för att det blev så mycket.
    Credz!

  6. Marie 20 september, 2011 at 06:03 #

    Ser ju ut att smaka fantastiskt bra! Sjukt mycket godare är den förfärliga grönsakslasagnen jag köpte på Munkbrohallen idag som var typ oätlig. Lasagne smakar alltid bäst hemma, har nog aldrig nog ätit nån ute som mäter sig med typ min. Däremot är kruxet nu för tiden att jag inte har ugn, bor med sambon på 23 kvadrat. Inga lasagner eller tacogratänger alltså. =( Lika bra, man får ju typ matkoma av lasagne…blir lätt att man typ nästan delar plåten om man är 2, så gott som det är! Jag gillar att du alltid börjar dina recept med att skriva lite om den inledningsvis, gör det hela mycket intressantare än att bara läsa ett recept rakt upp och ner.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 september, 2011 at 08:48 #

      🙂 Den blev faktiskt ganska najs, det måste jag erkänna. Även om jag själv tycker att jag är långt ifrån det perfekta lasagnereceptet än så länge… Men det ligger ju mycket i ingredienserna och i att få den saftig nog kan jag tycka och det är enklare hemma än om man köper någon sorts dussinskit på stan, det har du helt rätt i.

      Kul att du gillar upplägget:) Det känns ju lite trist att bara köra recepten rakt upp och ner liksom..

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetarisk Lasagne | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 17 augusti, 2014

    […] ett halvt år med bloggen har skrivit om den ännu. Visst, jag har skrivit om den något upphottade svamp och spenatlasagnen, om en lasagne med cashewbechamele och salvia, och ett par sorters lasagneliknande […]

Lämna ett svar till Marie Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes