Pebre – Chilensk tomatsalsa, perfekt till grillat.

I mitt förra inlägg, det om sparistarten, så beklagade jag mig över att våren var så kort. Jag har ändrat mig. Jag älskar att sommaren är här! Jag har just tillbringat långhelgen över Kristi Himmelsfärd och nationaldagen nere i Skåne med min flickväns familj och badat, solat och ätit tonvis med god mat. Grillen har självklart stått i centrum, och då bjuds det ofelbart på denna fantastiska salsa som min flickväns systers chilenska make har introducerat oss för. I love it.

Pebre äts med fördel till allt grillat. i Chile innebär det till 99 % så klart kött, men jag tycker att den fungerar helbra även till en mustig vegetarisk biff eller grillade och marinerande sojakorvar, som i det här fallet. Originalet är även het som satan, men det funkar precis lika bra att äta den helt utan chili om man inte gillar sånt.

Pebre för ca 6 personer

5-6  färska solmogna tomater, lite beroende på deras storlek.
1 stor gul lök
1 kruka färsk koriander
½-1 dl olivolja
1 tsk-1msk sambal olek, ingen söt sort, alternativt 1 hackad röd chili
Salt efter smak.

Börja med att skölja tomaterna och skala löken. Finhacka både lök och tomater fint och rör ihop i en skål. Hacka koriandern och blanda med tomatröran. Krydda med salbal olek, salt och peppar efter smak och blanda ner olivoljan. Du vill ha ganska mycket olja så att konsistensen blir krämig. Ställ in i kylskåp i ca 30 minuter innan servering. Vilotiden i kylskåpet är viktig då den ger ingredienserna möjlighet att ta smak av varandra och gör pebren mjukare i konsistens. Servera kall.

, , ,

10 Responses to Pebre – Chilensk tomatsalsa, perfekt till grillat.

  1. Andres 13 april, 2018 at 07:02 #

    Ingen som lägger vitlök i detta ? 🙂
    Jag kör nästan samma recept men tar bort sambal olek, och lägger till citron samt vitlök i det hela.
    Brukar köra med blandade chili (gröna och röda)

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 april, 2018 at 12:20 #

      Oavsett hur man blandar tror jag det blir gott!

  2. Sandra 25 oktober, 2015 at 06:17 #

    Pebre är ungefär det godaste som finns i tillbehörs-sås-väg! Funkar till nästan allt.
    Men! Du glömde en otroligt viktig ingrediens – citronjuice! Massvis med citronjuice i pebre. Har ätit många olika versioner då min man och många vänner är chilenare, och aldrig har det varit utan citron.
    Btw kan man visst använda sambal, i Chile används ”ají chileno” vilket är ungefär samma sak.

    Tack för en grym blogg!

  3. Rodrigo 20 juli, 2015 at 05:57 #

    Pebre äter man till sopaipilla , på korv o kött . Men jag skulle aldrig använda sambal olek i pebre inte chilensk.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 juli, 2015 at 07:06 #

      Haha, tack för bassningen! Jag lovar att använda färsk chili framöver!

  4. Anki 12 juni, 2011 at 06:22 #

    Riktigt fin salsa! Koriandern gjorde verkligen susen.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 13 juni, 2011 at 05:17 #

      Jag vet!:D

      Har fått en till variant på Pebre av en arbetskollega till min flickvän som jag ska testa snart också. Den innehåller ingen tomat, men lika delar gul lök, koriander och chili. :O. Starka grejer det!

      • Sebastian 16 augusti, 2011 at 12:20 #

        Åh vad gott! Den s.k ”salsa verde” – ”gröna såsen”, ett kärt inlägg i chilenska varmkorvar med bröd.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Halloumispett med citron och chili | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 9 augusti, 2011

    […] barnsligt enkelt. Ät spetten tillsammans med nykokt färskpotatis eller bulgur och kanske en het pebre. För ovanlighetens skull ska jag inte säga mer än så här innan receptet. Testa det, det är […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: