Söndagsmiddag. Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon.

David och Emma, min bror och hans flickvän kom över och käkade middag med oss. David är som jag tidigare nämnt vegan, så det är alltid lite extra roligt att försöka hitta på goda grejer att bjuda på när han kommer. Många av mina vanliga trix, typ släng i en massa ost eller få något att se snyggt ut med ägg funkar inte så det blir lite mer utmaning. Han är dessutom sojaallergiker så där försvinner en hel del annat som skulle kunna fungera.

Den här grytan är en lite mer avancerad variant av en fusk-viltgryta som Sarah brukar laga med kyckling. Jag gör den med portabellosvamp och havregrädde och kallar det Skogsgryta istället. Om det inte finns nå viltkött ska det heller inte behöva kallas viltgryta, bättre då att hylla rätten för vad det är: en samling av fantastiska smaker från den svenska skogen.

Skogsgryta. 4 portioner
400 gram portabellosvamp
1 burk bönor (valfria efter smak, jag hade borlotti, men stora vita eller kidney fungerar också)
4 scharlottenlökar
2 klyftor vitlök
4 dl havregrädde
2 dl vatten
2 msk rårörda lingon
1,5 tsk torkad timjan
1,5 msk kinesisk soja (lite efter smak)
olivolja att steka i
9 torkade enbär hackade
Salt
Svartpeppar

Rårörda lingon
3 dl lingon
1 dl socker

Klyftpotatis 4 port
1,5 kilo fasta stora potatisar
Torkad rosmarin
Torkad timjan
Flingsalt
Svartpeppar
0,5 dl Olivolja

Börja med att stätta på ugnen på 220 grader. Tvätta potatisen och skär i klyftor med skalet på. Lägg i en ugnsform med höga kanter och krydda rikligt med timjan, rosmarin, olivolja samt salt och peppar. Rör runt allting med en slev så att potatisarna täcks jämt och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

Förbered därefter lingonen. Blanda ihop sockret och lingonen i en skål. Om lingonen är frysta tinar du dem något genom att ställa skålen i ett varmt vattenbad i ca 10 minuter. Krossa lingonen och blanda ihop dem med sockret tills det blir en jämn blandning och sockret löst upp sig i saften, smaka av tills du får en bra balans mellan sötman och beskan från lingonen. Ställ in i kylskåpet i en lufttät burk.

Börja därefter med grytan. Klyfta lökarna i fyra delar med roten kvar så att de håller ihop i grytan. Mindre lökar räcker det med att bara halvera. Hacka därefter portabellosvamparna i 3×3 cm stora fyrkanter. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska något i storlek. Häll därefter i havregrädden, de rårörda lingonen, timjan, hackade enbär, buljongtärningen, sojan samt vatten och rör om. Låt koka upp och därefter stå under lock i ca 10 minuter. Häll i bönorna och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en stor sked rårörda lingon till. Wow!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , ,

14 Responses to Söndagsmiddag. Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon.

  1. Sara 4 december, 2018 at 07:00 #

    Tack för ett bra recept – har lagat och bjudit på denna rätt förut och då har den gjort succé! Tips på något vin som kan fungera bra till detta?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 5 december, 2018 at 01:46 #

      Har tyvärr ingen bra koll på vin riktigt. Fråga på systemet efter något som funkar med mustiga och feta gräddgrytor! =/

  2. Alice 26 februari, 2018 at 04:14 #

    Hej!

    Om man vill tillsätta tex morötter istället för bönor, har du något tips på hur man gör med dem då? När lägger man i dem? Ska testa detta i helgen!! 🙂

  3. Elisabeth 14 augusti, 2016 at 07:51 #

    Tack för ett fantastiskt gott recept! Spajsade upp grytan med en skvätt porter och lite torkad smulad trattkantarell också. Kommer bli nya bjudgrytan till besökande vegoskeptiska karnevorer!

  4. Marlene 26 februari, 2016 at 08:15 #

    Kan den här grytan förberedas dagen innan eller några timmar innan gästerna kommer eller blir det en enda soggig röra då?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 26 februari, 2016 at 12:33 #

      Hej!

      Nej den blir jättebra ändå! Tänk bara på att värma upp den i grytan eller stekpannan, och tillsätt lite extra vatten bara. Då borde det inte vara några problem. Quorn kan bli lite torrt om man värmer på den på nytt, så använd med fördel oumph eller anammabitar, om du har någon sorts vegokött i.

  5. Ella 26 december, 2015 at 01:43 #

    Den godaste veganska rätten jag lagat! Jag har bjudit alla mina vänner på denna fantastiska rätt och alla älskade den! HÖGSTA BETYG! 🙂

  6. Felicia 19 augusti, 2015 at 12:26 #

    Det var en annons i vägen!!! Hoho!

  7. Felicia 19 augusti, 2015 at 12:25 #

    Hello! Jag tänkte laga den här skogsgrytan ikväll, men är det bara jag eller står det inte hur mycket grädde man ska ha i? Vill inte riskera att paja nått så gott!! 🙂 likadant med lök/vitlök!

  8. Sofia 19 februari, 2011 at 04:28 #

    Aloha! jag är kompis med Torbjörn, som lagat och bjudit på det här. och det är så jädra gott att jag nästan blir religiös. Så ikväll ska jag lyxa och laga till’et. STORT tack för matsensationen!

    • Jävligt gott
      gustav.johansson13@gmail.com 19 februari, 2011 at 05:09 #

      Jisses vilket smicker! Tack och kul att du gillade grytan, hoppas det blir lika gott i kväll:)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Svamp och valnötsstek på Nyår och barnmatsprat | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 23 april, 2014

    […] ägghalvor, ärtsoppa, pasta carbonara på fakeon (sojabacon), pasta med tomatsås och mozzarella, viltgryta (utan svamp, finns på bloggen) och lite sånna grejer äter vi väldigt […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes