Mustårta av choklad

Lilltjejen slutade med nattvälling och nattblöja här för någon vecka sedan nu och för att fira så fixade vi ett litet kalas för den närmsta familjen. Kids nu för tiden (läs – iaf vår unge) får ju hyfsat mycket saker så jag tyckte att det kändes lite småtrist att bara ge henne en liten present som belöning för att hon lyckades sluta. Istället sa vi att vi skulle ha ett kalas för henne och att vi skulle baka en stor och go tårta tillsammans. Här har ni resultatet, en 50 cm lång chokladmus med nonstopnos.

Tårtreceptet är en gammal favorit som min mamma brukade baka till våra födelsedagar. Det är den mustigaste chokladtårtan jag någonsin käkat och en fantastisk variation om man är trött på de där gamla vanliga gräddtårtorna. Den vita chokladen här blev kanske lite väl glansig och gul, (jag föredrar personligen att använda mörk choklad till glasyren) men när den lilla vill ha en vit mus så får hon en vit mus.

Mustårta av choklad 1 sats (vi bakade två stycken kakor, det här är receptet till en kaka)

1 dl kakao
2, 1/4 dl mjölk
2, 3/4 dl socker
125 g smör
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Glasyr och fyllning:
300 g blockchoklad (vit eller mörk, beroende på färg på musen)
4 msk margarin
1 msk honung (valfritt, om du inte vill att chokladen ska bli så stark)

Så här gör du kakan:

Börja med att koka upp kakao, mjöl och 1,1/4 dl socker i en kastrull under konstant omrörning. Ställ i vattenbad och kyl ned så fort det kokat upp.

Rör därefter ihop 1,5 dl socker och smör tills det blir pösigt. Värm smöret några sekunder i mikron först så blir det lättare att vispa. Tillsätt ägg och vaniljsocker och rör till en smet.

I en annan bunke, rör ihop mjöl och bakpulver. Blanda därefter ner socker och smörblandningen i mjölet så att du får en tjock smet. Rör därefter ned mjölk och kakaoblandningen i omgångar och rör ihop allt till en enda go smet.

Smöra och bröda en sockerkaksform, häll i smeten och grädda kakan i botten av ugnen på 175 grader i 1 timme.

Så här gör du en mustårta av kakan:

Först bakar du två kakor, en till kropp och en till huvud. Forma den ena kakan så att den blir ett huvud med öron. Skär bort en halvmåne vid ”halsen” så att den passar ihop med den andra kakan.

Förbered glasyren genom att smälta choklad, margarin och honung (valfritt) i ett vattenbad under omrörning.

Dela kakorna på mitten så du kan fylla tårtan. Lyft isär dem försiktigt med två stycken stekspadar eller knivar. Bre ett tunt lager med glasyr i mitten och lägg tillbaks locken igen. Det kan låta lite mysko, men det gör kakan supergod och saftig. Täck därefter kakorna försiktigt med resten av chokladglasyren med hjälp av en slickepott. Glasyren håller ihop dem och täcker alla ev. skarvar. Det funkar som bäst när glasyren har svalnat något och inte är jätterinnig. Toppa med vanlig tårtglasyr, nonstops och vad annat du nu må vilja ha på tid tårta.

 

, , ,

7 Responses to Mustårta av choklad

  1. Ann-Sofi MATSAFARI 30 mars, 2012 at 11:58 #

    Gud så söt!

  2. Mikael 30 oktober, 2011 at 07:29 #

    Håller med förra kommentaren,vilket fint jobb du gjort med mustårtan.Måste nästan ha varit synd att äta upp den!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 november, 2011 at 07:08 #

      Tack:) Men det var faktiskt inte så svårt! Varken att göra den eller att vilja äta upp den;)

  3. malin 28 oktober, 2011 at 07:28 #

    Vilken sötnos!

  4. Zabina 25 oktober, 2011 at 06:40 #

    Vilken konstnär du är Gustav! Beställer härmed en mustårta till min nästa födelsedag. Tack på förhand! 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mazarintårta | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 1 april, 2014

    […] så fort jag får chansen. Jag har lagt upp några andra recept här på bloggen tidigare på chokladtårta och pannkakstårta, och här kommer ett […]

Lämna ett svar till Zabina Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes