Perfekt vegansk kladdkaka på kikärtsspad!

*I samarbete med ICA Sverige*

Hej!

Hoppas allt är bra med er! Det här receptet är  helt fantastiskt gott, så när ICA ville att jag skulle tipsa om lite tips och trix kring vegansk bakning på deras instagram i fredags så var det det första recept jag tänkte på. Det är jätteenkelt, det visar väl på hur enkelt det kan vara att byta ut vissa ko-mejeriprodukter mot veganska versioner nästan rakt av, och det använder sig dessutom av kikärtsspad – den magiska vätskan som kan ersätta ägg i en massa olika sammanhang.

Det enda ”problemet” är att det inte är mitt recept! Haha

Men, till skillnad från hur vi matbloggare ”brukar” bete oss när vi hittar ett recept vi gillar, och bara göra om någon liten detalj och sedan kalla det vårt egna så tänker jag faktiskt inte göra det – för det är helt enkelt redan ett jävligt bra recept, och jag är inte bra nog på (eller intresserad nog av) att baka för att göra det bättre själv – så jag tänker istället ta tillfället i akt och credda Karolina Tegelaar som den grymma upphovsmakerskan hon är! (Och ja, jag har bett om tillåtelse från henne att reposta detta!)

#veganbaker and her #vegancake

Ett inlägg delat av Swedish Vegan (@swedishvegan)

Karolina har det episka nicket @swedishvegan på instagram och driver sidan Kakboken Utan Ägg och Mjölk och har släppt ett stort antal kokböcker om vegansk och glutenfri bakning genom åren på eget förlag. Inom svenska vegankretsar är hon det närmsta helgonförklarad skulle jag nog vilja säga – och hon förtjänar verkligen att nå ut till fler med sina goda recept. Hon har verkligen gjort enormt mycket för att visa Sverige att det går att baka otroligt mycket goda grejer utan mejerier! Så om ni ännu inte har upptäckt henne, sväng förbi hennes facebooksida och botanisera omgående 🙂

Här kommer receptet!

Vegansk kladdkaka

  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl bönvatten (vätskan i en tetra/konservburk med kikärtor)
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 dl kakao

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa formen.
  2. Smält margarin i en kastrull och häll ner bönvattnet när du tagit kastrullen från plattan.
  3. Rör ner strösocker, vetemjöl, salt och kakao.
  4. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen. För en form på 22-24 cm gräddas kakan i 15 minuter, för en form på 18-20 cm form gräddas kladdkakan i 17-18 minuter.
  5. Serveras ljummen eller kyld.

Övriga tips!

Perfekt vegansk vispgrädde

Alpro har en fantastiskt bra vispbar sojagrädde – men för att lyckas med den behöver du ha i några droppar färsk citronjuice eller vinäger och vispa med en elvisp eller mixerstav! Då får du en otroligt fin och krämig grädde. Jag tycker att citron är godast, det ger en fin och lätt syrlighet till grädden som gör att den smakar mer som ”vanlig” grädde.

Goda variationer på kladdkaka

Det här är några av mina favoritvariationer på kladdkaka – testa så får ni se varför!

  1. Salt kladdkaka! Strö över en nypa flingsalt över kladdkakan precis när den kommit ut ur ugnen. Saltet lyfter chokladsmaken och ger en riktigt ”vuxen” touch
  2. Stark kladdkaka! Hacka ner lite färsk chili i smeten innan du gräddar den. Färsk chili ger både styrka men också en lätt fruktighet som funkar hur bra som helst
  3. Hallonkladdkaka! Köp färska eller frysta hallon och tryck ner några stycken i smeten när du lagt ner den i formen så de bäddas in i kakan. Hur gott som helst! Samma grej kan göras med blåbär, apelsinklyftor och jordgubbar för otroligt gott resultat
  4. Kola och nötkladdkaka. Gör en egen kolasås (här har Mattias ett bra!) och ringla över smeten, och tryck därefter ner lätt rostade valnötter i smeten och grädda sen. Eller ringla bara över kolasåsen när kakan är klar!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , ,

4 Responses to Perfekt vegansk kladdkaka på kikärtsspad!

  1. Sofia 8 november, 2017 at 04:31 #

    Hur ska man tänka med mängden bönvatten när man ersätter ägg i ett recept? Alltså hur många ägg motsvarar en dl bönvatten? Har ett favoritrecept på kladdkaka som jag vill göra vegetariskt. 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 9 november, 2017 at 09:21 #

      Hej! Det är lite olika beroende på vad man ska laga, men 1 dl ersätter mellan 2-3 ägg är min erfarenhet. När jag gör majonnäs brukar jag räkna på 3 msk kikärtsspad till 1 ägg.

  2. Zarah 14 oktober, 2017 at 01:05 #

    Två saker:
    Tack för receptet! Det blir perfekt när min smått veganskeptiska plastmormor (92 år och en riktig virvelvind) kommer och hälsar på!
    Och… TACK för att du faktiskt länkar tjejen som gjort originalreceptet! Det gör mig glad att se den typen av ”komplettera, inte konkurrera-attityd”.
    Ha en riktigt fin helg!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 oktober, 2017 at 01:32 #

      Vegobloggarvärlden är stod nog för att rymma oss bägge! 😉 Och kul att du gillar receptet, det är grymt!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: