Marinerade bönor med rårissallad och vitlökssås

Hej!

Nu så här i svinvarma högsommartider har jag haft ett ganska rejält craving efter enkla, grönsaksbaserade rätter som inte är så varma men ger mycket energi. Jag får ju heller inte grilla så de flesta av mina vanliga sommarrätter har liksom hamnat lite ur synk.

När jag dock letade efter lite inspiration i gömmorna på bloggen så insåg jag att jag faktiskt har väldigt få sallads, bön- och överlag ”hälsosammare” recept. Haha, det säger väl ganska mycket om mig och mina smaklökar, men när det är 30 grader utomhus så är det faktiskt det jag blir sugen på. Så förvänta er lite mer bönor, fullkorn och sallader här framöver 😉

Det här receptet slängde jag ihop förra veckan utifrån vad vi hade i kylskåpet och skafferiet i sommarstugan. Det kräver minimalt med matlagning, mest lite hackning och kokande av ris. Jag använde mig av Frebacos råris som var superenkelt och jättegott, men om man vill kan man byta ut det mot vanligt ris (gärna dock inte jasminris då det klibbar för mycket), mot matvete, mathavre eller bulgur.

Bönsalladen är en superbra grund att slänga ihop och äta som en lätt lunch bara den. Blanda ner valfria grönsaker, typ majs, gurka, paprika, tomat eller lök och krydda lite så som du vill. Köp helst bönor med lite bättre kvalité så klibbar de inte ihop riktigt lika mycket som de gjorde här på bilderna, detta är ICA:s basicbönor.

Marinerade bönor med rårissallad och vitlökssås, 4 portioner

Marinerade bönor

  • 3 paket blandade bönor, typ kikärtor, kidneybönor och vita bönor – vilka som helst funkar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk oliv eller rapsolja
  • 1,5 msk färsk citronjuice eller vitvinsvinäger (vit balsamico funkar också bra!)
  • 2 tsk blandade torkade örtkryddor efter smak och tycke
  • 1 knippe gräslök eller salladslök
  • 0,5-1 msk chipotlepasta
  • 1,5 dl majs
  • Salt och peppar efter smak

Rårissallad

  • 6 portioner råris, dosera efter förpackningen
  • 1 röd spetspaprika
  • 1/2 bukett broccoli
  • 1 stor näve sockerärtor
  • 2 dm purjolök, både gröna och vita delen funkar!
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • Salt och peppar

Vitlökssås

  • 2 dl Oatly iMat Fraiche
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • juice från färsk 1/3 citron
  • Salt och peppar

Gör så här

Marinerade bönor

  1. Skölj bönorna
  2. Hacka vitlök och salladslök/gräslök fint
  3. Blanda ihop bönorna med löken och alla övriga ingredienser. Smaka av tills du är nöjd!

Rårissallad

  1. Koka riset enligt instruktioner på förpackningen
  2. Finhacka vitlök, paprika och broccoli. Använd även stammen på broccholin!
  3. Strimla purjolöken fint och sockerärtorna grovt
  4. Blanda ner grönsakerna och det nykokta och ångande riset i en stor skål
  5. Rör ner olivolja, vinäger och kryddor och smaka av med salt och peppar

Vitlökssås

  1. Finhacka vitlök
  2. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av
  3. Låt stå och dra en stund innan servering

Stötta gärna vårt arbete med en liten slant varje månad och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: