Paneer Tikka Masala

Det här receptet har jag nästan lagat tidigare här på bloggen, men nu har jag tweakat det lite ytterligare så jag kände att det var dags att uppdatera igen. Det förra receptet hittar ni här och det var mer av en direkt översättning av ett recept jag hittade på internet. Det nya har jag själv som sagt finslipat efter att ha lagat rätten ett antal gånger.

Precis som med aiolin som jag skrev om här senast så är nyckeln till även indiska grytor, så som Tikka Masala, att lyckas med ett antal olika tekniker och med själva kryddningen. Just teknikerna är någonting som jag själv funnit ganska svårt, och verkligen inte alls tycker mig ha full fjutt på ännu, men som jag har märkt verkligen gör det hela bättre när man får dem rätt. Jag ska försöka beskriva dem så gott jag kan för att det ska bli enklare för er. När jag skriver text med kursiv text så är det just en sådan viktig teknik jag försöker peka på. Kryddningen är mer en fråga om att testa och åter testa. I och med att rätten eg. kräver att större delen av kryddningen sker i början av tillagningen så är det svårt att med perfekta resultat öka mängden kryddor mot slutet, så du får helt enkelt laga den ett par gånger för att försöka få till rätt mängd.

Den här grytan tar några timmar allt som allt att fixa i ordning om man vill göra allt på det sätt som jag beskriver här nedan, så ta det helst som ett helgprojekt då du har tid att göra din egen färskost och att rodda alla olika moment utan stress. Tro mig, det blir mycket lättare att lyckas då, även om det så klart går även under större tidspress.

Paneer Tikka Masala för 4-6 personer

1 grundsats Paneer (från ett tidigare inlägg).

Till grönsakerna:

1 litet blomkålshuvud
1-2 röda paprikor
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
1 tsk curry (vanlig svensk gul)
1 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk ingefära
1/2 röd chili
Salt och peppar

Till grytan:

2 gullökar
3 klyftor vitlök
2×3 cm bit färsk ingefära
1 röd chili (mer om du vill ha det starkare)
1 msk smör
2 msk rapsolja
2 burkar hela tomater
ca 3 hg naturella cashewnötter
ca 3-4 dl vatten
1 msk hela spiskumminfrön
2 lagerblad
4 gröna kardemummakapslar
1 liten kanelstång (valfritt)
1,5 msk curry (vanlig svensk gul)
1 msk korianderpulver
1 msk garam masala
2 tsk gurkmeja
1/2 lime
1 knippe färsk koriander
Salt och peppar

Börja med att göra färskosten i enlighet med receptet. Medan du kokar upp mjölken (vilket vanligtvis tar sin lilla tid) så kan du börja förbereda grytan. När osten sedan kokat upp så häller ostmassan i silen, pressar ut överflödigt vatten och lägger den sedan i press medan du fixar vidare med grytan.

Förbered grytan genom att lägga cashewnötterna i blöt i en skål. De ska dra i minst en halvtimme innan du mixar dem så att smeten blir så len som möjligt. Hacka därefter löken grovt samt all vitlök och chili fint. Riv ingefäran på ett rivjärn. Blanda nu ihop alla ingredienser till grönsaksmarinaden och smaka av med salt och peppar. Skär blomkålen i buketter och paprikan i ca 2×2 cm stora fyrkanter. Blanda med marinaden och ställ åt sidan.

Börja nu med grytan. Värm rapsolja och smör i en stor gryta, wok eller djup stekpanna. När matfettet börjar bli varmt slänger du i alla ”hela” kryddor samt gullöken. Stek på medelhög värme tills att löken fått färg. Rör hela tiden om så inget bränns. Tillsätt nu vitlök, chili och ingefära och fortsätt steka, men nu på snäppet lägre värme i några minuter till så att den råa smaken försvinner. Nu tillsätter du resten av de ”malda” kryddorna. Blanda samtidigt i ca 0,5-1 dl vatten så att kryddorna inte torrsteker. Det här är viktigt! Du vill inte ha så mycket vatten så att kryddorna kokar, men de ska heller inte som sagt torrstekas – då bränns de bara och det blir inte alls lika gott. Stek lök och kryddröran i några minuter så att allt blandas och blir till en fin kryddpasta. Nu vidare till nästa steg.

Häll i de två burkarna med tomater samt ca 2 dl vatten. Rör om och dela tomaterna grovt med din stekspade. Låt koka på låg-medel värme i ca 30 minuter. Undertiden så förbereder du paneeren och cashewnötterna.

Vid det här laget borde din paneer vara relativt torr och fast. Den ska ligga i press i minst 30 minuter. Du märker att den behöver lite längre tid om den fortfarande vattnar mycket när du kramar den och om den inte känns fast i konsistensen. När den väl är klar så tärnar du den i ca 2×2 cm stora tärningar och steker den snabbt i en stekpanna med lite rapsolja. Stekningen ger den en ännu fastare konsistens och förhindrar att den ramlar sönder i grytan. Det är också ett bra tillfälle för att salta och ev. krydda osten lite. Lägg den sedan åt sidan tills vidare.

Cashewnötterna som legat och dragit i vatten mixar du med en stavmixer med ca 2 dl vatten till en fast och slät smet. Tillsätt mer vatten om det blir svårt att mixa, men överdriv inte. Du vill inte att den ska bli rinnig, då blir det svårt att kontrollera konsistensen på grytan senare. Ställ åt sidare tills vidare.

Smaka nu av grytan och tillsätt ev. mer malda kryddor samt börja kontrollera med salt och peppar samt chili. När grytan börjar närma sig en halvtimme så är det dags att steka grönsakerna. Vänd helt enkelt hela skålen med marinad och allt ner i en het stekpanna och stek på hög värme tills att vätskan dunstat från yoghurten och grönsakerna fått färg. Du vill inte att de ska stekas för länge utan är mer ute efter en wok-effekt. Låt dem hålla värmen i några minuter i pannan tills det är dags att blanda i dem i grytan.

När tomat och kryddblandningen kokat tillräckligt länge och tomaterna löst upp sig nästan helt så är det dags att blanda ner cashewnötskrämen. Rör ner ett par slevar i taget och smaka av tills du får en god smak. Nötterna är väldigt söta och ska balansera den mer intensiva smaken från kryddorna och tomaterna. Späd med vatten tills önskad konsistens. Låt koka 5-10 några minuter så att smakerna blandas. (Vid den här fasen kan grytan få vila lite om du måste komma i kapp med andra element, det mår den bara bra av.) Rör därefter ner grönsakerna, paneer och koriander och koka upp på nytt så att allt blir varmt. Avsluta med att ev. späda med mer vatten om grytan är för tjock, smaka av med salt och peppar samt juice från 1/2 lime.

Servera med en god yoghurtbaserad raitasås (typ yoghurt, vitlök, garam masala, mynta och olivolja som får stå och dra i en halvtimme), en grönsallad, bröd och ris. Sweet!

 

 

, , , , ,

18 Responses to Paneer Tikka Masala

  1. Jenny 4 oktober, 2018 at 05:56 #

    Verkar supergott! Funkar receptet även om man tar bort cashewnötterna tror du? Mvh nöthataren

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 5 oktober, 2018 at 12:06 #

      Javisst! Byt ut cashewnötsgrädden mot havregrädde eller kokosmjölk!

  2. Linda 19 november, 2015 at 12:26 #

    Fy satan vad gott det blev, tog sin lilla tid men jäkligt rolig matlagning. Blomkålens fräschhet och krisphet var magisk och osten, ja osten, såååå god!
    TACK!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 november, 2015 at 12:57 #

      Kul att du gillade det! Det är ett av mina favoritrecept med!

  3. Anna 8 november, 2014 at 07:29 #

    Hur blir den här rätten om man förbereder nån dag innan så den får stå ett tag innan servering? Tänkte bjuda hem folk på lite blandat indiskt och att stå och göra allt samma dag känns som de kan bli stressigt… Har kikat på din palak paneer å tänkte nog göra den åxå. 🙂 Tips på når annat som passar att bjuda på?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 9 november, 2014 at 06:14 #

      Jag tror absolut att den funkar. Om något så kan du göra såsbasen dagen innan och sen värma upp för att slänga ner spenaten och osten precis innan severingen. Testa att kombinera med fler små indiska rötter, typ en Dahlgryta (linsgryta) som absolut går att förbereda dagen innan. Gott bröd, chutney, någon sallad och raita (yoghurtsås) funkar oxå fint. Gör dock inte salladen dagen innan;) Lycka till!

  4. Lina 19 januari, 2014 at 05:58 #

    Supergott recept, tack! Har gjort det flera ggr senaste året, och alla jag bjudit har tyckt det var supergott! Brukar köra en enkelvariant dock och utesluta osten 🙂

  5. Sum 27 juli, 2012 at 03:33 #

    Hey! Nice to see an Indian recipe cooked to perfection here 🙂

  6. Jessica 14 juli, 2012 at 03:30 #

    Vad glad jag blev nu att du är tillbaka!

  7. Marja - Bakasockerfritt 11 juli, 2012 at 11:47 #

    Det här skulle jag inte tacka nej till, jag älskar indiskt! Mums!

  8. Zäbie 10 juli, 2012 at 08:45 #

    Spännande! Det ska jag testa! 🙂

  9. Lan Pham 9 juli, 2012 at 04:04 #

    Välkommen tillbaka! vi har saknat dig

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tofu Tikka Masala på 30 minuter! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 2 april, 2016

    […] Tikka Masala Paneer Tikka Masala Tandoori tofu – the fast way Julklapp: Höstens alla matradio-snack på […]

  2. Indiskt storkok | Compact Kitchen Sthlm - 26 februari, 2013

    […] en stor gryta Tikka Masala med kyckling, blomkål och paprika. Inspirationen kommer härifrån: http://www.javligtgott.se/paneer-tikka-masala/ men som vanligt följer jag inte […]

  3. Palak Paneer – Äntligen ett bra recept! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 27 augusti, 2012

    […] senaste. Istället fokuserade jag mig på att lära mig tillräckligt mycket för att göra en god Paneer Tikka Masala, vilket jag faktiskt tycker att jag gjorde här nu senast. Så nu var det dags för ett nytt […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes