Jävligt God Sommar, Avsnitt 5 – Knäckepizza och blåbärspaj

Hej!

Tiden bara flyger, och nu har det gått en vecka till vilket innebär att det är dags för ännu ett avsnitt av Jävligt God Sommar – Jävligt Gotts helt egna lilla youtube matlagningsprogram! Idag lagar vi bakisbrunch i form av en massa olika knäckepizzor och blåbärspaj.

Jag har skrivit om bägge receptet förut här på bloggen (pajen, och pizzorna1 och pizzorna 2), och de är verkligen två stycken av mina egna favoritrecept. I kombo blir de dessutom en helt fantastisk bakisbrunch om man som vi här i avsnittet innan hade en stor burgarfest kvällen innan som kanske blev aningen blötare än vanligt.

Knäckepizza är verkligen guds gåva till mänskligheten. Eller kanske snarare Leksandsknäckes gåva till Sverige, för de var de som först lanserade idén i en reklamkampanj för ett par år sedan. Jag blev frälst på stört och har lagat dem like there was no tomorrow ända sen dess.

IMG_7507

IMG_7544

Grundtesen är enkel. Du tar en rund knäckeplatta, blandar en tomatsås av tomatpure, olivolja och kryddor som du brer på mackan istället för smör, och sen på med valfri topping. Grädda i ugnen och sen är du klar! Det tar 15 minuter, är mycket nyttigare än vanliga pizzor och minst lika gott, om inte godare!

När vi var ute och filmade det här avsnittet så gjorde jag dock tabben att använda upp halva tuben tomatpuré till hamburgarna kvällen innan. Det är därför jag spär ut såsen med vatten här i avsnittet, och använder ganska lite per pizza. Egentligen rekommenderar jag ca 1/3 tub koncentrerad tomatpure per pizza.

Här har ni också lite bilder från när vi var ute och plockade bär dagen innan. Det fanns verkligen huuuuuur mycket som helst, både smultron och blåbär. Ofantligt gott, vilket lilltjejen kunde intyga till fullo!

Vi fick tyvärr heller inga bra videobilder av det färdiga pajresultatet. Men det betyder inte att den inte blev snygg. Kolla här vettja! Smarrigt värre.

IMG_7565

Knäckepizza á la Jävligt Gott, 1 st pizza

  • 1 rundplatta knäckebröd
  • ca 0,75 dl tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt och peppar
  • 1 boll mozzarella, eller annan valfri pizzaost
  • valfri pizzatoppings

Blanda tomatpuré, olivolja, salt, peppar, oregano och finhackad eller pressad vitlök till en tomatsås. Bred tomatsåsen jämt över ovansidan av knäckebrödet. Skär osten i skivor och lägg den underst, och toppa med valfria pizzatillbehör.

I avsnittet gjorde vi flera olika pizzor. Bland annat en med vegankorv, prästost och tomat. En med vegobiffar, rödlök och chili och en pizza bianco med rödlök, mozzarella och prästost.

IMG_7577

Blåbärspaj med smuldeg, ca 10 bitar

  • ca 500 g blåbär
  • 2 dl socker
  • 3 msk vaniljsocker

Smuldeg

  • 200 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker

Se till att blåbären är sköljda. Använd helst färska, men även frysta bär fungerar. Blanda blåbär, vaniljsocker och socker i botten på en stor pajform, ca 38 cm diameter.

Låt smöret stå och få rumstemperatur. Skär ner det i småbitar i en bunke och blanda ihop med de övriga ingredienserna för hand tills du får en relativt fast deg. Smula isär degen i bitar och lägg brett ut över blåbärsblandningen i formen.

Grädda på 225 grader i ca 20 minuter i ugnen tills smuldegen fått fin, ganska välgräddad, färg och blåbären puttrar glatt i kanterna. Låt svalna några minuter och servera sedan med vaniljsås eller vaniljglass.

IMG_7540

Version 2

, , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes