Recept: Cacio e pepe, original och vegansk!

Min veganska variant!

Hej!

Som utlovat kommer här recept på vad som verkar vara en av roms nationalrätter, Cacio e Pepe! Jag blev helt förälskad i den här enkla men fantastiskt goda pastarätten när vi var i Rom förra helgen (som ni kan läsa mer om här!) och kände direkt att jag måste åka hem och lära mig att laga den.

I och med att Rom och Italien verkligen är ett helt fantastiskt land att åka till om man är lakto-ovo vegetarian, men ganska så frustrerande om man är vegan kände jag mig dock manad att ge mig på att se om jag kanske skulle kunna bidra till att förändra det här en aning. Så i tisdags gav jag mig därför fan på att försöka ta fram en egen vegansk variant av den här fantastiskt goda såsen. Så i det här inlägget får ni därför inte ett utan hela två olika versioner av den här rätten. Dels originalet gjord på pecorinoost och dels ett av mina egna alster där jag gjort en hemmagjord ”parmesan” gjord på rostade cashewnötter och näringsjäst. I övrigt är rätterna tillgagade på i stort sett samma sätt, och som ni kan se så ser bägge riktigt smarriga ut.

Och jag lovar er. Om ni känner er skeptiska till det här med enkla pastasåser så är det här utan tvekan rätt rätt för att sätta er rätt! Det är en förvånansvärt komplex rätt där ett par enkla men samtidigt smarta tekniker omvandlar 3-4 ingredienser till någonting helt nytt.

Inspirationen jag åt i Rom på Roscioli!

Och sist men inte minst, några viktiga punkter får att få den här rätten rätt:

  1. I och med att den enkla såsen sätter pastan i så tydligt fokus är det utan tvekan asviktigt att ha en riktigt god pasta till sin sås. Köp någon riktigt fin, ekologisk och bronsvalsad durumvetespasta i butiken eller gör din egen! Det är värt att betala 30 kronor mer för en pasta som gör all skillnad i rätten.
  2. Om du gör egen, här har du några recept på durumvetespasta och på gnocchi!
  3. Koka pastan rejält al dente. Dvs 2-3 minuter kortare än tiden på paketet. Du vill ha den med en hård kärna i mitten, inte bara lite tuggmotstånd som vi svenskar är vana vid det. Det här är mycket lättare att få till om du gör din egen hemmagjorda pasta, men verkligen värt att sikta på även med köpt. Kom ihåg att pastan fortsätter koka av eftervärmen ett tag i såsen också.
  4. Ät inte för mycket!  Det kan verka svårt, men det är tricket till att kunna äta pasta ofta (vilket alla ju så klart vill!). 100-125 g pasta + ca 1/2 – 1 dl sås är faktiskt nog för att bli mätt om man käkar lite gott bröd till eller någon efterrätt också. Om du kokar pastan al dente tar den dessutom lite längre tid att smälta och frigör inte all sin energi på en gång i kroppen vilket håller mättnadskänslan lite längre.

Cacio e pepe – Vegansk variant, 1 portion

  • 100 – 125 g färsk pasta (gärna spaghetti eller liknande)
  • 1 msk god olivolja
  • 50 g rostade cashewnötter
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 msk havregrädde
  • 1/2 tsk salt
  • Ca 5-7 dl vatten att koka pastan i
  • Rejält med nymald svartpeppar
  • Rikligt med salt att krydda pastavattnet med

Gör så här:

  1. Mixa ihop nötter, 1/2 tsk salt och näringsjäst till ett fint pulver med en stavmixer eller blender. Du vill ha ett så fint pulver som du absolut kan, det är ok med lite bitar kvar, men det ger en lite annan karaktär till såsen. Lägg åt sidan i en skål.
  2. Värm upp pastavattnet med rikligt med salt i. Det ska smaka lite havsvattnigt och du vill ha så lite vatten som möjligt så ditt pastavatten koncentreras rejält med stärkelse från pastan
  3. Lägg i pastan och koka tills du har ca 4 minuter kvar av koktiden. Spara 2 dl pastavatten och häll av resten.
  4. Värm upp en stekpanna med olivolja och nymalen svartpeppar i medan du kokar pastan. När det börjar dofta av svartpepparen tar du ca 1,5 dl pastavatten från kastrullen och häller ner i oljan i stekpannan. Tillsätt också 1 msk havregrädde.
  5. Lägg ner pastan i stekpannan med oljan och pastavattnet och låt pastan koka klart tills den är al dente medan pastavattnet reduceras ner till en sås
  6. Ha kvar stekpannan på plattan och rör ner 1/2 dl av din veganparmesan. Såsen kommer att tjockna snabbt så var beredd och röra om hela tiden. Tillsätt lite mer pastavatten om såsen blir för tjock. När du har en krämig sås som täcker pastan fint är du nöjd!
  7. Servera genast med mer veganparmesan och mer svartpeppar mald över toppen

Cacio e pepe – Originalversion, 1 portion

  • 100 – 125 g färsk pasta (gärna spaghetti eller liknande)
  • 1 msk god olivolja
  • 1 dl riven pecorinoost
  • Ca 5-7 dl vatten att koka pastan i
  • Rejält med nymald svartpeppar
  • Rikligt med salt att krydda pastavattnet med

Gör så här:

  1. Värm upp pastavattnet med rikligt med salt i. Det ska smaka lite havsvattnigt och du vill ha så lite vatten som möjligt så ditt pastavatten koncentreras rejält med stärkelse från pastan
  2. Lägg i pastan och koka tills du har ca 4 minuter kvar av koktiden. Spara 2 dl pastavatten och häll av resten.
  3. Värm upp en stekpanna med olivolja och nymalen svartpeppar i medan du kokar pastan. När det börjar dofta av svartpepparen tar du ca 1,5 dl pastavatten från kastrullen och häller ner i oljan i stekpannan
  4. Lägg ner pastan i stekpannan med oljan och pastavattnet och låt pastan koka klart tills den är al dente medan pastavattnet reduceras ner till en sås
  5. Ta av stekpannan från plattan och rör ner nyriven pecorinoost, rör om medan osten smälter så den blandas jämt med såsen. Tillsätt lite mer pastavatten om såsen blir för tjock, men värm inte upp på spisen igen. Då klumpar osten sig.
  6. Servera genast med mer pecorinoost och mer svartpeppar mald över toppen

, , , ,

6 Responses to Recept: Cacio e pepe, original och vegansk!

  1. Lotta 30 december, 2017 at 11:55 #

    Sjukt gott.. vi gjorde en test , först den veganska varianten, dagen efter den med pecorinoosten. Den veganska upplevde vi som mer smakrik 🙂
    Fick göra en egen variant… i receptet så står det att man ska ta av pastan 4 minuter innan den gått färdigt, samtidigt som det i receptet rekommenderas färsk pasta…som är klar på typ 2 minuter… så jag körde en variant med färsk pasta direkt ner i stekpannan, lite mer vätska en som i receptet. Kokade upp saltat vatten för att ha att späda med och lät pastan ligga i några minuter i stekpannan så fick jag sältan och även stärkelsen från pastan så det gottade ihop sig på slutet 🙂 Det blev iaf jävligt gott 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 december, 2017 at 12:53 #

      Ah! Ja, det tänkte jag kanske inte riktigt på. Jag använde vanlig pasta när jag gjorde receptet hemma, så du har rätt i att det nog kanske är lättare att koka färsk pasta direkt i pannan om den har jättekort koktid eller att helt enkelt anpassa ”4 minuter” till typ ”halvvägs klar” snarare än en exakt tid.

      Kul att ni gillade receptet!

  2. Foodetc 1 juni, 2017 at 07:47 #

    Älskar cacio e pepe! Den på andra bilden ser helt sjukt god ut. 🙂

  3. Nena 23 maj, 2017 at 11:00 #

    Cacio e pepe, otroligt gott!!
    Harlig blogg du har, ska fortsatta kika runt 🙂
    Halsningar fran Italian (bor nara Roma),
    Nena

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pasta Arrabiata med rostade pistagenötter och cashewparmesan | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 31 oktober, 2018

    […] Cacio e Pepe […]

Lämna ett svar till Lotta Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes