Smörbakad blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost

IMG_3531 (800x599)

God fortsättning på er!

2015 har börjat ganska så långsamt här hemma hos oss. En och annan tripp ut ur huset för att köpa förnödenheter eller för att träffa en och annan vän, annars spenderas större delen av tiden lekandes med klossar på golvet eller tittandes på Netflix.

Det ger dock ganska gott om tid för att fundera och planera inför det kommande året. Inte för att jag nödvändigtvis kommer att göra allt det jag funderar på, men det känns ändå som att 2015 kommer att bli the shiet. Jag har flera ganska stora planer för bloggen, men vi får väl se vilka som förverkligas och inte;) Jag ska inte avslöja för mycket, men låt oss iaf säga att jag är väldigt tacksam över att så många av er har hittat hit under åren, och jag vill försöka göra mitt bästa av den uppmärksamhet jag fått för att få fler att äta vegetariskt. 2014 har bjudit på en del nysatsningar i form av en ny look för bloggen, boken, affischerna och radiosnacken, så det kanske kan ge er en liten feeling 😉

Men men. En annan väldigt rolig grej är att jag nu under jul och nyårshelgerna slog ett så helt crazy besöksrekord så jag knappt trodde att det var sant. Det här med att skriva riktade temainlägg för matglada högtider är uppenbarligen en ganska bra idé. Dagen innan nyårsafton hade jag hela 3927 besök, vilket slår mitt tidigare besöksrekord med över det dubbla! Perioden mellan den 21 dec och 1 jan var dessutom så välbesökt överlag att det knuffade upp mig till plats nummer åtta på MyTastes matbloggstopp!

Så, för att fira detta, (och för att sluta skryta, men va fan det här är ju min blogg, jag skriver vad jag vill!) så bjuder jag här med på min piece de la resistance från nyårsmiddagen. Smörbakt blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost. Stulet/inspirerat av den helt enormt goda blomkålen de serverar på restaurang Luzette som VM-kocken Tommy Myllymäki tagit fram. Metoden att smörbaka blomkålen kommer ifrån hans nya bok Grönsaker: Tillbehör och garnityr. Min egna twist var helt enkelt att byta ut Luzettes karl johan och getost mot trattisar och feta, för jag hade chèvre chaud som förrätt. Men i övrigt har jag försökt att komma fram till ett slutresultat som skulle vara så likt som möjligt. Hoppas ni gillar det, jag tyckte att det blev nästan lika gott som på restaurang, vilket jag blev mycket nöjd med! 🙂

IMG_3519 (800x600) (800x600)

Smörbakt blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost, 2-4 personer

Blomkålen

  • 1 helt blomkålshuvud, ca 1 kg
  • 50 g smör (eller mjölkfritt smör för veganvariant)
  • Mycket flingsalt

Trattkantarells-sabayonne

  • Ca 1,5 dl torkad svamp eller 2-300 g färsk
  • 1 dl vatten
  • 1 stor kvist färsk rosmarin (helst inte torkad, men det går)
  • 3 ägg (sabayonne är en äggsås, så om du vill ha en veganvariant, gör en svampstuvning på vegogrädde istället, det funkar också, men blir lite stabbigare)
  • 50 g smör (eller mjölkfritt)
  • Salt och vitpeppar

Övriga tillbehör (Brödkrutonger, fetaost, inlagd lök och persilja)

  • Ca 200 g vitt bröd
  • Olivolja
  • 200 g fetaost
  • 4 scharlottenlökar
  • 2 citroner
  • 1 knipper persilja

Börja med att lägga in löken. Skala och dela scharlottenlöken i fjärdedelar och lägg i en skål tillsammans med färskpressad citronjuice. Löken ska helst täckas helt av juicen. Låt dra i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.

Innan du börjar med blomkålen så fixar du brödkrutongerna genom att tärna bröd, blanda med olivolja och grädda i ungen i ca 10-15 minuter på 150 grader.

Ca 1 timme innan servering så sköljer du och trimmar av bladen från blomkålshuvudet. Kleta in det i ett täckande, men tunt lager smör. Försök att täcka hela blomkålshuvudet. Strö därefter ganska mycket flingsalt över blomkålen. Se bilden så fattar du. Baka i ungen först på 200 grader i ca 10 minuter och därefter på 175 grader i ytterligare ca 45-50 minuter beroende på hur stort blomkålshuvud du har. Exakt hur länge blomkålen behöver vara inne får du testa dig fram till själv beroende på hur tillagad du vill ha den. Det är gott med ganska mycket tuggmotstånd, men inte för mycket.

IMG_3524 (800x600)

Såsen gör du så här: Börja med att lägga svampen i blöt i ca 1 dl vatten i 10 minuter. Smält därefter smöret i en stekpanna och stek den blötlagda (och urkramade) svampen tillsammans med rosmarinbladen (som du dragit av från kvisten) tills den blir knaprig. Ta upp svampen och rosmarinen från stekpannan och lägg åt sidan (spara!). Slå därefter ner svampskyn som svampen blötlades i i stekpannan med det smaksatta smöret och låt reducera ner något. Ta av från plattan och låt svalna till ca 60-70 grader (dvs i några minuter)

Nu, ta en stor kastrull och koka upp lite vatten i botten så du kan skapa ett vattenbad till såsen. Knäck tre ägg och spara 3 äggulor och 1 äggvita i en värmetålig bunke. Ställ ner bunken i vattenbadet (som småkokar) och börja vispa ganska intensivt. Häll ner vätskan från stekpannan i äggen och vispa vidare. Efter ett tag, när såsen börjat bli varm så kommer den att börja tjockna. Ta då av skålen från vattenbadet. Om den blir för varm kommer äggen att koagulera och då är det kört. Du vill ha ca 60-70 grader hela tiden. Fortsätt att vispa tills att såsen tjocknar och får en fin konsistens, ungefär som lös kräm. Smaka av med salt och vitpeppar och ställ åt sidan medan du gör de sista justeringarna.

Försök att tajma så att såsen är klar samtidigt som det är dags att ta ut blomkålen ur ugnen. Den mår inte bra av att vänta för länge.

Skär upp blomkålen i 6 klyftor. Varje tallrik förbereds genom att först ta ca 3 msk sås i botten, två klyftor blomkål mitt i såsen och sedan smulad fetaost, 4-5 lökklyftor och lika många brödkrutonger på sidan. Ta den stekta svampen och lägg i mitten av tallriken och toppa med lite färsk persilja (jag tog alldeles för lite sås och persilja själv som ni kan se på bilden, så gör inte samma misstag! 😉 )

Servera genast!

, , , , , , , , , , , ,

One Response to Smörbakad blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost

  1. SpringSara 5 januari, 2015 at 10:04 #

    Åh vad kul att jag hittade din blogg! Ser jvligt gott ut helt enkelt! 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: