Porotos granados – på steroider

Jag skriver sporadiskt men ändock. Hösten har kommit och med den nya rutiner, nytt jobb och nya saker som ska hinnas med och passas in i bilden av mig själv. Det tar ganska mycket tankekraft och tid och lämnar ganska lite över för matlagning eller bloggande.

Jävligt gott och jag har kommit att växa ihop ganska bra. Vi har en bra grej på gång efter nu ett och ett halvt år. Intensiva faser har varvats med smärtsamma uppbrott och nyfunnen passion. Förälskelsen har kanske lagt sig, men jag känner en djup kärlek. Det låter kanske lite wierd att prata om en blogg såhär men liknelsen funkar för mig. En person, en relation, kan vara någonting tillfälligt i ens liv oavsett hur intensivt lågan brinner just då och där i stunden, men det är det som finns kvar efteråt som spelar roll. Det är de relationerna som kommer att bli en del av ens liv. Vi är där nu Jävligt gott och jag och det känns bra.

Sarahs familj och min tumme. As it should be.

Hösten har kommit på och med den så väcks på nytt min urge efter grytor. Det kommer bli mycket grytor på bloggen här framöver. Mjäkmagade har varnats!

Det här receptet är en hyllning till min vän Zebulon von Z som något otippat men helt och hållet välförtjänt här om veckan gick och vann Vardagsmaten.se:s tävling om Sveriges bästa vegorecept. Här är orginalreceptet. Han har lobbat hårt för det chilenska köket och det talar lite småilla om mig att det krävs något sån’t här för att jag defacto ska ta tag i det, men här är vi nu. (Till mitt försvar ska sägas att jag faktiskt lagade protos con riendas under perioden som bloggen vilade, så det kanske kommer ett recept på det någon gång också..).  Jag har modifierat det lite för jag ville göra det till ett långkok och verkligen gillar tomat.

Porotos con grenados – på steroider för 10 personer (lagade till Sarahs födelsedagsmiddag)

3 burkar bönor (typ cannelili eller borlotti)
1/2  stor eller en liten butternutsquash
400 g vegochorizo
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 röda chili
4 burkar hela tomater eller hela körsbärstomater
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl rödvin
1,5 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 kruka koriander
1 lime
1/2 msk torkad basilika
1 dl olivolja
Salt, peppar och ev. chilipulver eller socker för att balansera smaken

Börja med att skiva löken och stek den mjuk i hälften av olivoljan i en stor gryta. Skiva vitlöken och chilin och slå i den med och låt den steka med på låg värme i ca 5 minuter. Ha därefter ner nästan alla de torra kryddorna  (spara lite för att smaka av senare)och hälften av korven i halvmånar samt ev. lite mer av oljan om det blir torrt och låt steka med i några minuter till. Det ska få lite färg, bli mjukt och dofta underbart. Slå i tomaterna, rödvinet, 2 dl vatten och buljongen och koka upp. Låt därefter koka på låg värme så länge som möjligt, gärna 4-5 timmar. Späd med mer vatten vid behov och rör om då och då så det inte bränns fast i botten.

Hacka under tiden pumpan i ca 1,5 cm stora kuber, skölj bönorna och skriva resten av korven. Med ca 20 minuter kvar tills servering slår du i korven och pumpan och låter koka tills pumpan blir mjuk. Slå i bönorna, smaka av med salt, peppar, ev. chili och socker och blanda sist ner koriander och limejuice.

Servera med ris, sallad och bröd.

P.S Jag kom åtminstone med på topp 10 med det här receptet..;) Har ont om bra grejer som bara tar en halvtimme, vilket var ett krav. D.S

, , , , , , , , , ,

2 Responses to Porotos granados – på steroider

  1. Andrea 21 juni, 2015 at 06:20 #

    Hej!
    Har inte lagat ditt recept men ätit porotos granados många gånger. ”Porotos granados” betyder att bönskidan innehåller mogna bönor, till skillnad från gröna, omogna bönskidor. I Chile köper man ”porotos granados” på marknaden, alltså hela skidor, och plockar ur de färska nymognade bönorna ur skidorna för hand. Det ger rätten en särskilt god och färsk smak. Tycker man om tomater så är det extra gott med en ”ensalada chilena” till, på tomater, lök (gul som man skurit tunt och låtit ligga i saltvatten i minst trekvart för att ”tårgasen” ska försvinna och sedan sköljt under rinnande vatten) och korianderblad, ibland persilja och som tillbehör någon stark peppar. Mycket fräschare än att lägga i burktomater i soppa, prova!
    Själv ska jag testa med bondbönor nästa gång jag kommer över ett stort parti, kanske man får till den där fräscha underbara jag-måste-ha-mer-känslan…..

    Låt dig väl bekomma!
    A

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 juni, 2015 at 08:07 #

      Hej!

      Tack så jättemycket för informationen och tipsen! Jätteintressant att höra och det låter ju supergott att göra sådär med tomatsalladen du beskriver. Alltid värdefullt att få lite first hand information 🙂

      Trevlig sommar!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: