Recension: The Vegan Bar i Malmö

THE VEGAN BAR, SÖDRA SKOLGATAN 45, MALMÖ

Recensent: Camilla Bergvall

The Vegan Bar – eller Veganbar som the locals säger – är ett vattenhål för de hungriga och törstiga som bor runt Möllan (och de som önskar att de gjorde det). Helt veganska burgare i olika variationer, hyfsat billig öl och inredning som iallafall får mig att tänka på burgarhak Berlin. Kan det bli mer Möllan än så? 

Menyn är utformad som att du själv bygger ihop din burgare. Först bestämmer du vilken ”biff” du vill ha, det finns tre varianter att välja mellan: en whiskeymarinerad sojafärsburgare, kikärtsburgare med jordnötssmör eller senaps- och basilikamarinerad Portabellosvamp. Därefter väljer du själva tillbehören, det finns fyra färdigkomponerade koncept (kika på hela menyn här). Sen finns det olika sorters pommes – vanliga potatis, sötpotatis eller texas fries. Och olika dippsåser. Ja, valmöjligheterna är många här och du kan bli sittandes länge och stirra på menyn och undra hur du ska få ihop det.

Inte en plats för den med konstans beslutsångest, med andra ord.

Men till slut lyckas både jag och mitt sällskap bestämma oss. För den som inte tål gluten så är det bara brödet (som kan bytas ut) och den rostade löken på texas friesen som går bort. I övrigt lika många val som vi andra ställs in för.

Såhär ser en Aburger med sojafärsburgare ut. I botten hemlagad coleslaw med vitkål, rädisor och morötter, sallad, tomat och ovanpå biffen är det Vegan Bars krämiga hemmagjorda ostsås. Det ser lovande ut, men jag tycker det smakar alldeles för lite. Burgaren har fin konsistens, men saknar kryddor och den där whiskeyn märker åtminstone inte jag. Kanske blir det bättre om en väljer till en kryddig sås, för konsistenserna och kombinationen är fin. Men pommesen – kanske de bästa jag ätit. Krispiga på utsidan men mjuka inuti, inte avlånga som andra pommes utan mer potatisformade. De övriga i mitt sällskap är också helt sålda.

Här har vi ännu en Aburger med sojafärsburgare – men med Texas Fries, som är samma pommes fast med chilisås, svarta bönor siracha mayo, rostad lök och jalapenos. Kryddigt, krämigt, gott! Ingenting att anmärka på.

Och här har vi en Mushy Mushy med kikärtsburgare och glutenfritt bröd. Mushy Mushy är en burgare för svampälskaren säger menyn och serveras med stekta skogschampinjoner, portabello, ostronskivling, kantareller och bananschalottenlök kryddade med örtsalt och dragon. Till detta en rödvinssås gjord på ekologiskt och kravmärkt rött vin från Chile. Vi dividerade en stund med personalen eftersom det på deras hemsida står att rödvinssåsen innehåller en liten mängd vetemjöl, men personen som tog vår beställning sa att det inte var så, så vi chansade. Burgaren är något torr och smakar inte så mycket, men svampen lyfter rätten. Det glutenfria brödet är dock inget vidare med en plastig känsla och smak.

Hela sällskapet är överens om att pommesen är det bästa i våra rätter, men kring burgarna är diskussionen mer delad. Någon älskade sin burgare och någon annan är mer tveksam. Men vi uppskattar att kunna välja och vraka och kunna få massor av tillbehör istället för att (som på många andra ställen) alltid behöva välja bort. Vi passar på att äta här på eftermiddagen, eftersom det på kvällarna nästan alltid är fullt, så det kan vara värt att boka bord om en vill vara säker på plats.

Stämningen är god, personalen trevlig och väggarna är fulla med tavlor med veganbudskap.

Vi trivs och kommer faktiskt tillbaka hit senare på kvällen för en öl – men vi kommer nog inte ligga vakna av längtan efter deras burgare.

PRISER:

Aburger: 122 :-
Mushy Mushy: 129 :-
Texas Fries: + 20 :-

BETYG:

,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: