Spaghetti med quornbullar och tomatsås – Lady och Lufsenstyle

IMG_0373 (1024x768)

Hej!

Ja ni. Bloggen har verkligen haft sina mer aktiva dagar, men ni vet hur det kan vara. Jag tänker så här; alla intressen kan inte brinna lika intensivt hela tiden, men det betyder inte att man behöver slänga ut sin gamla gitarr från balkongen bara för att man inte längre spelar flera gånger i veckan. Då och då kan det vara precis det man behöver när man känner sig lite trött på tillvaron eller i behov av något gammalt och bekant och då kommer man att vara väldigt glad att man faktiskt tog sig de där åren för att lära sig att spela. Lite så är min relation till Jävligt Gott nu för tiden.

Jag kollar in då och då och läser era kommentarer och lagar ett eller annat av mina egna recept, men skriver ganska sällan. Det betyder dock inte att jag lagt allt på hyllan. Bara att jag fått nya saker för mig. Som att vara pappa till exempel. 🙂

På tal om barn och kärlek så kommer här ett recept från i våras som jag inte delat med mig av ännu. Så sjukt gott alltså!

Spaghetti med quornbullar och tomatsås – Lady och Lufsenstyle (de fick ju barn också tillslut om ni minns;))

400 g spaghetti

Tomatsåsen:

2 burkar fina hela tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk god olivolja
en näve färska basilikablad
ev. lite socker
salt och peppar

Vegobullar:

  • 1 paket á 300 g quornfärs eller sojafärs (exempelvis anammas)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 tsk torkad oregano
  • Ett knippe färsk bladpersilja
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja (för färg, frivilligt!)
  • Olivolja
  • Salt och peppar

IMG_0356 (1024x768)

Börja med att förbereda bullarna. Hacka löken och vitlöken fint och stek mjuk i en stekpanna. Blanda ner färsen och stek vidare någon minut. Koka upp vattnet i en vattenkokare eller på spisen och blanda ner sojan och buljongtärningen och låt lösas upp, slå sedan detta tillsammans med oreganon över vegofärsen och låt koka in så att vätskan nästan försvinner och allt blandas väl.

Blanda under tiden ihop havregrädde, potatismjöl och ströbröd i en bunke och låt dra i någon minut så att ströbrödet sväller utan att bli för stabbigt. Blanda ner färsröran i bunken och rör ihop allt till en smet. Hacka och blanda ner persiljan och smaka av med salt och peppar. Om smeten är alldeles för blöt ha i lite mer ströbröd. Konsistensen ska vara sån så att det lätt går att forma bollar som håller ihop. Inte för torrt och inte för blött. Forma dem till bollar med ca 3 cm i diameter.

Börja nu med en enkel tomatsås genom att skiva vitlöken och låta den fräsa några minuter i olivoljan på låg värme i en gryta eller kastrull. Ju mer olivolja desto godare brukar jag säga, så snåla inte;) När den precis börjar ta färg så slår du i tomaterna och fördelar dem någorlunda fint med sleven. Salta, peppra och låt koka under lock på svag värme i ca 20-25 minuter tills att tomaternas fruktkött lösts upp och allt är relativt ihopkokt. Smaka av med mer salt, peppar och kanske lite socker beroende på smak. Blanda ner basilikan och dra av från värmen någon minut.

Sätt under tiden på pastavattnet och börja koka pastan samtidigt som du steker vegobullarna. När de fått färg och fått steka i ca 10 minuter lägger du försiktigt ner dem i tomatsåsen och låter de koka med i tre, fyra minuter.

När pastan är klar så slevar du upp den i en stor skål, tar en del av tomatsåsen och blandar ihop med pastan och häller därefter resten av tomatsåsen och bullarna ovanpå. Servera med parmesan och mer basilika!

IMG_0363 (1024x768)

, , , , , ,

8 Responses to Spaghetti med quornbullar och tomatsås – Lady och Lufsenstyle

  1. Anna-Karin 21 oktober, 2018 at 11:48 #

    Hjälp! Undrar om du kan hjälpa mig. Har lagat köttmat i ca 45 år och älskar att laga mat! För ett drygt år sedan började jag glida över till att börja laga mer o mer vegetariskt, egentligen utan tankar varför. Idag lagar jag 90 % vegetariskt. Men och detta är ett stort MEN.
    Jag får inte till biffarna eller bullarna med vegetarisk färs! Har provat olika märken. Har provat att följa recept så exakt jag kan – fast jag eg gillar mest att höfta…
    Har läst stora delar av din blogg, försökt att följa dina råd men ändå så misslyskas jag med bullar o biffar. Slutar alltid med att jag får röra ut allt till en färs… och det blir ju lite trist så småningom. Särskilt när man som jag älskar att experimentera, prova nytt och inte vill äta samma mat om o om igen.
    Biffarna blir inga biffar, de flyter ut. om jag trots allt får till en biff så har jag stora problem att steka igenom dem fint o få en yta på dem som inte är bränd.
    Samma med bullarna. Provat med mer eller mindre ströbröd/potatismjöl, mer eller mindre vätska osv. Men det slutar alltid i frustration och dåliga biffar/bullar…
    Har du något knep/tips/någon ide om hur jag kan få till det?
    Har nästan gett upp när det gäller iaf att laga till bullar o biffar.
    Ser mig inte som ointelligent när det gäller matlagning men får kanske omvärdera detta snart?!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 oktober, 2018 at 11:07 #

      Hej!

      Det absolut bästa tipset är att använda någon av de nya formbara färserna från anamma, vegme eller Naturli. De har bindmedel redan i sig, vilket gör att du bara behöver krydda. Här är det viktiga att tänka på att tina den formbara färsen i rumstemp i ca 1 timme om den är fryst (helst inte mer än så, den är som bäst när den fortfarande är kyld) och att inte spä ut den med för mycket vätska eller med för stora bitar lök.

      Annars brukar mitt standardrecept vara 300 g färs, 1,5 dl ströbröd eller havregryn, 2 msk potatismjöl och ca 1-1,5 dl valfri vätska. Om biffarna inte håller ihop enligt detta recept så har du haft för mycket vätska eller för lite potatismjöl. Har du för mkt vätska tillsätter du mer ströbröd eller havregryn.

      • anna karin 23 oktober, 2018 at 12:41 #

        Tack för att du tog dig tid! Tar nya tag 🙂 Skön blogg du har förresten!
        Anna-Karin

  2. Oscar 17 mars, 2016 at 10:48 #

    This one is a keeper!

  3. Zabina 30 september, 2014 at 06:20 #

    Testade quornbulle-receptet ikväll. (Y)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Påskbord, julbord och midsommarbords-special | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

    […] ”Köttbullar” […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes