Philly Cheese Steak – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Även om man inte kan tro det på vädret så är det ju faktiskt vår på riktigt nu! April är slut och grillpremiären är by far passerad. Det verkligen suger i fingrarna i att få komma ut mer och grilla och göra roliga grejer. Som till exempel att åka på festival!

Jag fortsätter mitt samarbete med Bråvalla – Sveriges största musikfestival(! :D) kring att visa upp framtiden för jävligt gott festivalkäk i två veckor till. Nästa vecka kommer det sista av hela åtta smarriga och svulliga vegofestivalrätter vi tagit fram tillsammans, men redan idag kan jag presentera vad jag personligen nog tror är den absolut svulligaste mackan i världen. Jag har skrivit om den tidigare, men den är banne mig värd att skriva om igen bara så att fler får upp ögonen för det här sjukt smarriga receptet. Philly Cheese Steaken! Eller ja, den veganska varianten med en hemmagjord mustig chashewostsås, och marinerat sojakött som förenas i en perfekt mix i en foot long sub tillsammans med stekt lök, paprika och svamp.

Var det någon mer än jag som blev hungrig?! 😛

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Vegansk Philly cheese steak, 2 stycken halvbaguetter,

Ingredienser

  • 2 stycken ”30 cm” baguetter

Vegoköttet

  • 1 paket oumph the cunk naturell eller annat vegokött
  • 1 dl öl
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • ev. några droppar Tabasco
  • salt och peppar efter smak
  • rapsolja att steka i

Grönsakerna

  • 1 grön paprika
  • 1 stor gul lök
  • 8-10 st skogschampinjoner eller shiitakesvampar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt och peppar efter smak
  • rapsolja att steka i

Ostsåsen (Alternativ: Smält vanlig ost, eller veganost ex: Jeezly)

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • salt och peppar efter smak
  • 2 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen eller över en låga så den blir rejält bränd. Lägg i en plastpåse och låt svalna i 10 min så skalet lossnar. Ta loss det som går med fingrarna och rensa ur kärnhuset.
  3. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna och den gula paprikan tillsammans med övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får en krämig, men flytande sås.
  4. Skiva lök, svamp och grön paprika och fräs mjukt på medelvärme i en stekpanna. Låt få lite färg, salta och peppra och tillsätt hackad vitlök och persilja de sista 30 sekunderna. Häll över i en skål och håll varmt.
  5. I samma stekpanna som du stekte grönsakerna, ha i lite ny rapsolja och fräs vegoköttet i några minuter tills det tinar och börjar få färg. Tillsätt öl, soja, fond, dijonsenap och vitlök och stek tills vätskan reducerats ner och sugits in i vegoköttet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Bygg mackan genom att skära en skåra på längden i mitten av baguetterna, gröp ur lite av brödets innehåll så all fyllning får plats och fyll därefter först med hälften av vegoköttet, därefter grönsakerna och sist så mycket ostsås du vill på toppen. Gärna lite mer persilja för att göra det hela lite extra snyggt

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to Philly Cheese Steak – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

  1. Jacko Jackonelli 13 juni, 2017 at 08:11 #

    Har du sett ormen?!?

  2. Ida 2 maj, 2017 at 01:51 #

    Hej! Och tack för en bra blogg med goda recept! Jag tänkte laga den vanliga lasagnen ikväll och har en fråga; ska verkligen quornfärsen koka med i 2-4 timmar? Det står på paketet 12 minuter. Eller ska man lägga i den på slutet? Hälsningar Ida

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 2 maj, 2017 at 04:29 #

      Den borde inte koka med mer än ca 1,5 timme innan den blir mosig. 12 minuter är bara för att precis bara värma upp den, men det tycker jag är alldeles för lite och gör att den blir ganska smaklös. Om du vill koka såsen mer än 1,5 timme så rekommenderar jag att du har i färsen den sista timmen, 45 minuterna!

      • Ida 2 maj, 2017 at 04:50 #

        Tack!! Då vet jag!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gratinerad Vegansk Mac and Cheese – utan nötter! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 februari, 2018

    […] Vegansk Philly Cheese Steak med Pappas Pärlor Vegansk Philly Cheese Steak Cheese ‘n chips – Video! Tripple chili cheese burger – och grillambassadör för Quorn i sommar! Philly Cheese Steak – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen […]

  2. Vegansk Bookmaker toast och jakten på den perfekta veganmackan | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 13 juli, 2017

    […] stycken skivor rostbröd och som sedan steks i en massa vegosmör. Samt min aningen överdrivna veganska philly cheese steak med en […]

Lämna ett svar till Jävligt gott Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes