One Pot Pasta Puttanesca och ett bra sätt att minska matsvinn!

*Det här inlägget är ett samarbete med Matsmart.se*

Hej!

Jag vet inte hur ni känner, men jag har personligen börjat tänka allt mer på hur den mat jag äter och hur jag beter mig påverkar både miljön och min egen kropp. Det kanske är Donald Trumps klimatförenekande eller det faktum att jag ju mer eller mindre jobbar med kopplingen mellan mat och hållbarhet (doh..) som gjort att jag tänkt lite extra på det på senaste.

Till skillnad från mycket annat nojjande man kan ha för sig här i världen så är just kopplingen mellan vad vi äter och hur det påverkar miljön ganska tydlig och direkt. Maten vi äter är en av de största miljöbovarna i vårt moderna samhälle och genom att tillsammans med andra hela tiden försöka välja bättre alternativ kan vi göra stor skillnad.

Jag jobbar ju personligen mycket med att försöka göra det lättare för fler att äta mer vegetariskt och på det sättet belasta klimatet mindre (och en massa andra positiva grejer också såklart). Men det finns fler sätt. Att äta ekologiskt är en sån sak och att minska på matsvinnet är också en faktor som kan göra sjukt stor skillnad. Ett enormt problem idag är att vi äter så otroligt mycket, och att vi faktiskt också SLÄNGER 1/3 av all mat som produceras, helt i onödan!

Ett sätt att minska mängden mat vi behöver producera är att äta mer vego – 1 kg vegokäk motsvaras ungefär av 8-10 kilo kött i resurser som krävs för att skapa det, men ett annat sätt är helt enkelt att äta sådant som annars skulle ha slängts. Matsmart.se är en jättesmart (jag fattar vart de fick namnet ifrån!) site där man kan beställa matvaror som annars skulle ha slängts pga kort datum, nya förpackningar eller liknande. Man beställer på samma sätt som på alla andra onlinematbutiker, ända skillnaden är att varorna här är mellan 20 – 90 % (!!) billigare och att det finns ett lite mer begränsat utbud.

Jag fick 500 kronor från dem att handla råvaror till det här receptet för och botaniserade runt på deras hemsida. Det finns sjukt mycket bra grejer, framförallt för oss vegetarianer då de har en stor övervikt på skafferivaror och sådant som går att lagra länge, till exempel bönor, pasta, kryddor och konserver. Jag beställde hem en jättelåda med pasta, ekologiska kryddor, bönor, olja och en massa annat gott. För en person som handlar VÄLDIGT mycket mat som jag så var det här perfekt. Jag kan handla en stor del av månadens basvaror på ett superenkelt (hemkörning!), billigt och miljövänligt sätt. Och som ni ser så är det inga skitvaror, det är i stort sett samma märken som jag handlar vanligtvis också. Enda saken är att man får vara lite flexibel ibland och kompletteringshandla i sin vanliga mataffär då Matsmarts utbud begränsas av vilka varor de fått in för stunden. Men vecko- eller månadsplanerar man sitt handlande är det här ett grymt sätt att minska sina kostnader och göra en insats för klimatet.

Om ni också vill testa Matsmart.se så har jag fått en rabattkod som ni kan använda er av. Om ni handlar för minst 350 kronor får ni 50 kr i rabatt. Ange kod: GUSTAV vid checkout!

Men, nog med snack om det här. Jag lagade ju faktiskt väldigt god mat med hjälp av det jag beställde hem också! Det här är en riktigt smarrig och mustigpastagryta inspirerad av min favoriträtt Pasta Puttanesca, men med lite extra av vad jag hade hemma i kylskåpet och hittade på Matsmart. Jag lagade den dessutom i en enda gryta där jag först kokade en tomatsås på spisen som jag sedan sedan hällde ner bönor och pasta i och lät koka klart i ugnen. Enkelt, mindre disk och sjukt gött!

One Pot Pasta Puttanesca, 4-6 personer, ca 1 h 15 min

  • 300 g torkad pasta
  • 2 burkar bönor á 400 g (valfri sort!)
  • 1 stor gul lök
  • 2 morötter (valfritt, men bra sätt att få i sig mer grönt!)
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 filéer grillad paprika (eller 1-2 färska)
  • 100 g kalamataoliver
  • 3 msk kapris
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk torkad salvia
  • 1 msk paprikapulver
  • 3 burkar krossade tomater/körsbärstomater (valfritt!)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 msk ljus soja
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att skala och hacka löken. Skala och riv moroten. Låt ev. olja rinna av från de grillade paprikafiléerna och hacka dem också.
  2. Fräs i olivolja i en stor ugnsfast gryta som du kan lägga ett lock på tills löken och morötterna mjuknat
  3. Tillsätt finhackad vitlök, hackade oliver, hackad kapris, kryddor och tomatpuré och stek några minuter till på låg värme så allt göttar ihop sig
  4. Tillsätt ungefär hälften av vattnet, tomatkrosset, soja och grönsaksfond och låt koka ihop i 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och mer kryddor. Du vill ha en smakrik och lite för salt sås då pastan och bönorna kommer att kompensera för detta snart! Sätt på ugnen på 200 grader
  5. När såsen kokat ihop och smakar gott häller du av spadet från bönorna och rör ner dem tillsammans med den okokta pastan i tomatsåsen. Späd med resten av vattnet tills vätskan täcker all pasta utan att det blir en total soppa av det hela
  6. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Rör om efter halva tiden och känn av tuggmotståndet på pastan. Du vill inte att den ska koka sönder helt utan fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd
  7. Avsluta genom att toppa pastan med lite färsk persilja och servera genast. Tänk på att grytan är varm!

, , , , , , , , , , ,

5 Responses to One Pot Pasta Puttanesca och ett bra sätt att minska matsvinn!

  1. Yohanna 25 oktober, 2018 at 06:54 #

    Hej! mycket god smak på såsen men hur får jagpastan att inte bli hemsk och degig?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 29 oktober, 2018 at 09:54 #

      Det beror ganska mkt på vilken typ av pasta du använder, och jag rekommendera att koka på hög värme! Men ärligt talat så är detta inte ett sätt jag rekommenderar att koka pastan på om man vill få just pastan perfekt. Det är mer ett sätt att laga maten enklare.

  2. Nora 3 januari, 2018 at 07:24 #

    Gjorde detta idag till middag fast utan oliver och kapris. Stoppade den inte i ugnen heller då jag inte hade tid men det var mycket gott ändå! 😀

  3. gourMATerna 19 november, 2017 at 08:53 #

    (Jävlar) vad sugen man blir… 😀 #nomnom

  4. Emma 26 april, 2017 at 04:33 #

    Det ser jättegott ut! <3

Lämna ett svar till Emma Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes