Saffranstofu

Hej!

Det här receptet tog jag fram för att passa på julbordet, men det funkar precis lika bra som en egen rätt tillsammans med ris och en sallad.

Receptet går att variera ganska mycket beroende på vad du gillar. Grundreceptet blir ganska sött med både sötpotatisen och kokoksgrädden, så jag skulle rekommendera att krydda upp det med lite extra chili och syra från lime om du ska äta den som en huvudrätt. Om du inte gillar saffran kan det bytas ut mot gulcurry för en liten annan och mer klassisk indisk touch.

Saffranstofu, 4 portioner

  • 400 g fast naturell tofu
  • 1 paket saffran á 0,5 g
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk färsk citronjuice
  • 1 stor sötpotatis
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 burk kokosgrädde á 400 g
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk växtbaserat smör eller rapsolja
  • Salt och peppar efter smak
  • Juice från 1/2 lime att toppa med
  • Kruspersilja eller koriander till garnering
  • Valfritt: 1 röd chili

Gör så här

  1. Skär tofun i ca 2×2 cm stora kuber
  2. Skär löken och vitlöken i tunna skivor
  3. Skölj och skala grönsakerna och skär i ca 2×2 cm stora bitar
  4. Värm upp en stekpanna eller gryta med matfettet och stek grönsakerna, tofun och kryddorna (förutom saffran) på medelvärme tills löken har mjuknat och det doftar gott.
  5. Blanda saffran med 1 msk vatten och vispa tills det är upplöst.
  6. Tillsätt kokosgrädde, saffran och fond
  7. Koka tills grönsakerna är mjuka och såsen tjocknat
  8. Smaka av med salt och peppar
  9. Toppa med finhackad kruspersilja eller koriander och pressad lime

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes