Vegansk Ramenburgare med VegMes Seaweedburgare

*I samarbete med VegMe*

Hej!

Jag hoppas allt är fint med er! När jag sitter och skriver det här är klockan tre minuter i midnatt och jag är på båten på väg till Gotland dit jag ska för å förbereda maten inför nästa veckas pop up restaurang under Almedalsveckan!

Lite ovanlig situation, men spännande! En annan ovanlig men spännande grej är de här ramenburgarna som jag har sett snurrandes runt på instagram de senaste månaderna. Det började tydligen med någon kock i New York (som vanligt alltså) och har blivit en jättegrej.

Med ramenburgare så menar jag också exakt det. En burgare med bröd gjort av ramennudlar! Tydligen var kocken i New York typ nudelkock, men exakt hur han kom på den här idén måste jag säga att jag inte riktigt kan klura ut. Visst. Nudlar är också kolhydrater, men det är en ganska lustig idé. Det hindrar det dock inte från att vara FETT GOTT.

Det är faktiskt förvånansvärt gott! Jag vet ärligt talat inte vad jag förväntade mig. Kanske att det skulle vara ganska stabbigt och wierd..? Men det var snarare svulligt och helt fantastiskt! Nudlarna binder ihop riktigt bra, och även om det är väldigt annorlunda konsistens än ett hamburgerbröd – lite flottigare också – så håller de ihop jättebra, blir inte alls ”för mycket” och har en helt otroligt god umamiosande smak som funkar sjukt bra ihop med VegMes Seaweedburgare och de övriga ingredienserna.

Utöver det faktum att jag gått och suktat på att få testa en ramenburgare ganska länge och mest behövde rätt anledning och tillfälle så kände jag att VegMes nya Seaweedburgare måste vara den perfekta biffen i en vegansk ramenburgare.

Mitt första intryck när jag smakade min första Seaweedburgare för några veckor sedan var att biffen smakade just ramensoppa! Sockertången som VegMe har smaksatt burgaren med är nära släkt med den japanska kombun som används när de kokar ramenbuljong och det finns ett tydligt släktskap mellan de två smakerna. Burgaren smakar umamistinn ramenbuljong, blandat med svarta bönor och har överlag en ganska behaglig bitig upplevelse. Den passar perfekt till ett par stekta nudelbröd!

De övriga ingredienserna i den här burgaren har jag valt ut för att helt enkelt hamna så nära en skål med ramensoppa som möjligt. Fast i burgarform.

Semitorkade tomater med furikake är en av de umamistinnaste grejerna du kan föreställa dig. Inlagd lök är alltid ett måste om du frågar mig. Kimchimajonnäs kanske inte är det mest japanska i världshistorien, men den fermenterade syran och chilistyrkan passar perfekt ihop med de övriga smakerna och för med sig både lite extra umami och en nödvändig styrka och syra för att balansera upp. Sjögrässalladen gör ramenkänslan ännu lite mer påtaglig och den råa salladslöken ger lite sting. Det hela toppas med furikake, en japansk kryddbladning gjord på rostade noriblad och sesamfrön som är sjukt god och dessutom riktigt snygg.

Du MÅSTE testa det här. Det kommer att revolutionera din syn på både burgare och på ramen!

Ramenburgare, 2 stycken rejäla burgare

Ramenbröd

  • 3 paket 5 kronorsnudlar, orientalisk eller svampsmak inkl kryddpaketet
  • 3 msk kikärtsmjöl
  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 msk vatten
  • salt och peppar
  • Rapsolja till stekning

Kimchimajo

  • 2 dl VegMe vegansk majonnäs
  • 1 dl kimchi

Inlagd lök

  • 1 rödlök
  • Juice från 1 lime

Semitorkad tomat

  • 3 tomater
  • Furikake
  • Rapsolja

Övriga tillbehör

Sjögrässallad (1 paket torkad, finns i asiatiska hyllan)

2 st färska salladslökar

1 kruka krispsallad

Gör så här

Ramenbröd

  1. Koka nudlarna tills de är al dente tillsammans med sina kryddpaket
  2. Häll av vattnet
  3. Blanda kikärtsspad, kikärtsmjöl, lite salt och peppar och vatten till en pasta
  4. Blanda ner de kokta nudlarna i kikärtspastan och rör tills all blandats noggrant. Om det är svårt att få mjölet att blandas med nudlarna, tillsätt en msk vatten till
  5. Klipp nudlarna till fyra lika stora bitar
  6. Pressa ner dem i en form som är ungefär lika stor som ett hamburgerbröd. En liten skål eller en stor muffinsform kan funka.
  7. Pressa ihop nudlarna så de fyller formen och bildar täta biffar
  8. Lägg i kylen i 20 minuter så de stelnar
  9. Ta ut nudlarna ur formarna och stek i rikligt med rapsolja på bägge sidor tills nudelbiffarna blir gyllenbruna

Kimchimajo

  1. Mixa ihop kimchi och majo
  2. Smaka av med salt och peppar

Inlagd lök

  1. Skiva lök tunt
  2. Pressa över limejuice

Semitorkade tomater

  1. Skiva tomaterna i ca 8 mm tjocka skivor
  2. Lägg tomatskivorna på en ugnsform och med bakplåtspapper
  3. Strö över furikake och rapsolja
  4. Grilla i ugnen på antingen 200 grader i 20 minuter eller 250 grader i 5-10 minuter beroende på tid tills de har fått lite färg och skrumpnat ihop

Övriga tillbehör

  1. Lägg sjögrässalladen i blöt enligt instruktioner på paketet
  2. Skiva salladslökarna
  3. Stek Seaweedburgarna

Bygg burgarna

  1. Nudelbröd i botten
  2. En klick majonnäs
  3. Sen ett salladsblad och två tomatskivor
  4. Lägg på biffen och sen en klick kimchimayo
  5. En klick sjögrässallad, lite strimlad salladslök och sedan en nudelburgare

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: