Senapssill på aubergine

Jag tror inte att det har gått någon förbi att det var påsk förra helgen. Jag tog ledigt både ifrån jobbet och ifrån bloggandet så här kommer ett påskrecept som ni kan använda till nästa år!

Jag tillhör den halvan av mänskligheten som gillar inlagd sill, och älskar därför givetvis de här recepten som låter mig fortsätta att njuta av smakerna även utan sillen. Aubergine fungerar förvånansvärt bra som ersättning, den blir väldigt neutral när den fått marinera i lagen och har en bra och lite seg konsistens vilken passar perfekt.

Recepten har jag hämtat ifrån julmaten.se. Jag skriver in recepten här, men det är de som förtjänar credden för allt utom att göra recepten vegetariska.

Senapssill på aubergine för ca 6-8 personer

1 stor aubergine
1 rödlök

Lagen:

2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
1,5 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor

Senapssåsen:

1 dl rapsolja
3 msk skånsk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också!)
1 dl hackad dill
vitpeppar
salt

Alla gillar inte sill lika mycket som jag.

Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att bäskan drar ur. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de blir mjuka. Akta så de inte kokar för mycket och ramlar sönder. Du vill bara att de precis ska börja mjukna. Lägg åt sidan.

För att göra lagen så blandar du ihop alla ingrediernserna och kokar upp på spisen. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna. Hacka eller skiva löken fint och blanda löken och auberginen i en stor skål och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.

Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur, så ta ut dem ur kylskåpen någon timme innan. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen ifrån löken och auberginen. Blanda ner senapssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering. Ät med färskpotatis, gräslök och gräddfil!

 

, , ,

10 Responses to Senapssill på aubergine

  1. ebba 1 december, 2016 at 05:33 #

    såååå gottt!!! funkar också med dijonsenap!
    Tips o ni vill att det ska vara lite mera starkt, ha i 1/2 dl extra ättiksprit, skapar mer sill-känsla!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 1 december, 2016 at 09:28 #

      Åhå? Måste testa nästa gång! Tack för tipset!

      • Jävligt gott
        Jävligt gott 1 december, 2016 at 09:28 #

        Och jag brukar köra 50/50 dijon och grovkorningt själv!

  2. Dani 21 juni, 2016 at 08:20 #

    Hej! Hoppas det går att få svar trots ett mycket gammalt inlägg. Jag hade tänkt testa göra senaps”sillen” men undrar om det går att steg 2 (dvs göra senapssåsen och blanda ihop allt) dagen innan midsommar istället? Isåfall skulle den stå ca ett dygn kylt istället för en timme. Ska nämligen åka bort och det blir lite krångligt att släpa med alla ingredienser. Håller tummarna för svar :))

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 juni, 2016 at 11:29 #

      Absolut! Det funkar fint! Den håller sig jättelänge i kylskåp.

  3. Adrian 24 november, 2015 at 06:02 #

    Hej!

    Grymt recept!
    Ungefär hur länge håller sig auberginen efter den blivit inlagd i senapssåsen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 25 november, 2015 at 08:16 #

      Den håller länge, minst en månad typ så länge du haft en ren burk och inte stoppar ner fingrar eller bestick du ätit med.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegan auberginesill på 3 sätt – Tala Ohm Yoga - 29 maj, 2017

    […] (recept från Jävligt Gott) 1 dl rapsolja 3 msk skånsk senap 2 msk socker 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar […]

  2. 5 vegetariska favoriter på midsommarbordet! - Mitt Kök - 17 juni, 2015

    […] Recept på senaps-aubergine”sill” […]

  3. Påskbord, julbord och midsommarbords-special | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 30 april, 2014

    […] ”Sill” […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes