Pastagratäng med tomatsås och mozzarella

IMG_2596 (1024x768)

I går var jag och Sarah ute och firade femårsjubileum. Vi hade fixat barnvakt för första gången sedan minstingen föddes och hade supertrevligt. Kanske not needed to say så var behovet av comfortfood stort så här dagen efter;) (oroa er inte, vi drack inte så mycket så vi inte hade koll på den lilla tjejen! Vad tror ni om mig?). Den här rätten tar förvånansvärt lite tid och arbete att slänga ihop och smakar jävligt gott. Ost, tomatsås och kolhydrater, precis vad man behöver efter ett glas vin för mycket. Ungefär lika mycket jobb som att göra en enkel spagetti och quornfärssås skulle jag säga om man planerar det väl.

Jag skulle gissa att den här gratängen är minst lika god (kanske godare?) om man byter ut mozzarellan mot halloumi. Nu hade jag dock lite småpanik över att gårdagens middag blev så dyr, så det fick bli den billigare sortens ost idag.

Vi var och käkade på Farang, en relativt nyöppnad restaurang i Vasastan med ganska stort vegetariskt utbud. Inlägg kommer i veckan!

Pastagratäng med tomatsås och mozzarella, 4 portioner

Tomatsås:

1 gullök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
2 burkar hela tomater
2 små morötter eller en stor
Örter (jag hade 2 kvistar färsk rosmarin och 2 tsk torkad timjan)
En näve färsk basilika
Salt och peppar
Olivolja

2 bollar mozzarella eller halloumiostar

1 dl riven parmesan

Mer basilika

1 paket torkade lasagneplattor

IMG_2591 (1024x768)

Börja med att fixa tomatsåsen i god tid så att den får koka och reducera ner på spisen. Hacka gullök, vitlök och morötter och fräs mjuka i olivolja i en gryta. Slå i örterna, tomaterna, en eller två deciliter vatten och salt och peppar och låt koka på låg värme utan lock i ca 30 minuter. Du vill ha en väl ihopkokt, men ganska vattnig sås. Smaka av med mer salt och peppar om nödvändigt. Riv i ett gäng blad basilika och mixa därefter såsen slät. Smaka av igen.

Varva tomatsås, skuren ost, basilikablad och lasagneplattor i en liten ungsfast form (ca 15x25x7cm kanske). Toppa med parmesan. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter på 200 grader, eller efter instruktioner på lasagneplattspaketet.

Servera med en sallad och ett glas vatten;)

P.S Visst blev gratängen snygg? Ser ut som ett lavahav! D.S

IMG_2597 (1024x768)

, , , , , ,

4 Responses to Pastagratäng med tomatsås och mozzarella

  1. Magnus 4 februari, 2014 at 03:32 #

    Vad hände med chilifrukten?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 4 februari, 2014 at 09:28 #

      Haha, det har du rätt i. Ja den ska kärnas ur, hackas och i med löken i början. Glömde visst bort den halvvägs igenom texten.

  2. Lisa 16 december, 2013 at 09:42 #

    Ser jättegod ut!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vardagsproblem – mmalinns - 5 februari, 2016

    […] middag bestod av Pastagratäng med tomatsås och mozzarella. Den blev väldigt god, men jag lyckades göra den lite för kryddstark för min smak. Vilket […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes