Jävligt God Midsommarmat

Hej vänner!

På fredag är det midsommar och jag misstänker att ni inte är de enda som sitter och funderar på vad ni ska laga till polarna/familjen/släkten som ni ska fira med. Det är en av årets stora mathögtider och för dig som vill ha mer växtbaserat på bordet kan pressen att leverera kännas stor. Jag förstår dig helt, men oroa dig inte! Din favoritkock på internet finns här för att hjälpa till, guida, inspirera och kanske till och med lära dig ett och annat som du kan behöva för att naila dagen och göra gästerna vrålimponerade! 😉

Jag gör så här att jag delar några av mina favoritrecept som jag tror passar perfekt på midsommar så kan du komponera ihop en buffe, en trerätters eller helt enkelt kanske bara bjuda på något enkelt som passar det du är ute efter.

Smårätter

Avocadohalvor med tångrom

Perfekt till midsommarbordet, buffén eller som förrätt! Hemmagjord majonnäs blir pricken över iet.

Skagentoasts

Den perfekta förrätten! Enkelt och en riktig showstopper för fiskälskande köttätare som inte tror att vegomat är något för dem.

Auberginesill

Alltid en klassiker på det svenska midsommar, påsk eller julbordet! Lättkokt och inlagd aubergine är det perfekta substitutet för sill.

Grillad majs

Ett fantastiskt gott och enkelt tillbehör till grillen!

Grillad savoykål

Det BÄSTA grilltillbehöret! Att kål kan vara så gott?! Funkar också finemang med färsk spetskål eller färsk vitkål som finns i mängder i Sverige på somrarna.

Grillad Potatis

Ett annat superbt grilltillbehör! Du har aldrig ätit potatis förren du ätit detta. Funkar riktigt bra med lite större färskpotatis.

Såser och tillbehör

Jag skrev ett inlägg förra sommaren om goda grilltillbehör som är väldigt relevant även till midsommar! Klicka på rubriken så kommer du till recept för:

  • Tsatsiki
  • Coleslaw
  • Pebre
  • Guacamole, och
  • Sötpotatispommes

Huvudrätter

Jag tycker att det är väldigt gott att grilla till midsommar! Här kommer några goda grillrätter som passar perfekt.

Grillspett

För dig som vill ha något annat än det klassiskt svenska!

Grillade korvspett

För dig som vill ha något enkelt, men supergott!

Fooled Pork

En ständig klassiker! Grilla i en gjutjärnsgryta på grillen, eller förbered i ugnen. Du bestämmer!

Veganska revbenspjäll

Gör dem på vegokött som ovan eller på tofu som här!

Sallader

Här är ett gäng riktigt goda sallader som kommer förgylla vilken buffé som helst och ofta också funkar som helt egna rätter tillsammans med något smarrigt grilltillbehör.

Grillad grekisk sallad

En jättegod sallad som passar perfekt om du vill variera upp den klassiska gamla salladen genom att grilla grönsakerna! Att ha dressing på varma grönsaker är fantastiskt gott. Ha i pasta om du vill, men det är verkligen inget krav.

Krämig potatissallad

Klassikern till svensk sommar!

Pastasallad med svarta bönor och kronärtskocka

En matig och riktigt god pastasallad som passar perfekt till buffén!

Tomatsallad

Huuuuuur gott som helst. Att låta färska tomater salta ur ett tag innan de blandas med dressingen gör att tomatsmaken koncentreras och blir helt galet god.

Efterrätter

Jordgubbstårta

Är faktiskt helt otroligt lätt att göra vegansk!

Jag har ännu inte receptet uppe på bloggen, men så här gör ni:

  1. Följ det här receptet från Kakboken Utan Ägg och Mjölk för en vegansk sockerkaksbotten! Karolina Tegelaar som driver KUÄoM är Sveriges bästa veganbagare, hands down.
  2. Vispa 2 paket Alpros vispbara sojagrädde med 1 tsk citronjuice och 2 tsk vaniljsocker tills den är pösig
  3. Köp ett paket av Oatlys vaniljsås och en burk ekologisk jordgubbssylt
  4. Och ett paket med svenska jordgubbar.
  5. Bygg en tårta!

Vegansk kladdkaka

Även detta recept kommer ursprungligen från Karolina. Hon är bäst!

Blåbärspaj

Vem älskar inte blåbärspaj?

Vad har ni på ert midsommarbord?

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , ,

3 Responses to Jävligt God Midsommarmat

  1. INOD 20 juni, 2018 at 01:44 #

    Varför efterlikna ”vanlig mat” korvar, grillspett, revbensspjäll (!) m m. Hitta gärna på mer eget – grönt är skönt i rätt sammanhang, dessutom vacker mat./
    Vegansvärmor

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 juni, 2018 at 04:31 #

      Jag lagar vanlig mat för att jag inte riktigt tror på att de flesta vill äta annorlunda bara för att äta bättre. Många uppskattar idén med att man kan göra maten människor redan älskar bättre. Vissa vill ha nytt och fräscht, men det finns massor av sådana bloggar som redan gör det. Min grej är att göra existerande matkulturer bättre, vill man inte ha det så är Jävligt Gott kanske inte stället att leta på.

    • Madeleine 22 juni, 2018 at 11:56 #

      Det är ju dels en praktisk form på mat, är ju inte som att vanligt kött ser ut som korvar, grillspett, revbensspjäll m.m. från början. Och dels är det en bekant form. Jag blev inte vegan för att jag avskydde formen av en korv, att äta mat på ett grillspett osv., utan av helt andra anledningar. Jag äter gärna fortfarande de mat”formerna”, men bara i vegansk version istället.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes