Rökt Chili Sin Carne med Quorn Färs

IMG_7903

Hej!

Det här är ett recept i repris från förra sommaren, men då vi kommer att ha ett riktigt dunderfokus på Jävligt God BBQ hela sommaren så tycker jag att det är väl värt att posta det på nytt så att alla ni som kanske missade det förra gången får en chans att ta del av det ni också!

Det här med att laga grytor på grillen är en helt fantastisk grej, och något jag använder mig av i flera recept i min nya kokbok Jävligt God BBQ. Dels är det sjukt enkelt. Bara att tända grillen, lägga briketterna på ena sidan så man kan kontrollera värmen lite, och sen köra. Det är dessutom både roligare och godare då röken från grillen fångas in under grillocket och ger allt du grillar en mustig smak av grillrök.

Just den här Rökta Chili Sin Carnen är just ett av alla dessa recept som ni också hittar i boken. Men jag är inte den som är den, så självklart bjussar jag på det här på bloggen också. Böcker är kul, men de går inte att googla på;)

Jag slängde även ihop en liten amatörmässig matlagningsvideo till chilin. Ni får ursäkta min aningen fjantiga attityd i videon, men jag kände mig fett cool och kunde inte riktigt hålla mig från att låta det skina igenom 😉 Hoppas ni kanske känner er aningen likadana när ni står där med järngrytan på grillen!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Rökt Vego BBQ Chili, ca 10 portioner

  • 2 stora röda lökar
  • 2 stora morötter
  • 2 stora paprikor
  • 300 g Quorn Färs
  • 2 burkar valfria kokta bönor á ca 400 g
  • 2 burkar krossade tomater á ca 400 g
  • ca 4 dl vatten
  • 1 burk Guiness á 44 cl
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 torkad chipotlechili
  • 3 msk rökt paprikapulver
  • 1-3 msk chilipulver
  • 2 msk spiskummin
  • 3 msk torkad oregano
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 2 msk korianderpulver
  • 4 msk kinesisk soja
  • 3 msk grönsaksbuljong
  • 1/2 dl råsocker
  • 3 msk matolja till stekning
  • Några nävar rökspån, förslagsvis hickory (finns att köpa i grillhyllorna på typ ICA Maxi och liknande)

IMG_7874

IMG_7883

IMG_7892

Börja med att tända grillen. Använd grillbriketter och använd en jävla massa sådana. Bygg ett litet torn av briketter och fläkta som en galning medan de tänds så får du relativt snabbt en jämn glöd med helgråa och glödande briketter. Fyll halva sidan av din grill med briketter och låt den andra halvan av grillbotten vara tom. På det sättet kan du kontrollera värmen på grillen bättre.

Medan glöden tar sig så hackar du grönsakerna grovt och vitlök och chili fint. Lägg grönsakerna i en stor järngryta som ryms på grillen, men som fortfarande låter dig stänga grillocket.

När glöden är klar och briketterna ordnade som de ska vara så lägger du på grillgallret och ställer grytan på den varma sidan av gallret. Fräs grönsakerna på hög värme i ca 5-10 minuter tills de är mjuka. Tillsätt därefter vitlök, chili, och de torra kryddorna (spara lite kryddor så att du kan smaka av efter en tids kokning) och rör om så det inte bränns. Låt fräsa någon minut och tillsätt därefter vegofärsen. Låt fräsa några minuter till och tillsätt därefter tomatkross, ölen, grönsaksbuljong och soja och ca hälften av vattnet. Rör om igen.

Nu flyttar du över grytan till den ”kallare” sidan av grillgallret och lägger ner någon näve rökspån på glöden så att det börjar ryka. Lägg där efter genast på grillocket med endast små luftglipor på grillen och låt det ligga där i ca 30 minuter. Du har inte på något grytlock. Lägg på nytt grillspån ungefär var tionde minut om de har slutat ryka.

Smaka därefter av grytan med salt, chili, ev. mer kryddor, råsocker och kanske mer vatten om det behövs och låt den koka under grillock med mer spån i ca 30-45 minuter till. Häll av spadet från bönorna och tillsätt dem. Låt det koka 15 minuter till och sen är det klart!

Servera tillsammans med grillade majskolvar, nachos, havrefraiche och en stor sallad. Och mer chilipulver!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




IMG_7926

IMG_7922

IMG_7917

IMG_7930

, , , , , , , , ,

4 Responses to Rökt Chili Sin Carne med Quorn Färs

  1. Moa 15 augusti, 2016 at 06:28 #

    CHILI CON QUORNE!!!!

  2. Gubbkeps 2 augusti, 2016 at 05:57 #

    Orimlig gott! !!!

    Utan tvekan det godaste i sommar! Kanske i år…
    Har nog prövat 70% av recepten här men det här slår nog allt, tillochmed fooled porken! Körde med enris som rök och öste på rejält! Vill laga all mat på grillen nu!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes