Morotssoppa med aioli

IMG_0005 (1024x768)

Mat behöver inte alltid vara krånglig för att vara god. Det här var väldigt smarrigt, och funkade också bra som barnmat. Palsternackorna och potatisen bidrog till att mjuka upp morotssmaken lite och så gillar jag palsternackor också. Sådesårå.

Morotssoppa med aioli 4 portioner

4-5 stora morötter
2 potatisar, mjöliga
2 mellanstora palsternackor
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
2,5 dl valfri grädde
2 buljongtärningar
8 dl vatten
1 msk smör eller olivolja
salt och peppar

Aioli

2-3 dl rapsolja
1 äggula
1 vitlöksklyfta
En skvätt citronjuice
ca 1 msk vitvinsvinäger
salt och vitpeppar

IMG_0017 (1024x768)

Hacka lök och vitlök och fräs på låg värme i matfettet i en gryta tills de blir mjuka. Skala och hacka rotfrukterna i lagom stora bitar och häll ner dem i grytan tillsammans med resten av ingredienserna, förutom grädden och låt koka tills att rotfrukterna är mjuka. Häll i grädden, mixa med mixerstav och smaka av med salt och peppar.

För att göra aiolin: Ta ut alla ingredienser ur kylskåpet i god tid så att de får rumstemperatur. Pressa vitlöksklyftan ner i en skål med äggulan och vispa kraftigt samtidigt som du häller ner oljan i en fin, tunn stråle. Häll i olja tills att du har en tjock och stabbig sås. Häll nu i en del citronjuice och vitvinsvinäger samt salt och peppar och smaka av. Vinägern och citronen späder ut såsen lite så vispa om nödvändigt ner mer olja, tänk bara på att det i sin tur gör smaken lite mildare. Testa dig fram tills du har en aioli som smakar gott.

Servera soppan med en klick aioli i mitten och ett nybakat eller ugnsuppvärmt bröd.

 

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes