Jävligt Gott möter… Glenn Hysen! Och bjuder på vegansk Fish and Chips

Hej!

Idag kan jag glatt och otroligt stolt presentera första avsnittet av Jävligt Gotts (dvs mitt!) nya veganska matlagningsprogram – ”Jävligt Gott möter..”! Programmet är en stor satsning som jag gör på att ta Jävligt Gott till nästa steg och göra det som jag tror att vi allesammans tänkt på, men kanske väntat på att någon annan skulle ta tag i – ge Sverige det där jävligt schysst veganska matlagningsprogram som vi alla väntat på!

Idag är över 10 % av Sveriges befolkning veganer eller vegetarianer. Det är en av de snabbast växande mattrenderna i landet och i matbutikerna växer vegosortimentet explosionsartat. Trots det har utbudet av vegetariska och veganska TV program varit väldigt skralt och smalt. Fram tills idag!

Ett program medskapat av sina tittare!

Programmet produceras av mig i samarbete med mina Patreons; privata sponsorer som gör programmet möjligt genom att gå in med en mindre summa varje månad, som bland annat ger dem tillgång till ett onlineforum där innehållet i programmet planeras, men som också får möjlighet att själva också vara gäster tillsammans med programmets aningen mer namnkunniga gäster. På sikt kommer vi att ta in företagssponsorer för att kunna producera serien också, men bara så länge det inte kompromissar med innehållet och kvalitén.

Grymma gäster och jävligt god mat!

I Jävligt Gott Möter träffar jag ett gäng kända och okända människor för att laga, äta och prata om jävligt god veganmat tillsammans. Tanken är att skapa ett program som kombinerar det bästa från sociala mediers avslappnade stämning och närhet till tittaren med TV programmets kvalité och ambition.

I varje avsnitt kommer en känd gäst och en eller två av bloggens Patreons att tillsammans med mig att laga en ny vegansk tolkning av någon klassisk kötträtt och leta efter svaret på den eviga frågan – kan vegansk mat vara Jävligt Gott?! Jävligt Gotts kännetecken har varit att hitta sätt att göra de rätter som köttätare älskar tillgängliga även för veganer. Och det kommer tillsammans med ett stort mått av humor och matglädje att vara fokus även i det nya matlagningsprogrammet.

Av just den här anledningen så kommer gästerna ofta vara allt annat än veganer och frälsta grönsaksätare. I första avsnittet som vi släpper idag och som ni kan se här ovanför, kommer den före detta fotbollstjärnan och nu mera folkkära, men väldigt vegoskeptiska kändisen Glenn Hysén på besök och bjuds på vegansk fish and chips. Går det att sälja in panerad tofu till en äkta Göteborgare, och hur var det där egentligen med veganmat, träning och att få i sig allt man behöver?

Glenn var en fantastiskt härlig person att hänga med och ha med i avsnittet. Vad han tyckte om maten kan ni se här ovanför!

När, hur och var?!

Ett nytt avsnitt av programmet kommer att släppas varje söndag klockan 19.30 på Jävligt gotts Youtubekanal med start 4 februari!

Om du vill bli en av Jävligt Gotts Patreons och både vara med och stötta programmet finansiellt, att vara med och utforma innehåller och få möjlighet att själv vara gäst i programmet, läs mer här på Patreon.com/Javligtgott

Avsnitt 1 – Jävligt Gott möter Glenn Hysen och lagar vegansk Fish and Chips

Glenn var en fantastiskt härlig gäst att ha med i det första programmet. Han bjöd väldigt mycket på sig själv och var nyfiken. Han ska verkligen ha credd för att han dels ställde upp i första taget och sedan var så villig att försöka sig på något nytt och okänt.

Hela anledningen till att vi lyckades få med Glenn Hysén som gäst i det första avsnittet var för att han skrev en krönika i GT i december där han gjorde en lång utläggning om hur svårt det var att förstå det här med veganmat. Inte kan det väl vara nyttigt att utesluta en så stor del av kostcirkeln?! Hur ska man få i sig allt man behöver då?

Jag var inte sen att utnyttja chansen till lite rolig PR och skrev en kommentar på min facebook där jag bjöd in Glenn att komma och laga mat med oss i programmet. Jag trodde väl inte riktigt att det skulle bli av, men dagen efter fick jag ett mail av en av nyhetsredaktörerna från GT som undrade om jag var seriös med min inbjudan, för som han sa ”Glenn brukar tycka att sådant här är kul”!

Jag svarade att självklart var jag seriös, jag fick Glenns telefonnummer och en dag senare var det hela bokat och klart!

Resultatet kan ni se själva, och om ni blir sugna på att precis som Glenn laga er egna vegansk fish n chips så har ni receptet här nedanför. Jag tog ursprungligen fram det i samarbete med Bråvalla Festivalen förra året, men det förtjänar verkligen lite mer uppmärksamhet! Det är jävligt gott 😉

Recept Vegansk Fish and chips, 6 portioner

Ingredienser

Friterad tofu:

  • 3 paket á 200 g fast naturell tofu
  • 4 dl mjöl
  • 2,5-3 dl öl (testa dig fram till en tjockflytande smet)
  • 4 lime
  • 2 msk maizena
  • 0,5 dl färsk dill
  • 2,5 tsk bakpulver
  • salt och svartpeppar
  • 1 liter frityrolja

Sötpotatispommes:

  • 1 kg sötpotatis
  • salt och svartpeppar

Remouladsås:

  • 2 dl veganmajonnäs (receptet ger 3,5 dl): (Alternativ: Färdig äggfri majonnäs)
    • 3 msk kikärtsspad
    • 3 dl rapsolja
    • 1 tsk dijonsenap
    • 2 tsk färsk citronjuice
    • Salt och vitpeppar
  • 3 msk bostongurka
  • 1 msk hackad kapris
  • ½ tsk gulcurry
  • 1 tsk limejuice
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1 nypa socker
  • 1/4 dl hackad färsk dill

Mashed Peas:

  • 150 g gröna ärtor
  • 1 lyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk havregrädde
  • salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Tofu:

  • Börja med att blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten. Spara lite mjöl till friteringen.
  • Pressa limejuicen i ett glas. Rör ner ölen och limejuicen försiktigt i mjölblandningen och tillsätt salt och peppar. Låt stå i 30 minuter innan fritering.
  • Skiva tofun i ca 1 cm tjocka skivor och torka bort onödig fukt med hushållspapper.
  • Vänd tofun först i mjöl, och täck dem sedan med rikligt med frityrsmet innan du släpper ner dem direkt i en stekpanna med ca 2 cm frityrolja.
  • Fritera på medelvärme i omgångar och vänd osten vid behov. När frityrsmeten blivit gyllenbrun är osten klar.

Sötpotatispommes:

  • Skrubba potatisarna med skalet på. Skär potatisarna i stavar som är ca 1 dm långa och 1×1 cm tjocka.
  • Hetta upp frityrolja i en stekpanna med höga kanter och ca 2 cm frityrolja i. Fritera på medelvärme tills potatisen börjar få färg. Plocka då upp potatisstavarna och låt svalna på hushållspapper i kylen i ca 15 minuter.
  • Fritera därefter stavarna på nytt tills de blir gyllenbruna och frasiga. Lägg upp på ett serveringsfat täckt med hushållspapper, krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Remouladsås:

  • För veganmajonnäs:
    • Blanda kikärtsspad, dijonsenap, citronjuice och vitlök i en hög mixerskål
    • Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås
  • Hacka kapris och dill. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av. Låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Mashed peas:

  • Värm upp en kastrull på låg värme med olivolja och en hel vitlöksklyfta som du krossat lätt med knivsudden.
  • När vitlöken börjar få färg plockar du upp den och lägger i ärtorna istället. Låt fräsa 30 sekunder, tillsätt havregrädde och låt koka tills ärtorna är klara, ca 1 minut.
  • Mosa till en puré och smaka av med salt och peppar. Servera allt så snart som möjligt medan det är varmt.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , ,

8 Responses to Jävligt Gott möter… Glenn Hysen! Och bjuder på vegansk Fish and Chips

  1. Anna 11 februari, 2018 at 04:58 #

    Vilken öl kan du rekommendera? 🙂

  2. Maria 7 februari, 2018 at 10:18 #

    Måste testa! Tror du det funkar att steka tofun i väldigt mycket olja istället för regelrätt fritering? Har aldrig friterat och känner mig lite skraj 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 februari, 2018 at 02:44 #

      Det går absolut. Enda risken är att smeten flyter ut ganska mkt i botten på pannan… Ha på medelvärme, ha ett lock i närheten och ha alltid något i frityrvätskan så du ser hur varmt det är så behöver du inte oroa dig!

  3. Mattias 6 februari, 2018 at 10:44 #

    Det här var otroligt bra! Opretentiöst, utan pekpinnar, uppsluppet och överlag väldigt trevligt att kolla på. Bra gäster också. Kul att se att en så inbiten karnivor som Glenn Hysén kunde uppskatta maten. 🙂

    Sen kunde ljudet vara lite bättre emellanåt, men det är bara petitesser. Mycket bra jobbat Gustav! Du gör en stor gärning för vegansk mat! Jag ser fram emot fler avsnitt!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 februari, 2018 at 01:06 #

      Tack! Ljudet kommer vi absolut att jobba på, och att bibehålla den avslappnade stämningen! 🙂 Kul att du gillade det!

  4. IDA 4 februari, 2018 at 11:15 #

    Wow, så grymt! Heja dig!!
    Detta recept ska vi testa i veckan 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes