Jävligt Libanesiskt – Recept och på menyn på Crepson

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här kommer receptet på den andra galetten som jag har tagit fram till menyn på Creperian Crepson & Co som ligger i Västermalmsgallerian på Kungsholmen här i Stockholm.

Jag har ett stort nytt långsiktigt samarbete med dem som går ut på att jag ska hjälpa dem att utveckla deras veganska utbud på deras menyer och som nu i början manifesterats i två stycken galetter, och snart också en söt crepe fylld med choklagdlass, apelsin och chokladsås! Hur smarrigt som helst!

Förra veckan när rätterna lanserades på menyn så gav jag er receptet på den första galetten, Jävligt Franskt som är en take på den klassiska biff och bean med karamelliserad lök, krunchiga valnötter och färsk spenat. Den här veckan får ni receptet på Jävligt Libanesiskt som är min egen tolkning av Zeina Mourtadas (ni vet Zeinas Kitchens) libanesiska moussaka fast med oumph istället för kikärtor och med en massa god hummus som komplement!

Där Jävligt Franskt är en ganska svullig och fet galette, passandes för dig som vill ha något att unna dig med så är Jävligt Libanesiskt snarare en riktig proteinbomb och betydligt mycket mer optimerad rent näringsmässigt. Grytan är baserad på tomat, oumph och kryddor, hummusen är ju typ 90 % kikärtor och så är det lite ugnsbakad aubergine och färska grönsaker ihoprullade i en glutenfri bovetepannkaka. Hur bra som helst! Riktigt mycket schyssta proteiner, näringsämnen och du blir garanterat mätt! Jag både bor och tränar själv i närheten så det kommer 100 % bli mitt go to uppfyllningsmål efter gympassen här framöver 😀

Här har ni receptet! En video av hur man gör kommer inom kort upp här på bloggen!

Jävligt Libanesiskt

Ingredienser

Oumphgryta

  • 2 paket oumph thyme and garlic
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 röd chili
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor röd lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk mörk kinesisk sojasås
  • 1,5 msk torkad mynta
  • 1 msk spiskummin
  • Rikligt med olivolja
  • Salt och svartpeppar att smaka av med
  • Juice från ½ citron

Bakad Aubergine

  • 2 auberginer
  • Rikligt med olivolja
  • Salt

Hummus

  • 2 burkar kokta kikärtor á 230 g avrunnen vikt styck, totalt 460 g
  • 0,75 dl lös tahini
  • Juice från 1 ½  färsk citron
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 2-3 msk vatten
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt efter smak

Övriga toppings

  1. Rostade mandelflarn
  2. Färsk ruccola
  3. Syrad rödkål

Gör så här

Oumphgryta

  1. Skala och finhacka lök, chili och vitlök
  2. Stek mjuka i rikligt med olivolja
  3. Tillsätt tomatpuré, mynta och spiskummin och stek tills tomatpuren inte längre är rå och det doftar gott
  4. Tillsätt oumph, krossade tomater och grönsaksfond och låt koka på medellåg värme i ca 1 timme tills allt gottat ihop sig rejält. Smaka av med citron, salt och peppar
  5. Du vill ha en riktigt tjock gryta, så låt gärna koka utan lock ett tag för att reducera ner

Aubergine

  1. Skölj och skär auberginen i ca 1,5 cm stora kuber
  2. Lägg ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla över rikligt med olivolja. Se till så att all aubergine fått olja på sig. Salta.
  3. Baka i ugnen på 225 grader i 10 min. Vänd därefter på bitarna och baka i 5 minuter till tills de får fin färg.
  4. Servera kalla eller ljumna

Hummus

  1. Blanda tahini, citronjuice, vatten och vitlök och mixa i en blender tills tahinin blir vit och fluffig
  2. Tillsätt kikärtor och spiskummin och mixa till en slät smet, mixa länge.
  3. Tillsätt bara precis så mycket vatten som behövs för att det ska gå att mixa, inte mer. Då blir hummusen för lös.
  4. Smaka av med spiskummin, citron och salt
  5. Servera kall

Bygg Galetten

  1. Bred ut 2 msk hummus mellan de två sidorna av galetten
  2. Börja med en bädd av färsk ruccola och syrad rödkål
  3. Toppa med först 1 dl av oumphröran, sen 5-6 auberginebitar, 2 msk hummus och sist lite mandelflarn
  4. Rulla ihop och toppa med lite mer mandlar
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes