Pasta med örtpesto och fetaost

Det här receptet är en variation på klassisk pesto genovese med basilika och pinjenötter. Med fräsha, svenska somriga örter och goda rostade pumpafrön blir det helt annorlunda men också otroligt fräsht. Pefekt för en solig sommardag eller senare i höst om du behöver minnas hur solen kädes på huden när nätterna blir längre.

Peston är bra på flera sätt, des för att den är god, men också för att den är rejält mycket billigare än ovan nämnda variant då de inte innehåller några dyra ingredienser som parmesan eller pinjenötter, men också för att den är vegansk. Fetaosten i receptet går ju att utelämna eller byta ut mot exempelvis tofu, sojabacon eller någon annan god grej. Örterna går att variera efter smak. På bilden käkade jag den med fullkornspasta så färgerna framträder ju inte direkt perfekt, men ni fattar säkert;)

Pasta med örtpesto och fetaost 4 personer

500 g pasta
1 dl pumpafrön
200 g fetaost

Pesto

Ett knippe persilja
Ett knippe gräslök
Ett knippe dill
1 citron
1,5 dl olivolja
1 klyfta vitlök
Flingsalt, vitpeppar
1 dl pumpafrön

Börja med att blanda ihop peston. Bryn först pumpafröna i en stekpanna. Mortla sedan vitlöksklyftan tillsammans med en nypa flingsalt till en puré. Skölj och hacka örterna grovt och mortla ner dem och pumpafröna tillsammans med vitlöken. Arbeta i omgångar tills du fått ner allt. Skölj citronen och riv ner skalet i morteln tillsammans med örterna. Blanda ner olivolja till önskad konsistens och smaksätt med citronjuice, extra salt och peppar efter smak.

Koka pastan. Bryn de extra pumpafröna. När pastan är klar blandar du ner ca 2-3 matskedar pesto per 100 gram pasta samt pumpafröna i pastan. Bryt ner fetaosten i bitar och blanda vid servering.

 

, , , , , , ,

4 Responses to Pasta med örtpesto och fetaost

  1. Rice 20 augusti, 2015 at 03:57 #

    fetaost? inte veganskt? är detta ett skämt?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 augusti, 2015 at 07:57 #

      Jag skriver att peston är vegansk. Inte fetaosten..?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Quornfiléer med ört- och gräddsås | Mat & Vänner - 19 januari, 2015

    […] här receptet baseras på samma örtpesto som jag gjorde i gårdagens inlägg. Det var ursprungligen det här receptet jag hade in mind när jag gjorde peston och gårdagens […]

  2. Quorn med ört- och gräddsås | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 31 augusti, 2011

    […] här receptet baseras på samma örtpesto som jag gjorde i gårdagens inlägg. Det var ursprungligen det här receptet jag hade in mind när jag gjorde peston och gårdagens […]

Lämna ett svar till Rice Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes