Karibiska veganburgare – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej vänner!

Det har blivit dags för det tredje jävligt goda festivalreceptet jag har tagit fram tillsammans med Bråvallafestivalen. Den här gången står en riktig klassiker på menyn – hamburgare! Idén till den här burgaren föddes när jag var tillsammans med foodtrucken Orlando’s Jamaican på Fårö förra sommaren. Grillad annanas kombinerat med en het och syrlig dressing och färsk koriander är en riktig hit! Och att till det få friterade sötpotatispommes med het chili och mild havrefraiche är fan inte att leka med ska ni veta! 😉

Själva biffen är vegansk och baserad på mitt klassiska burgarrecept, men med ägget ersatt mot vatten och potatismjöl. Det blir finemang det också ska ni veta! 🙂

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Karibiska hamburgare med sötpotatispommes, 6 st burgare

Ingredienser

Burgaren:

  • 300 g fryst sojafärs (förslagsvis Anammas 1 kg)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1,5 msk jerkkrydda
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk neutral olja
  • 0,5 tsk salt

Limedressing: (Alternativ: Srirachamayo)

  • 2 dl ketchup
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chili beroende på önskad styrka
  • 1/4 kruka färsk koriander
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk socker
  • Juice från 1 lime
  • Salt

Sötpotatispommes (Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  • 2 stora sötpotatisar
  • 1 dl Oatly iFraiche
  • 0,5 röd chili
  • 3 msk hackad färsk koriander
  • Frityrolja
  • Salt

Picklad lime:

  • 1 medelstor rödlök
  • juice från 2 lime

Övriga tillbehör:

  • 8 Stycken hamburgerbröd
  • 1 skalad och skivad färsk ananas
  • 1 huvud huvudsallad
  • 1 kruka koriander

Jerkkrydda blir ca 

  • ½ msk cayennepeppar
  • 1 1⁄2 msk kryddpeppar
  • 1 msk timjan
  • 1 msk curry (gul)
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk svartpeppar
  • 1⁄2 msk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm kanel
  • 1⁄2 krm kryddnejlika

Tillagning:

Burgaren:

  1. Tina färsen, blanda med stekt gul lök och hackad färsk vitlök
  2. Blanda i alla kryddor, fond, soja i färsen
  3. Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten i en bunke, rör ner färsblandningen och blanda noggrant, smaka av med salt och peppar, ev. mer jerkkrydda.
  4. Forma och provstek en liten biff för att testa mängden potatismjöl. Tillsätt mer olja om smeten är för torr, mer potatismjöl om det ej håller ihop.
  5. Forma 6 stycken biffar med händerna. Förvara kallt (gärna i frysen) tills det är dags att grilla eller steka dem.
  6. Grilla eller stek tills de får fin färg, låt gärna svalna något innan servering för bäst konsistens och smak

Limedressingen

  1. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och ev. mer limejuice
  2. Låt stå kallt tills servering

Picklad lime

  1. Skiva rödlöken så tunt som möjligt
  2. Pressa limejuice över och låt stå ca 30 minuter innan servering

Grillad ananas

  1. Skala en färsk ananas genom att skära av topp och botten med en vass kniv och sedan skära bort skalet
  2. Skär ananasen i ca ½ cm tjocka skivor med stammen kvar
  3. Grilla eller stek i grillpanna i ca 4 minuter per sida tills de får fin färg

Sötpotatispommes (Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  1. Skölj av sötpotatisarna
  2. Skär i ca 1 cm tjocka stavar
  3. Fritera tills lätt gyllenbruna, låt svalna, fritera igen tills de får fin färg
  4. Salta och toppa med havrefraiche, hackad chili och hackad koriander

Bygg burgaren:

  1. Bygg burgaren med bröd, dressing och sallad nederst.
  2. Därefter burgare, ananasskivor, en nypa picklad lime, några kvistar koriander och sedan bröd.
  3. Servera med mer dressing och sötpotatispommes bredvid.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Karibiska veganburgare – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

  1. Alice 29 mars, 2017 at 08:28 #

    Ser fullkomligt gudomligt ut!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jackfruit Texas Chili – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 27 augusti, 2017

    […] Karibiska veganburgare – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen Veganska ribs med coleslaw och potatisklyftor – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen! Tre veganska pizzor – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen! Philly Cheese Steak – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen Vegansk Fish n chips – Jävligt Gott festivalkäk med Bråvallafestivalen! […]

Lämna ett svar till Alice Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes