Matig, vegansk pastasallad med ugnsbakad aubergine och kronärtskockor

img_6917Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Själv har både jag och dottern dragit på oss varsin riktigt störig förkylning. Jag klarar mig väl ganska fint, men hon är svag och har spenderat hela dagen i soffan nedbäddad i en filt. Själv försöker jag hålla kryssa genom sociala media djungeln för att nå ut till så många som möjligt med Matbloggspristävlingen. Det är inte helt enkelt, men det rullar på 🙂

Idag skrev till exempel Dalarnas Tidningar om mig, bloggen och tävlingen. Jättekul! Ni hittar artikeln här. Och Matbloggspriset har också skrivit en artikel om mig på sin sida, den hittar ni här.  Själva tävlingen, där man röstar finns här!

Det är verkligen sjukt roligt, och gör mig så tacksam och hedrad att vara nominerad till den här tävlingen och att få alla positiva tillrop och påhejanden från er läsare. Inget gör mig så glad som att höra att ni lagar och gillar maten jag skriver om, eller att det gjort det lättare för er att käka vegetariskt. Det är verkligen det som får mig att hålla på med det här över huvud taget ska ni veta!

För några veckor sedan hade vi kräftskiva med min sambos familj, och då lagade jag den här pastasalladen till buffébordet. Den började helt enkelt som någon sorts kylskåpsrensning, men blev riktigt lyckad, så jag tänkte att jag måste dela med mig av den. Den är en take på någon sorts medlehavsfusion, med mycket olika italienska smaker och är riktigt mättande. Perfekt med ett glas rödvin till, till exempel Patchworks nya italienska, veganska IGP Marche :),  och absolut mättande nog för att serveras som en huvudrätt. Servera gärna salladen varm eller ljummen, men det funkar fint att ha den som matlåda eller på en buffé också.

Det är ganska många olika steg i att laga till de olika delarna, men låt dig inte avskräckas för den delens skull! Det är bara att hoppa över det som känns onödigt krångligt om du vill.

Matig, vegansk pastasallad med ugnsbakad aubergine och kronärtskockor, 6-8 portioner

  • 400 g god och fin pasta (jag hade pasta med citronsmak, men det är inget krav)
  • 1 burk inlagda kronärtskockshjärtan
  • 1 burk svarta bönor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 stor augbergine
  • 150 g körsbärstomater
  • 80 g ruccola
  • 2/3 gurka
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl basilikaolja (se recept nedan)
  • juice från 1/2 citron
  • 100 g fejkon
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Ugnsbakad aubergine och tomater:

  • Skär auberginen i 2 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, salta och låt stå 30 minuter, så den bittra vätskan dras ur.
  • Skölj bort det mesta saltet och vätskan och tärna sedan skivorna i ca 2×2 cm stora bitar.
  • Skär körsbärstomaterna på hälften, och lägg på ugnsplåten tillsammans med aubergintärningarna.
  • Salta, peppra och ringla över olivolja (ca 0,5 dl) och baka sedan i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter tills både tomaterna och auberginerna blivit mjuka. Låt svalna något på bakplåtspapper.

img_6912Svarta bönor och fejkon:

  • Häll av spadet från bönorna och finhacka vitlöksklyftorna.
  • Fräs bönor, vitlök, torkad timjan, lite salt och peppar med en skvätt olivolja i en stekpanna i ca 15 minuter på medelvärme tills bönorna börjar bli knapriga.
  • Följ receptet på fejkon (som ni hittar här), men skär tofun i ca 1×1 stora bitar istället för skivor. Stek knaprigt i en annan stekpanna.

 

Basilikaolja:

  • Mortla blad från 1/2 kruka basilika. Häll ned 2 dl olivolja i morteln och blanda runt. Förvara oljan i en lufttät behållare.

Övriga grönsaker till salladen:

  • Skölj och tärna gurkan i ca 1×1 cm stora tärningar
  • Skölj kronärtskockshjärtorna och skär ev. i lite mindre bitar
  • Skölj ruccolan

Sluttouch:

  • Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Häll av och skölj med kallvatten för att stoppa kokningen när den är al dente.
  • Blanda ner aubergine, tomat, gurka, fejkon, bönor, kronärtskockor, ruccola och några blad färsk basilika i pastan. Rör om försiktigt. Spara lite ruccola, svarta bönor och basilika till garnering
  • Häll över 0,5 dl basilikaolja, citronjuice och salt och peppar över salladen och blanda om igen.
  • Toppa med basilika, ruccola och bönor
  • Servera!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till vego.

img_6935

 

 

, , , , , , , , , , ,

One Response to Matig, vegansk pastasallad med ugnsbakad aubergine och kronärtskockor

  1. kökskran 12 oktober, 2016 at 04:21 #

    Ja, det ser jävla gott ut 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes