Polsk svampstuvning med halloumi och rösti

DSC_2892

Hej!

För flera år sedan var jag på Café Piastowiavska som jag tror fortfarande ligger kvar på Tengnérgatan och käkade en rätt som jag bara inte lyckats få ur huvudet sedan dess. Jag har lagat den några gånger till och från själv, men av någon anledning inte skrivit om den här på bloggen.

Polsk husmanskost kanske inte slår en som det första man skulle tänka på om man skulle ge sig ut på jakt efter bra vegokäk. Men tji! Kanske beror det på att husmanskost generellt baseras på det som fanns tillgängligt för gemene man back in the days, och det var ganska sällan kött i större mängder. Så stora delar av den europeiska husmanskosten, och framförallt den östeuropeiska och nordiska, baseras ju ofta på olika typer av rotsaker, inläggningar och sånt som går att få tag på från naturen. Självklart också med inslag av kött och mejeriprodukter, men långt ifrån bara.

Den här rätten hade något snyggt polskt namn som jag inte minns, men kombinationen var ganska lustig, men svingod. Råstekta potatisrösti och någon sorts polsk stekost (som jag bytt ut mot halloumi – funkar perfekt) och sedan en mustig och senapskryddad svampstuvning, lite lik den i en rysk biff stroganoff. Det är en fet och mustig rätt som passar perfekt till ett glas av Patchwork röda Grenache Petit Verdot. Jag har bara gissat mig till receptet, så om det inte är perfekt så ber jag om ursäkt till det polska folket!

DSC_2875

Polsk svampstuvning med halloumi och rösti, 2-4 personer

  • 3 stora eller 5 små fasta potatisar
  • 2 bitar á 200 g halloumi
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 dm purjolök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk dillfrön
  • 1/2 dl Patchwork Grenache Petit Verdot (eller annat mustigt rödvin)
  • 2 dl havregrädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 tsk socker
  • Smör att steka i
  • Salt och peppar

Börja med att skala och råriva potatisen. Blanda den med salt och peppar. Värm upp en stekpanna till medelhög värme med en stor klick smör och platta sedan ner den rivna potatisen jämt över hela stekpannan. Stek ca 7-10 min på bägge sidor tills de fått fin färg. Använd en tallrik för att försiktigt vända röstin i stekpannan. Låt röstin sedan ligga kvar i stekpannan så den håller värmen tills de andra delarna blir klara.

Medan du steker röstin så skivar du svamp och purjolök tunt och finhackar persiljestjälkarna. Börja med att fräsa svampen på hög värme i en klick smör. När den fått färg tillsätter du persilja och purjolök och steker några minuter till. Tillsätt därefter finhackad vitlök och fräs några sekunder. Slå i rödvinet och låt vätskan reducera ner till ungefär hälften. Tillsätt havregrädde, soja, dijonsenap, dillfrö och grönsaksfond och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. socker och blanda ner lite finhackad bladpersilja.

När både röstin och svampstuvningen är klar så steker du skivad halloumi i en het panna tills den får fin färg.

Skär röstin i portionsbitar och servera med halloumiskivor och en massa svampstuvning. Toppa med lite mer finhackad bladpersilja.

Inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vin till vego.

, , , , , , ,

7 Responses to Polsk svampstuvning med halloumi och rösti

  1. Karolina 15 april, 2019 at 04:59 #

    En kommentar så här några år senare; polsk husmanskost är förvånansvärt tacksam att göra vegovarianter av, särskilt rätter med svamp! Polsk rödbetssoppa (barszcz) med svampdumplings (uszka) är t ex en favorit. Surkålsgryta med svamp och ev köttsubstitut är en annan.

  2. mb 22 juni, 2016 at 06:52 #

    Osten du åt är garanterat Oscypek, rökt getost.
    Vet inte vart du bor men är det i Stockholm finns det ett par polska butiker både innanför och utanför tullarna. Rekommenderar också Twaróg som är typ en färskost men som man måste göra något med själv, typ blanda med creme fraiche, salladslök, salt, peppar, rädisor osv.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 juni, 2016 at 01:07 #

      Ha! Okej, tack så mycket för tipset! Ska leta reda på 🙂

  3. Johan 22 april, 2016 at 06:33 #

    Jag vet inte om du testat, men för att få en bra rösti, finner jag att man måste pressa ur vätskan från de rivna potäterna med en potatispress innan man steker dem.

    Är potäterna gamla så är problemet med blaskig potatis mindre.

  4. Madde 21 april, 2016 at 02:44 #

    Ska man ha dillfrö i?? Det står under vad man ska ha i men inte när man ska laga det???

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 april, 2016 at 08:04 #

      Ja, man ska ha i det samtidigt som senapen. Tack för att du sa till!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes