Semmelburgaren

Hej!

Så här i semmeltider tävlar visst alla i att hitta på nyskapande sätt att servera semlor på och banne mig om jag ska vara sämst. Jag har aldrig varit mycket för sötsaker och bakverk, så det kändes givet att om Jävligt Gott någonsin skulle göra en egen version av en semla så skulle det vara en salt en.

Jag började fundera på det här i fredags och ganska snabbt insåg jag att det närmaste en salt semla som man kommer ju givetvis borde vara en burgare. En burgare med potatismos på. Efter några minuters googlande så insåg jag att det kanske faktiskt skulle kunna funka. Det fanns andra som testat potatismosburgare, och om man bara tänkte tillräckligt kreativt och nytt så skulle det kunna funka.

Det viktigaste är dock att det är gott – oavsett hur mycket det ser ut som en semla eller ej. Och om det nu ska vara en burgarsemla så måste man förstå detta också. Det vill säga – både tydligt en burgare och tydligt en semla. Jag landade därför i en enkelt burgare, med flera små hemligheter gömda i mitten snarare än dignande över kanten som på en klassisk burgare. Det viktiga var att få till potatismoset, helthetskänslan och sen så klart smaken.

I smaken utgick jag ifrån potatismoset. Och vad passar med potatismos och en pannbiff om inte brunsås och lök? Det kändes givet. Löken istället för mandelmassan och en kantarelldoftande brunsås för att ge potatismoset extra krämighet och smak. Precis som det ska vara. En mjuk källarfranska toppad med salt och peppar fick ersätta kardemummabullen och sen var vi hemma.

Dessutom är den helt vegansk, vilket bara gör den så jävla mycket godare. Eller hur?

Så, välden. Jag ger er Semmelburgaren! Eller pannbiff med lökburgaren. Eller helt enkelt en jävligt god veganburgare. Eller en saltsemla. Vad ni ni vill kalla den. Jävligt god är den i alla fall!

Ni kan följa Jävligt Gott på Facebook och Instagram där jag postar nya recept och inspiration regelbundet. För högupplösta bilder på semmelburgaren, maila mig på kontakt@gustavjohansson.se. Receptet är skapat av mig får ej kopieras på annan blogg/tidning osv utan mitt medgivande, men dela gärna mitt inlägg! 🙂

Semmelburgare, 6 stycken

Biffen

  • 2 paket anamma färs á 325 g
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • salt och svartpeppar
  • rapsolja till stekning

Potatismoset

  • 6 st medelstora king edwardpotatisar
  • 0,5-1 dl havregrädde
  • 50 g vegansmör (gärna Flora 100 % växtbaserat)
  • en nypa riven muskot
  • 0,5-1 tsk vitlökspulver
  • salt och vitpeppar

Brunsås

  • 2 dl havregrädde
  • 0,5 dl torkade kantareller
  • 0,5 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk touch of taste brynt scarlottenlöksfond
  • 0,5 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • 1 msk rapsolja

Stekt lök

  • 3 gula lökar
  • 1 dl öl
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt och peppar

Övrigt

  • 6 st källarfranskor eller annat hamburgerbröd
  • 2 dl rårörda lingon till servering
  • 6 st hela saltgurkor till servering
  • flingsalt och nymalen svartpeppar till topping

Gör så här

Burgarna

  1. Hacka gullöken fint och fräs tills den får färg i rapsolja
  2. Tillsätt färsen, timjan, kryddpeppar, fond, soja, tomatpuré och vitlök och fräs i ca 10 minuter så att så mycket vätska som möjligt avdunstar och färsen suger åt sig alla smaker
  3. Blanda ströbröd, havregryn, potatismjöl och vatten i en bunke och låt dra i några minuter
  4. Blanda ner färsblandningen i bröd och grynmixen och blanda väl med en slev eller med händerna
  5. Smaka av med salt, peppar och ev. mer kryddor. Om mixen är för lös för att forma biffar av, tillsätt mer havregryn. Om den är för fast, späd med lite mer vatten eller rapsolja.
  6. Teststek en liten bit färs för att se om du har tillräckligt mycket potatismjöl för att det ska binda. Stek ca 5 min på medelvärme på bägge sidor. Smeten ska binda bra utan att vara seg. Börja med lite potatismjöl i smeten och öka mängden tills du är nöjd.
  7. Forma 6 st tunna biffar som har samma diameter som bröden och är ca 1 cm tjocka. Stek på medelvärme i rikligt med rapsolja tills de får rejält med färg på bägge sidor.

Potatismoset

  1. Skala och tärna potatisen
  2. Koka tills den är mjuk och slå över i ett durkslag. Låt ånga av i ca 10 minuter så att så mycket vätska som möjligt lämnar potatisen.
  3. Tillsätt grädde, smör och kryddor och mosa potatisen med en potatisstöt eller en träslev. Mixa INTE – då blir det klister! Smaka av så att potatismoset har mycket smak, men var försiktig med grädden så det inte blir för löst. Du vill ha ett fast och smakrikt potatismos.
  4. Pressa därefter potatismoset genom en sil eller ett durkslag så du det blir riktigt fint och utan hela potatisbitar.

Såsen

  1. Blötlägg svampen i ca 15 minuter i 0,5 dl hett vatten
  2. Fräs en hel vitlöksklyfta, timjan och den blötlagda (och urpressade svampen) i rapsolja i ca 3 minuter så den får färg
  3. Tillsätt grädde, fojd, soja, salt och peppar och låt därefter koka på låg värme utan lock i ca 15 minuter
  4. Sila bort svampen och vitlöken och red därefter såsen genom att blanda lite av såsen med mjöl och därefter röra ner blandningen under ständig vispning och kokning i såsen.

Löken

  1. Skiva löken i ca 5-7 mm tjocka skivor
  2. Stek i rikligt med rapsolja i ca 20-30 minuter på medelvärme så den bryns fint utan att brännas.
  3. När löken fått fin färg och är riktigt mjuk tillsätter du öl, soja, socker, salt och peppar och låter vätskan reduceras ner tills nästan allt absorberats av löken.
  4. Låt stå och dra 5 minuter innan servering

Bygg burgarsemlan

  1. Bryn brödhalvorna i rapsolja i en stekpanna så de får fin färg
  2. Lägg en riklig sked stekt lök mitt på varje bottenbröd. Om du vill ha den rätta semmeleffekten så ser du till att ingen lök sticker ut från under kanterna. Biffen kommer pressa ner löken i en liten gömma, så du behöver inte gräva ut något bröd ur botten.
  3. Lägg på biffen
  4. Fyll en spritspåse med potatismos. Gör två-tre ringar potatismos med ett grovt munstycke utmed kanterna på biffen så det bildas en liten skål med höga kanter.
  5. Fyll hålet med två msk brunsås per burgare
  6. Lägg på locket
  7. Toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar
  8. Servera med skuren saltgurka och rårörda lingon, ätes med en massa servetter i närheten! 😀

, , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to Semmelburgaren

  1. Anna 5 mars, 2017 at 05:01 #

    Våra barn har fått med sig idén mos på burgare från dagis! Så dom får alltid det ☺ inget för mig men vi har snart lärt alla snabbmatsställen att moset ska vara på burgaren

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 mars, 2017 at 11:18 #

      Haha, ja hört att det är en stor dagis och skolfavorit från många nu på senaste!

  2. Elfrida - vegetarisktifokus 29 januari, 2017 at 07:19 #

    Men fyfan så gott detta såg ut! Måste testas! Tack för all fin inspiration. Är ganska ny på din blogg men kommer helt klart fortsätta kika in här så ofta jag bara kan. 😀

  3. Susanna 27 januari, 2017 at 07:42 #

    Hej!
    Har testat och bjöd just familjen på burgarna. Rolig idé, men för mycket med både bröd och mos. Den goda smaken på moset försvann lite … Tyvärr var matlagningen ganska meckig också och tog lång tid att göra alla delar. Hur lyckas man hålla alla burgarna varma? (6 st)
    Tack för en trevlig blogg och supergoda recept som jag ofta testar!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 januari, 2017 at 07:38 #

      Ja, det kan vara lite klurigt med mos på en burgare, kanske lite mer av en kniv och gaffelrätt än något man hela tiden äter med händerna. Jag tyckte det funkade helt okej när jag fick burgarna riktigt knapriga, då bröt de av mot allt annat. Annars blir det lite tråkig konsistens ja…

      Jag hade inga jätteproblem med att hålla grejerna varma dock! Koka såsen samtidigt som du steker biffarna. Löken måste inte vara varm, så den kan stå och puttra i en stekpanna medan du fixar allt annat. Koka potatisen när du gör färsen till biffarna, och håll potatisen varm under lock tills strax innan servering då du gör moset. Biffarna kan ligga på eftervärme i pannan under ett lock eller liknande medan du fixar resten (eller lägg in dem i ugnen på 100 grader!).

  4. Mattias Harder 17 januari, 2017 at 04:45 #

    Hej, stämmer det att det ska vara tsk och inte krm på vitlökspulvret i mos-ingredienserna?

    Spännande recept, måste prova någon dag

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 januari, 2017 at 04:04 #

      Jag skulle säga att du nog får smaka av och krydda efter eget tycke, men jag tycker att det ska vara ganska mkt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veganska amerikanska blåbärspannkakor – och ny gästskribent i Vegourmet! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 februari, 2017

    […] jag ju självklart bör bjuda på veganska pannkakor! Jag har redan kreerat den ultimata semlan (a.ka. Semmelburgaren)  som ni hittar här (höhö), så den inbjuder jag er att njuta till lunch, middag eller mellanmål […]

  2. Veganska amerikanska blåbärspannkakor – och ny gästskribent i Vegusto! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 februari, 2017

    […] jag ju självklart bör bjuda på veganska pannkakor! Jag har redan kreerat den ultimata semlan (a.ka. Semmelburgaren)  som ni hittar här (höhö), så den inbjuder jag er att njuta till lunch, middag eller mellanmål […]

  3. Jävligt Gott’s Semmelburgare – en ny variant av en gammal klassiker | Continuation Magazine - 19 januari, 2017

    […] Receptet hittar du hos Jävligt Gott: klicka här!  […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes