Jävligt God Sommar avsnitt 4, Vegoburgare och Big Macdressing

Hej!

Vi fick lite teknikstrul förra veckan så det blev tyvärr inget avsnitt av min lilla youtubeserie Jävligt God Sommar då. Men misströsta inte! Avsnittet kommer idag istället, och vi förskjuter helt enkelt resten en vecka framåt framöver. Men det var förhoppningsvis värt väntan, för idag så lagar vi dessa mäktiga vegoburgare på qournfärs och gör en hemmagjord Big Mac sås. Bägge två är klassiker på bloggen och finns med i min bok om vegetarisk BBQ, som kommer ut i nyutgåva nu till sommaren.

Jag har skrivit om hamburgarna vid ett flertal tillfällen här på bloggen (här, här, här och inte minst här där vi släppte receptet på en poster) och kommer inte gå in i detalj på alla delar och historien bakom dem i det här avsnittet. Kort kan jag dock säga att de är resultatet av flera års testande och letandes efter ett sätt att kunna laga burgare ”från scratch” som fortfarande ger känslan av hemmagjort och en färdig upplevelse som är så nära orginalet som möjligt, dock utan att innehålla kött.

Tricket ligger i kryddkombinationen med stort fokus på olika umamibärare, och tekniken där man försteker färsen med kryddor och sedan blandar den med ströbröd och ägg. Det ger dig en smet som enkelt går att forma till biffar som är fantastiska på grillen och har en bra kombination mellan tuggmotstånd och saftighet.

Big Mac dressingen, eller Big Mock som jag brukar kalla den, hittade jag ursprungligen på youtube där någon glad jävel gett sig fan på att försöka lista ut vad McD använde i sin klassiska dressing. Tydligen så har McD också sedan själva gått ut med ingredienserna och bekräftat att detta är ganska nära orginalet. Jag har dock anpassat den lite för att göra receptet enklare och lätt försvenskat. Orginalet innehöll nämligen ”Frensh dressing” vilket är någon sorts vinägretteliknande färdigdressing som amerikanare är väldigt förtjusta i. Jag har här bytt ut den mot vinäger och lite ketchup. Gott är det iaf!

IMG_0602

Hemmagjorda quornfärsburgare, 5-6 stycken 

  • 300 g quornfärs
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soya
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver (eller 1/2 torkad chipotle för mer rökig smak)
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt efter smak
  • Olja att steka i

IMG_1282

Börja med att finhacka löken, vitlöken och chipotlechili. Spara hälften av gul löken vid sidan och fräs resten i en stekpanna tills den blir lätt gyllene. Tillsätt tomatpurén, chilin och vitlöken och låt fräsa med en halv minut. Tillsätt därefter färsen och alla kryddor förutom fonden och sojan och låt steka i några minuter till så det blandas och får lite stekyta. Blanda ner sojan och fonden i vattnet och slå över färsen så allt blandas väl. Stek tills nästan all vätska har reducerats bort och ställ av stekpannan från värmen.

Under tiden blandar du ströbröd och ägg i en separat bunke och rör om noggrant. Låt dra i ca en minut och blanda därefter ner den kryddade färsblandningen i brödbunken. Arbeta ihop färsen, den kvarvarande hackade löken och ströbrödet noggrant, gärna med händerna om det inte är för varmt, så att du får en hyfsat homogen massa. Smaka av den med salt, ev. mer chili eller andra kryddor. Du vill ha en smet som smakar gott och ganska mycket, utan att bli för intensiv så det bara smakar kryddor, salt eller chili. Försök att forma en liten boll av smeten, om den är för blöt och bara fastnar på händerna så tillsätt mer ströbröd. Om den känns för torr och stabbig, tillsätt lite mer vatten eller olja.

Forma därefter 5-6 ca 1 cm tjocka biffar som är ca 7-10 cm i diameter. Tänk på att biffarna kommer att behålla sin storlek på grillen, till skillnad från köttbiffar. Så gör den exakt den storlek som du vill ha i brödet.

Grilla dem därefter på hög/medel värme på grillen. De håller ihop bra, så du behöver inte oroa dig för att de ska ramla genom gallret. Ge dem ganska mycket stekyta, det är godast så!

IMG_4894

Big Mock dressing

  • 1,5 dl majonnäs
  • 4 msk hackad smörgåsgurka (ättikgurka)
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk finhackad gullök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver (valfritt och ej orginal)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 nypa salt

Hacka gurkan och löken fint. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Ställ in i kylskåpet minst en timme så att smakerna blandar sig, om inte så kommer löken att vara för stark.

 

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes