Lyxig vegansk Palak Paneer med tofu

Hej!

Jag hoppas allt är väl med er! Det senaste dygnet har jag suttit i en löpande och ganska intensiv Facebookdiskussion med en massa olika människor rörande det senaste inlägget jag skrev om att jag tycker att bönder och veganer borde göra mer gemensam sak för att få till en bättre livsmedelsproduktion i Sverige.

Det är uppenbarligen en fråga som engagerar väldigt många! Jag har fått en massa positiva och glada tillrop som tycker att det är bra att jag vill försöka nyansera samtalet lite mer, men också en hel del arga och upprörda sådana från både veganer och från bönder. Och det förstår jag – sticker man ut hakan och säger något lite annorlunda än det som folk brukar säga så blir det lätt så. Det som dock gör mig lite olycklig är hur många av reaktionerna jag möter är precis de som jag försökte prata om att vi måste ta oss bort ifrån. De som ryggradsmässigt fördömer ”den andre” och knappt ens tar sig tid till att läsa mina huvudargument och vad jag faktiskt säger.

Det jag säger:

För att vi ska få till en hållbarare nivå (kring klimat, hälsa och djurhantering) på hur vi producerar och äter mat så måste vi minska mängden kött vi äter drastiskt och det kött som är kvar behöver vara närproducerat, så klimatneutralt som möjligt och så bra framställt som möjligt. Det lyckas vi bara åstadkomma genom att bönder och vegoförespråkare tillsammans skapar så goda förutsättningar för massor av jävligt goda, svenskproducerade veganska produkter och rätter och att vi får konsumenter som vill äta kött att välja det dyrare och bättre svenska köttet så att bönderna faktiskt kan producera bra mat. Vi kommer inte få alla att bli veganer över en natt, så vi måste ta det här väldigt viktiga steget på vägen mot målet.

Det en del arga bönder istället hör:

Du hatar oss och vill att vi ska ta bort alla svenska bönder för att du kritiserar köttindustrin. Vill du att Sverige ska gå under?! Vill du döda mina älskade kor?!

Det en del arga veganer istället hör: 

Du propagerar för att vi ska äta mer kött! Du är ju fan ingen vegan när du säger att vi ska strunta i djuren och att det är moraliskt rätt att äta kött!

Var det det jag sa? Nej det var det inte.

Det här är EXAKT varför vi behöver prata mer med varandra. Jag är helt med på att alla inte kommer vara överens eller tycka exakt lika dant, men vi måste sluta svartmåla varandra, börja lyssna på varandras argument och inse att vi har mer gemensamt än vad vi tror. Inte skjuta från höften och kritisera varandra utan att ens klicka på länkarna.

Jag lär mig dagligen jättemycket av att lyssna både på bönder och på veganer. Men framförallt också genom att samtidigt lyssna på vad forskare från olika håll och kanter säger och att tänka kritiskt och bilda mig en egen uppfattning. Det tycker jag att fler borde göra. Och klicka på länken innan man kommenterar. Det med.

En sak som vi dock HAR gemensamt är att de flesta verkar gilla Palak Paneer! Det är absolut den indiska rätten jag hör flest prata gott om och som jag gång på gång ser folk beställa på restauranger. Det är framförallt den rätt som jag tror att flest lakto-ovo vegetarianer brukar beställa. När jag nu själv då drar åt det veganska så är det synd och skam att behöva ge upp den, men då det ganska sällan går att få en riktigt riktigt bra palak paneer med tofu istället för ost på restaurang så tänker jag att vi helt enkelt får ta och laga vår egen.

Jag har redan ett enklare palak paneerrecept på bloggen här sedan tidigare, men jag tycker personligen att det här blev ännu mer likt det som man kan få på restaurang.

Tricket? Tid. För att få fram de där riktigt stora och krämiga smakerna måste både spenaten få steka läääänge och såsen koka i åtminstone typ 1,5-2 timmar så att fettet separerar ut ifrån såsen och löken riktigt kokar sönder. Då börjar det smaka som på restaurang på riktigt!

Här använder jag mig av fryst spenat, vilket jag rekommenderar – inte minst för att det annars blir väldigt dyrt att köpa tillräckligt mycket spenat!

OBS – bli inte rädd av den långa ingredienslistan. Vi använder typ samma kryddor, lök och vitlök i alla tre delar av rätten så det är inte riktigt såååå många olika produkter som det ser ut.

Lyxig Vegansk Palak Paneer på Tofu, 4-6 portioner

Tofun

  • 400 g fast tofu
  • 1,5 tsk garam masala
  • 1,5 tsk gulcurry
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 dl växtbaserad yoghurt
  • juice från 1/2 lime
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1/2-1 tsk chilipulver

Spenaten

  • 1 gul lök
  • 2 msk veganskt smör eller rapsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
  • 1,5 msk garam masala
  • 1,5 msk gulcurry
  • 2 tsk korianderpulver
  • 2 tsk svarta eller vita senapsfrön
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk gurkmeja
  • 1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
  • 1-2 dl vatten
  • 1 msk ljus sojasås

Tomatsåsen

  • 1 stor gul lök eller 2 vanliga
  • 1/2 dl rapsolja
  • 4 lagerblad
  • 1,5 msk garam masala
  • 1,5 msk gulcurry
  • 2 tsk korianderpulver
  • 2 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk gurkmeja
  • 1-2 tsk chilipulver eller efter smak
  • 4 klyftor vitlök
  • 4×4 cm färsk ingefära
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 burk kokosmjölk á 400 g
  • 4 dl vatten
  • 2 msk ljus sojasås
  • 2 msk ljus grönsaksfond
  • 1 msk socker
  • 50 g växtbaserat smör
  • 1 kruka färsk koriander
  • juice från 1/2 lime
  • Salt och mer chilipulver efter smak

Gör så här:

Tofun:

  1. Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon minut.
  2. Skär tofun i ca 2×2 cm stora kuber och lägg ner i en plastpåse med övriga ingredienser
  3. Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar
  4. När du har gjort klart resten av grytbaserna och har ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehål med marinad och tofu i en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering

Spenaten

  1. Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den fina sidan av ett rivjärn
  2. Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i matfett tillsammans med senapsfröna
  3. När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott
  4. Vänd ner den frysta spenaten och stek den på medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat
  5. Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan så var försiktig.
  6. Smaka av och justera med sälta och kryddningen.
  7. När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till innan den är klar.

Tomatsåsen och att göra klart grytan:

  1. Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills den börjar brynas och karamelliseras.
  2. Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.
  3. Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås, bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran inte längre är rå.
  4. Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.
  5. Mixa såsen slät med en mixerstav.
  6. Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5 minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges vegorörelse- skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , ,

14 Responses to Lyxig vegansk Palak Paneer med tofu

  1. Erik 3 november, 2018 at 11:37 #

    Hej! Var kommer receptet ifrån ursprungligen? Sjukt bra!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 4 november, 2018 at 10:02 #

      Ingenstans, det är mitt eget utifrån en massa års testande! Kul att du gillar det 🙂

  2. Ann Lewenhaupt 28 april, 2018 at 10:30 #

    Nu har jag gjort denna spenaträtt med mängder av kryddor.Helt underbar. Ha tålamod och använd alla kryddor, koka såser och sedan blanda. Mums. Jag höll på att föräta mig!
    Tack Gustav :))

  3. Nina 3 april, 2018 at 02:10 #

    Wow vad gott det där såg ut!

  4. Anders 14 mars, 2018 at 09:59 #

    Hej. Tack för en massa bra recept!
    Tänkte göra Palau paneer idag. När har du i smöret i tomatsåsen? Klickar du bara i det tillsammans med tomater och kokos eller?

  5. Petra 10 mars, 2018 at 08:26 #

    Lagade denna idag och kände mig som en mästerkock. Sjukt gott. Tack!

  6. Jens 8 mars, 2018 at 11:37 #

    Lustigt men precis så som du har resonerat har även vi i min familj, vi gick ifrån kött i princip varje dag till att bli veganer som äter bra kött en gång i veckan. Det känns som att kött borde bli en ”lyx”produkt igen och att gå tillbaka till söndagssteken är bara vettigt i ett hälsoperspektiv. Vi valde vårt nya livssätt inte på grund av djurmedömkan utan att det är så galet med gifter i fisk och kött, tack för en trevlig blogg som hjälpt oss massor påvägen mot ett sundare liv.

  7. en person 8 mars, 2018 at 08:30 #

    Tydligen är det lite utdaterat att kommentera på bloggen istället för Facebook, men det ignorerar jag och skriver här ändå! Hade tänkt kommentera ditt förra inlägg, men ”preach” hade tydligen för få tecken…

    Ville bara bidra till den positiva feedbacken och säga att det är så SJUKT BRA det du skrev i ditt förra inlägg och bara ditt budskap allmänt sett. Eller ja, så tycker jag väl för att jag håller med. Men ändå. Vi kommer ingenstans bara med att bråka – det krävs en sansad, rationell dialog för att komma vidare och föra utvecklingen åt ett hållbart håll. Ingenting gott kommer av att vi bara skriker och förkastar varandras perspektiv. Sjukt bra att det finns ”offentliga” personer som du som inte drar sig för att säga det, även om det kanske drar till dig en storm av negativa kommentarer från båda läger där ”ingen är nöjd”. Tror att det finns många ”rationella” människor där ute – men de hörs inte så ofta i debatten. Så det är verkligen bra att folk som du finns och ”för vår talan”!

    Brukade tycka att du var ”fånig” och naiv som satsade på bloggandet ”full-time”, att du försökte spela för högt och aldrig skulle klara det utan att typ sälja din själ, jag vet inte. Men ju längre tid det går, desto mer respekt får jag för dig och det du gör. Det är sjukt bra och inspirerande och allt det där. Du behövs. Sån jävla respekt du förtjänar! Håll aldrig käften!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 mars, 2018 at 10:50 #

      Tack så mycket! Det betyder otroligt mycket att höra <3

  8. Pelle Åberg 8 mars, 2018 at 07:09 #

    Palak äger! Lätt den bästa rätten när man kämpar mot köttberoendet 🙂

    Ville bara dela ett tips
    Det finns en örtgryta ”Kamchin” (500g konserv, finns t.ex. på Willys)

    Den innehåller t.ex. koriander och bockhornsklöver.
    Jag brukar göra en stor omgång Palak (total mängd 8l) skickar då i en halv burk kamchin.

    Den ger en djuuup underbar mustighet.
    I receptet ovan så borde det fungera finfint att ersätta den gula curryn/koriandern med 1/4 burk Kamchin.

    Tack för all inspiration – det gör nytta!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 mars, 2018 at 10:49 #

      Låter jättespännande! Måste testa! Tack för tips!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veganmat gör succé på GastroNord | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 29 april, 2018

    […] Jävligt gott: Tack själv! :D… […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes