Stort nytt samarbete: Patchwork – Vin till Vego! Första receptet, Halloumisallad.

Hej vänner!

Det händer mycket i min värld just nu. MatTV, nya kokböcker (som ni kommer läsa mer om snart framöver), och (tam ta da dam ta da dam!) sjukt häftiga nya företagssamarbeten som gör det möjligt för mig att satsa mer på bloggen och sprida vegoevangeliet vidare!

Det senaste, häftigaste och största samarbetet är detta, som vi lanserar idag: Patchwork – Vin till Vego!

Patchwork är en serie viner som idag består av två röda och ett vitt (som lanseras idag), vars ambition är att bredda synen på vilken typ av viner som passar till vegetarisk mat och som vill utmana fördomar och normer om vegetarisk mat. Tillsammans kommer vi under 2016 att släppa tonvis med goda recept och instruktionsvideos för att visa på bredden av vad vegetarisk mat kan vara, och hur mycket gott vin man kan dricka till det.

IMG_1050

Behind the scenes!

IMG_1035

Det var inte lätt att laga mat på knä inte! Kudos till japanerna som gör sånt här hela tiden 😉

Jag läste någonstans att det var omöjligt att dricka tunga rödvin till vegetarisk mat, för som experten sade ”det finns inte så mycket mustigare grejer i det vegetariska köket än auberginerullader och rotfruktsgratänger” och att det därför var mest vita viner som passade till detta. Skitsnack. Jag har druckit chianti, amarone, ripassos, zinfandels och syrahs lika mycket som vilken annan mat- och vinälskare som helst och inte känt mig ett dugg missmatchad. För mig handlar det här om ett big case of köttnorm, som något som är mycket väl värt att utmana. Och vad då inte bättre än att göra det tillsammans med ett stort och starkt företag som kan hjälpa mig att sprida mitt budskap om att jävligt god vegetarisk mat är det självklara och fullt realistiska valet?  Och för den delen att det finns ett lika gott vin att dricka till varje vegetarisk rätt oavsett vilken det är?

vykort_patchwork2

vykort_patchwork

Så för att utmana denna konstiga föreställning så lanserar nu Jävligt Gott och Patchwork en ny smakguide för att matcha vegetarisk mat och viner, som utgår ifrån tillagningssätt istället för huvudråvara. Smakguiden innehåller sex stycken symboler, som jag tycker bättre visar upp bredden i det vegetariska köket. De är ”Ugnsbakat, Grillat, Stekt & Friterat, Sallad & Rawfood, Kokat och Plockmat”. För, som jag alltid brukar säga, det är rätten och dess egenskaper som borde vara i fokus, inte huruvida proteinet består av soja eller grisrumpa.

Samarbetet kommer som sagt konkret bestå av att vi lanserar denna smakguide tillsammans, och att vi lanserar en massa goda vegorecept för att illustrera detta. Tolv av dessa recept kommer vi att lägga mer krut på och också släppa korta snygga instruktionsvideos till. Det första av dessa tolv recept har ni här, en somrig halloumisallad som passar perfekt till Patchworks nya vita Pinot Grigio som lanseras idag!

Salladen är inspirerad av det libanesiska köket, med rena syrliga smaker, mycket persilja, rödlök och friterat pitabröd. Det går precis lika bra att grilla sin ost och sina grönsaker som ni kan göra som jag här i videon och steka dem i en grillpanna eller vanlig stekpanna.

Ni kan se instruktionsvideon här överst, och här är receptet

_DSC4364 (1)Halloumisallad, 2-4 portioner

  • paket á 200 g halloumi
  • 1/2 citron
  • 1 paket romansallad
  • 1/2 rödlök
  • 1 st pitabröd
  • 2 tomater
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1/2 zucchini
  • 1 gul paprika
  • 1/2 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja + för stekning
  • 8 blad färsk mynta
  • salt

Blanda ihop olivolja, saft från 1/2 citron, ½ finhackad röd chili, 1 finhackad vitlöksklyfta, rivna myntablad och salt och låt dra 10 minuter.

Skär 1 pitabröd i ca 2×2 cm stora fyrkanter och fritera i en stekpanna med ca 1 cm rapsolja i tills gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

Skölj salladen och persiljan. Grovhacka persilja, skiva tunna lökringar och skär tomaten i halvmånar. Blanda i en skål.

Skiva halloumin i ca 7 m.m. tjocka skivor och zucchinin lika tjocka halvmånar. Stek halloumin, zucchinin och paprikan i stora bitar tills de får fin färg.

Lägg ihop salladen genom att först tillsätta zucchini, paprika och dressing till salladsbladen och blanda väl. Lägg ut romansalladen på ett serveringsfat och bred därefter ut resten av grönsakerna.  Toppa salladen med halloumi och friterat pitabröd. Servera med extra pitabröd.

, , , , , , , , , , , , , ,

9 Responses to Stort nytt samarbete: Patchwork – Vin till Vego! Första receptet, Halloumisallad.

  1. Therese Palmberg 5 mars, 2016 at 09:43 #

    Halloumisalladen ser fantastiskt god ut! Men vad är det röda som du strör över i slutet och som ligger bredvid på en tallrik som ser ut som stekt bacon??

Trackbacks/Pingbacks

  1. Srirachaspett med Oumph | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 juli, 2017

    […] Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vin till Vego […]

  2. Havshalloumi – favorit i repris! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 juli, 2017

    […] Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till vego. […]

  3. Grillad savoykål med kapris och citron | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 juli, 2017

    […] Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till vego. […]

  4. Bönburgare och Sötpotatisfries med chili och koriander | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 april, 2017

    […] Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork Vin till Vego. […]

  5. Cheese ‘n chips – Video! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 februari, 2017

    […] Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till Vego […]

  6. Melonsnittar till varma sommarkvällar | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 5 juli, 2016

    […] till Midsommar! Stort nytt samarbete: Patchwork – Vin till Vego! Första receptet, Halloumisallad. Grillad grekisk sallad Rödbetsbruschetta – förrätten på […]

  7. Veganskagensnittar till Midsommar! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 20 juni, 2016

    […] Stort nytt samarbete: Patchwork – Vin till Vego! Första receptet, Halloumisallad. Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Nytt Patchworkrecept – Morotscarpaccio, perfekt till påskbordet! Vegansk skagenröra […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes