Jävligt Gotts BBQ Baked Beans

IMG_1242

Hej där!

Det har blivit lite få egna recept på senast i bland alla mina olika andra matrelaterade projekt och samarbeten. Så kan vi ju inte ha det. Det här är ju trots allt en matblogg först och främst, och med tanke på hur ni alla tar er hit (via googlade recept) så är ju Jävligt Gott först och främst en överdimensionerad och interaktiv kokbok. Så det ska vi verkligen inte tappa bort!

Som ni kanske har sett så håller jag på och jobbar på en nyversion av Bloody Good Vegetarian BBQ, fast på svenska som ska komma ut senare i vår (mer info om den kommer snart!). I jobbet med den så har jag det stora nöjet av att ”behöva” laga en massa gott BBQkäk, så förra veckan klämde jag fram en egen ny version av BBQ Baked Beans. Jag har skrivit om Jamie Olivers recept här för något år sedan, vilket ju är svingott, men jag kan ju inte vara en matbloggare med självrespekt om jag inte också strävar efter att leverera egna 100 % originalrecept. Och är det något jag borde kunna så är det ju BBQ Baked Beans! Och banne mig om det här inte blev asgott alltså.

Receptet skulle enkelt kunna beskrivas som en kombination av min gamla goda bönchili och min hemmagjorda BBQsås. En ganska fin kombo! 😀

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Jävligt Gotts BBQ Baked Beans 4-6 portioner

  • 1 burk svarta bönor á ca 400 g, eller 2 dl hemkokta bönor
  • 1 burk små vita bönor á ca 400 g, eller 2 dl hemkokta bönor
  • 2 morötter
  • 1 stor rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 torkad chipotlechili
  • valfri mängd sambal olek beroende på önskad styrka (1-4 tsk typ)
  • 1 33 cl mörk ale
  • 1 burk bra krossade tomater á 400 g
  • 1 dl ketchup
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 1 msk spiskummin
  • ca 1 msk rökt paprikapulver
  • ca 1 msk torkad oregano
  • 2 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • juice från 1/2 lime
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 3 msk rapsolja till stekning
  • salt efter smak

IMG_1213

Börja med att grovhacka rödlök, morötter och persiljestjälkar och fräs i rapsolja på medelvärme i en stor stekpanna eller gryta med höga kanter. Om du vill så går det fantastiskt fint att tillreda det här receptet i en tjockbottnad gryta eller gjutjärnspanna på grillen. För instruktioner hur du ska gå till väga då, kolla det här inlägget om att göra chili på grillen!

Finhacka chipotlechili och vitlök och ha i pannan tillsammans med tomatpurén och de torra kryddorna. Låt fräsa några sekunder och tillsätt därefter några msk öl så att det bildas en kryddpasta. Låt kryddpastan fräsa ca 2-3 minuter så att smakerna från kryddorna och vitlöken ”väcks” utan att brännas. Tillsätt mer öl vid behov.

Slå därefter ner resten av ölen, de krossade tomaterna, sambal olek, ketchup, socker, fond, soja och vinäger och rör om. Om du använder hemkokta bönor (vilket jag verkligen rekommenderar!) tillsätter du dem nu. Låt koka utan lock på låg/medelvärme i ca 20-30 minuter tills såsen har reducerats ner en del och blivit tjock och trögflytande. Smaka av med mer salt, chili, vinäger eller socker beroende på smak och preferens.

Om du använder burkbönor så tillsätter du dem nu och låter koka med i ca fem minuter till. Avsluta med att röra ner färskpressad juice från 1/2 lime och toppa med hackad koriander och persilja.

Servera istället för färsen i tacos, i enchiladas, eller som här med iFraiche, picklad rödlök, sallad och nachos.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



IMG_1226

Nu kanske ni undrar vad det där är för vin som är med överallt? Nå vänta tills i morgon så får ni se 😀 Hint, hint!

, , , , , , , , , ,

One Response to Jävligt Gotts BBQ Baked Beans

  1. Sandra 18 november, 2016 at 03:14 #

    supergott! jag hade inte chipotle chili utan tog chilipulver och sambal istället, hade ej färsk koriander utan torkad, använde inte persilja utan torkad rosmarin. Använde honung istället för socker. Mycket gott med chili/ost nachochips, creme fraiche och guacamole!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: