Jävligt God Sommar, avsnitt 3 – Vegetarisk Ceasarsallad med Halloumi

Hej!

En vecka går fort, och det är redan dags för avsnitt tre av Jävligt God Sommar! Idag lagar vi Vegetarisk Ceasarsallad med Halloumi, en supersmarrig och enkel sallad som dessutom är redigt matig och funkar fint både som lunch och middag.

Det kan vara en poäng att flagga upp för att parmesan, som jag använder i receptet ju innehåller löpe och därför inte är strikt vegetariskt, så om man vill undvika det går det fint att byta ut parmesanen mot någon annan valfri lagrad ost.

Jag har skrivit om receptet tidigare på bloggen, men här har ni det på nytt i sin helhet så ni slipper klicka er runt!

Ni hittar de andra avsnitten i serien, Tomatsallad och Fooled Pork, här!

IMG_7547

Vegetarisk ceasarsallad med halloumi, 2 stora portioner

Dressingen

  • 1 äggula
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ca 1,5-2 dl rapsolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller annan långlagrad ost
  • Salt och vitpeppar

Salladen

  • 1 romansalladknippe
  • 1/2 limpa surdegsbröd
  • 250 g halloumi
  • 1 liten rödlök
  • 1 tomat
  • ca 50 g lagrad ost i bit, till exempel parmesan eller långlagrad herrgård eller prästost

Sätt ugnen på 180 grader. Börja fixa dressingen genom att blanda ihop alla ingredienser förutom oljan i en skål. Se till att de är rumstempererade först bara, annars skär det sig lätt. Vispa kraftigt samtidigt som du sakta häller ner oljan i en tunn stråle. När såsen tjocknat till så kan du hälla i lite snabbare. När såsen är tillräckligt tjock och du fått till rätt mängd, smaka av med salt och peppar.

Skär bort kanterna från brödet och skär det sedan i tärningar och rosta dem med lite olivolja i ugnen på ungefär 150 grader i ca 15 minuter. När de är knapriga är de klara. Bränn dem inte!

Skölj romansalladen och dela bladen grovt i stora bitar. Skiva rödlöken tunt och tärna tomaten. Skiva halloumin och stek i olivolja på medelhög värme tills den blivit gyllenbrun. Servera antingen som en färdigmonterad sallad som på bilden med ingredienserna i lager, eller med tallrikar fyllda med sallad och de övriga ingredienserna i skålar så att folk får fixa sin sallad själv. Dressingen ringlas med fördel över salladen, inte rörs in. Det blir ganska slabbigt annars. Toppa salladen med hyvlad parmesan.

IMG_7586

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes