Pizza med svartkål, blomkål och senapsmajonnäs

Hej!

Som ni kanske vet har jag ett uppslag i tidningen Vegourmet i varje nummer den här våren och idag kom aprilnumret ut till alla prenumeranter och ut i butik. Jag har bidragit med tre recept på goda veganska pizzor och en enkel och god pizzadeg. Veganska pizzor kan tyckas vara lite klurigt att få till. Osten är ju en så sjukt stor del av en pizza och vegansk ost är så fruktansvärt jävla dåligt för det mesta.

Jag kommer runt det lilla problemet genom att helt enkelt skippa osten och byta ut den mot olika typer av krämer, såser och puréer istället. Tänk lite som en kebab eller oxfiléspizza – det är ju egentligen kebabsåsen eller bearnaisen som är grejen, och precis så kan man göra med andra pizzor också! Här har jag tidigare gjort en supergod pizza med pumpapuré och marinerad tofu till exempel. Krämigheten och såsigheten går att få till sjukt bra även med andra grejer än ost, och det är ju ändå smaken som räknas!

Om ni vill ha alla mina tre pizzarecept så får ni går och köpa tidningen, men här delar jag med mig av min favorit, en enkel, lite ovanlig men helt stört god pizza med svartkålschips, blomkålspuré (istället för osten då!) och senapsmajonnäs (också den istället för ost – meeer sååååås!). Inspirationen till smakkombinationen kommer ifrån den japanska tacos jag gjorde tillsammans med Ta Fram Det Bästa i höstas som ni hittar här.

Pizzadeg, 8 pizzor

  • 900 g – ca 13-15 dl Vetemjöl Special
  • Mer mjöl till utbakning
  • 650 ml ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk socker
  • 15 g (1+1/4 paket) torrjäst

Gör så här

  1. Mät upp 900 g mjöl i en bunke. Tillsätt saltet till mjölet.
  2. Blanda ner jästen och sockret i det ljumna vattnet i en tillbringare och häll därefter ner vattnet under omrörning i mjölet och blanda till en jämn deg.
  3. Den ska inte vara torr, men inte heller för svårhanterlig. Tillsätt mer mjöl tills du kan knåda den enkelt för hand.
  4. Knåda i ca 10 minuter så att du aktiverar glutentrådarna och får en smidig deg.
  5. Plasta över degen, eller lägg en fuktig kökshandduk över den och låt den jäsa till ca dubbel storlek i 60 minuter.
  6. Dela pizzadegen i 8 bollar och låt dem jäsa under plast i ca 60 minuter till i rumsvärme, eller över natten i kylskåp för att bakas dagen efter.
  7. Sätt in en pizzasten eller plåt i den kalla ugnen och sätt på ugnen på full fräs, 275 grader.
  8. Kavla ut pizzadegen och bygg pizzan med valfri topping
  9. Grädda pizzorna, en i taget i 5-8 minuter på den varma stenen/plåten tills kanterna får fin färg.

Pizza med blomkål, svartkål och senapsmajonnäs, 4 st

Svartkålschips:

  • 250 g svartkål (i bitar utan stam)
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1 msk citronjuice
  • 1 tsk ljus soja

Majonnäsen:

  • 3 msk kikärtsspad (från en burk kikärtor)
  • 2 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök (grovhackad)
  • 0.5 msk colemans senapspulver
  • 2 tsk citronjuice

Blomkålspurén:

  • 1/2 stort blomkålshuvud (i småbitar)
  • 2 msk ljus soja
  • 1 dl havregrädde
  • 1.5 msk rapsolja

Toppings:

  • 1 paket krasse
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja till pensling av kanten och ringlig över

Gör så här:

  1. Häll upp 3 msk kikärtsspad i en skål. Blanda ner citronjuice och senapspulver och mixa därefter ner rapsolja sakta i en tunn stråle tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar samt mer senapspulver till önskad styrka
  2. Fräs blomkålen i en kastrull med rapsolja tills den börjar mjukna och får lite färg. Slå i havregrädde och låt koka tills blomkålen blir mjuk. Mixa med en mixerstav och smaka av med soja, salt och peppar tills du får en smakrik puré.
  3. Skölj svartkålen. Massera in citronjuice, rapsolja, soja, salt och peppar i bladen tills de blir mjuka och får en intensivt mörkgrön färg.
  4. Knåda ut pizzadegen och bre på ett 3-4 mm tjockt lager blomkålspuré i botten. Ringla över olivolja och grädda pizzan tills nästan klar. Lägg på kålen de sista 2 minuterna i ugnen.
  5. Ta ut pizzan, pensla kanterna med olivolja, ringa över majonnäs, klipp över lite krasse och strö över lite nymalen svartpeppar

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes