Quesedillas med bönchili

IMG_6642 (765x1024)

I går var min svåger på söndagsmiddag och då käkade vi det här. Receptet kan vara en mix av två av de godaste grejerna som finns, bönchili och quesedillas och igår fick jag till en riktigt schysst version. Det är fräscht, gott och somrigt, tycker jag iaf. Testa och be the judge!

Bilderna är ifrån en gång tidigare i våras då jag lagade samma sak, så bönröran har majs i sig och ser inte riktigt lika snygg ut som den blev igår, men det hjälper till att få en liten feeling av hela grejen. Jag serverade den dessutom med en grönsallad och gräddfil till igår.

Det här blir ungefär mitt femte recept på bönchili på bloggen. Jag har ett här, ett här, här och här, men som man brukar säga kärt barn har många namn. Och i mitt fall då, många variationer. Det här är en snabb och smakrik version. Receptet påminner lite om det med chilifyllda enchiladas, men är ju quesedillas istället – så det är en helt annan grej.

Quesedillas är ju en riktig hit i sig och går att laga i många varianter. Det här receptet är jag ganska säker på i stor utsträckning liknar det man får på de flesta genomsnittliga tapasrestauranger och är supergott. Det går lika bra att göra det utan några grönsaker, med bara ost och lite salt eller med mer rejäl fyllning, men det kommer som ett senare recept för sig.

Quesedillas 16 bitar

8 st tortillabröd orginalstorlek
300 g herrgårdsost
1 liten rödlök
1 röd paprika
1/2 kruka koriander
1 stor tomat
salt, peppar och ev kryddor som oregano och paprikapulver

Snabb och enkel bönchili 3-4 portioner

1 stor gul lök
2 morötter
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater (gärna så bra som möjligt, rekommenderar de här om du hittar dem)
2 burkar bönor (jag körde 1 burk svarta bönor och en burk blandade bönor)
1 rågad msk spiskummin
1 rågad msk paprikapulver
1/2 msk korianderpulver
1 msk torkad oregano
1 torkad chipotlechili (variera mängd efter styrka)
1/2 kruka färsk koriander
salt och peppar

IMG_6637 (1024x765)

Börja med att förbereda chilin. Hacka eller skiva löken och vitlöken. Bryn tills de får färg i olja eller smör. Tärna fint eller riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet och ha i dem. Stek någon minut till. Blanda ner alla kryddor och en liten skvätt vatten så att de får steka med utan att de bränner fast i några sekunder. Slå i tomaterna, salt och peppar och låt koka på låg värme under lock i ca 20 minuter.

Förbered under tiden quesedillaserna. Börja med att finskiva löken och grönsakerna så tunt som möjligt. Lägg en tortilla på en tallrik, hyvla ett lager ost underst och lägg på grönsakerna jämt över utan att de ligger ovanpå varandra. Toppa dem med salt, peppar, ev kryddor och koriander. Lägg på ett par skivor ost till och till sist en till tortilla så det blir som en dubbel pizza typ. Upprepa med de andra tortillaserna. Stek dem därefter på medelhög värme i en stekpanna eller om du vill på ett grillgaller tills de blir gyllenbruna på varje sida. Klipp dem i fyrkanter. Klart!

När los quesedillas nästan är klara slår du i bönorna i grytan, låter dem koka i tio minuter till, smakar av med salt och peppar och rör därefter ner den färska koriandern. Låt locket ligga av de sista minuterna så att grytan tjockar till och blir fin i konsistensen.

Servera med grönsallad och gräddfil.

 

, , , , , , , ,

8 Responses to Quesedillas med bönchili

  1. Lydia 15 september, 2013 at 07:19 #

    Hej!

    Jag blev så inspirerad av din fina blogg att jag startade en egen vegetarisk matblogg. Ligger dock lite efter när det gäller att ta fina bilder.. Spana gärna in om du vill: vegolyx.se! Jag hoppas att det är okej att man länkar hit nån gång? Ha de!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 29 september, 2013 at 09:49 #

      Hej!

      Självklart är det helt okej:) Kul att kunna inspirera!

  2. Mille 21 augusti, 2013 at 11:45 #

    Vilken tur att jag hittade din blogg!
    Min dotter är vegetatian och ibland får man fantasibrist när det gäller hennes mat. Det blir inte så stora variationer så att säga…
    -Så, STORT tack!

  3. stefan 10 juli, 2013 at 07:31 #

    Gjorde detta härom dagen. Super gott!

  4. Samuel 19 juni, 2013 at 02:28 #

    Har du hittat en vegetarisk herrgårdsost eller vad använder du där?

    Ska göra salsan till midsommar. Ser riktigt god ut!

    Mvh,
    Samuel

Trackbacks/Pingbacks

  1. Quesadillas – Bloody Good Vegetarian BBQ Poster nr 5 | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 augusti, 2014

    […] Ett av mina favorittillbehör till grillat som i sig också är helt awesome att grilla är quesadillas. Jag har skrivit om dem många gånger förut så jag kommer inte gå in så mycket på själva receptet här. Ni hittar dem här. […]

  2. Pescetarisk veckomatsedel (v.3) | swedishpescetarian - 13 januari, 2014

    […] Söndag: Quesadillas med bönchili […]

  3. Veckans Matkoma Vecka 28 - Matkoma - 13 juli, 2013

    […] Grillade quesadillas Veg! (Recept från Jävligt Gott) […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: