Shepherds pie

IMG_4078 (1024x768)

Få saker är så praktiska som recept som nästan uteslutande kan lagas på rester. Tänk på det. En helt perfekt och fullgod rätt, bestående enbart utav rester ifrån andra rätter. Lite som frankensteins monster, fast snällt och gott. Änte fint?

Paj är ju typ förkroppsligandet av det konceptet. Du tar lite mjöl, en massa smör, några ägg och så whatever du har i kylskåpet och vips så har du käk. Shepherds pie är dock det här konceptet taget till sitt absoluta max. Vi skiter i pajdegen och slänger istället på ännu mera rester i form av gårdagens potatismos! Hur enkelt och billigt kan det egenligen bli? Det är nästan löjligt.

Tricket till att lyckas med en god Shepherds pie (enligt mig) är att kombinera resterna med en rejäl mängd ost och att låta ytan bli riktigt knaprig i ugnen. Vi fegade lite på den sista punkten när vi lagade den här nu senast, men när jag värmde upp den igen dagen därpå (rester av rester av rester!) så blev den perfekt knaprig. Annars är det ganska stor risk att det bara blir mosigt potatismos på mosig quornfärssås. Inte så spännande.

Shepherds pie, ca 4 portioner

1 till 1/2 sats av gårdagens quornfärssås (eller vilken tomatbaserad färssås som helst)
ev. några extra kvistar/1 tsk torkad rosmarin
ev. en extra klyfta vitlök
ex. en stor morot

ca tre deciliter av gårdagens potatismos, alternativt;
fyra till fem normalstora mjöliga potatisar
1 stor klick smör
1/2 dl mjölk
100 g frusen eller färsk bladspenat

2 dl valfri riven ost
en nypa mald muskotnöt
salt och peppar

IMG_4057 (1024x768)

Beroende på hur mycket quornfärsås du har och hur den är kryddad så kanske du vill krydda upp den lite. Om du har mindre än två portioner kvar, så riv ner en stor morot i en stekpanna. Fräs den med vitlök och rosmarin och ha därefter i din quornfärssås och koka ihop allt. Krydda upp såsen så att den smakar ganska mycket, och reducera ner den så att den blir fast i konsistensen. Du vill ha ca 4 dl sås när den är klar, beroende på storlek på formen.

Tina bladspenaten i en kastrull med en klick smör eller god matolja och fräs den några minuter med lite muskot, salt och peppar. Det här steget går att strunta i om man inte har någon bladspenat hemma, men jag tycker att det är gott till.

Om du har färdigt potatismos så blandar du ihop det med ca hälften av den rivna osten. Om du inte har något färdigt potatismos så börjar du med att skala och koka potatisen i småbitar tills den är mjuk. Häll av vattnet, blanda i en stor klick smör, mjölken, salt, peppar och lite muskot samt hälften av osten och rör ihop med en gaffel.

Ta en ugnsfast form med höga kanter (jag hade en ca form som var ca 18 cm i diameter och 7 cm djup) och börja med att fylla den med quornfärssås i botten. Lägg därefter på bladspenaten i ett tunt lager och toppa med ca 3 cm tjockt lager potatismos. Ha den sista osten ovanpå.

Kör pajen i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter eller tills den har fått rejält med färg och yta. Ät med en sallad!

IMG_4065 (1024x768)

 

, , , , , , , , ,

One Response to Shepherds pie

  1. veronika schopper 19 september, 2014 at 09:01 #

    Äntligen! Precis vad jag längtat och letat efter sedan länge. Goda skysåser som jag kan mosa ner potatis i. Gräddsåser till vegobullar mm. Jag blir verkligen inspirerad och hungrig. Och så mycket annat gott! Allt i min smak!

    Tack så länge. Måste gå och lägga mig nu.
    Men i morgon oj vad jag längtar till att laga mat.

    Natti, natti.
    Hälsar katten Emma och Veronika

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes