Jävligt God BBQ – Serien, Avsnitt 3 – Testet

Hej!

Det har blivit dags att presentera det tredje avsnittet i mitt egna lilla matprogram Jävligt God BBQ, där ni får följa med mig på mina grilläventyr med målet att sprida Jävligt Gott vegokäk till fler. Avsnitt 1 – Jakten och 2 – Utmaningen hittar ni här!

I det här avsnittet, som jag kallar ”Testet” åker vi till Bråvallafestivalen för att se hur det går att bjuda på mitt vegokäk när det verkligen gäller. När folks huvudsakliga prioritet INTE är maten, utan att festa, kolla på musik och ha kul. När maten inte är den huvudsakliga grejen, men mycket väl kan förstöra en upplevelse totalt om den är dålig – för vem har ärligt talat inte åkt på festival, eller något liknande bara för att behöva tugga på sega, halvfrysta pommes, sunkiga burgare och dricka blaskig öl och varit ganska missnöjd med det hela. FRAMFÖRALLT om du äter vegetariskt eller veganskt. Då har alternativen länge varit ganska begränsade – och då verkligen till det sämre spektrat. Har det funnits något så har man fått tacka sin lyckliga stjärna och ta det som bjuds.

De senaste åren har det här dock börjat förändras. Flera festivaler har valt att köra helvego, och de övriga har höjt sitt utbud rejält. Gissa då hur peppad jag blev när jag fick ett mail i vintras ifrån de matansvariga på Bråvallafestivalen som ville ha MIN HJÄLP med att höja både kvalitén och mängden vegomat som säljs på deras festival. Lilla mig! Flera andra festivaler har haft stora hamburgerkedjor och gigantiska matföretag som backar dem i deras ambitioner, och även om Bråvalla har sånt också, så valde de att tro på kraften i jävligt gott vegokäk.

Jag tog fram åtta stycken veganska festivalmatsrecept till dem som vi körde ut under våren. Kebab, hamburgare, fish n chips, pizza, philly cheese steak, pad thai, chiligryta och ribs stod på menyn. De recepten skickades sedan som inspiration till deras, närmare 80 st matåterförsäljare för att hjälpa dem med VAD de faktiskt skulle servera för vegokäk på festivalen.

Majoriteten av Bråvallas återförsäljare har nämligen INTE vegetariskt som sin specialité. Snarare är de grymma på vildsvinskebab, på högrevsburgare och på pastarätter. När de tidigare försökt hitta på vegetariska alternativ så har det lätt hamnat i det vanliga, nån falafelrulle, lite nachos och kanske en pasta med tomatsås. Men i år fick vi burgarhaket att servera dubbla quornburgare, pulled porkstället att bjuda på fooled pork, ribsstället att servera oumphfiléer och chilimästaren att bjuda på en vegangryta. Hur bra är inte det?

Det bästa var att vi faktiskt också lyckades med det viktigaste – att få fler att välja vego! Färska siffror visar att hela 44 % av utbudet på festivalen var veganskt eller vegetariskt och att vi tillsammans lyckades öka mängden vego på festivalen från knappt 20 % förra året till hela 26 % i år! För mig är det det som spelar roll – att få fler, oavsett om de är vegetarianer eller köttätare att testa jävligt gott vegokäk så de upptäcker hur bra det kan vara!

Här har ni receptet på kebaben som jag bjöd på under mitt event på Bråvalla. Själva eventet kan ni läsa allt om här, i ett tidigare inlägg jag skrev direkt efter.

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Kebabtallrik, 2 stora portioner

Ingredienser
Kebabspett

  • 2 paket Oumph! The Chunk á 280 g
  • 1 gul lök
  • 1 msk mald kumminpulver (inte spiskummin!)
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk oregano
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond (helst touch of taste brynt scharlottenlöksfond)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk cayennepulver

Vitlökssås (Vit sås) (Alternativ: Färdig Aioli)

  • 2 dl Oatly Ifraiche (Alternativ: gräddfil)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och svartpeppar efter smak

Chilisås (Röd sås) (Alternativ: Sriracha)

  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 msk tabasco
  • 1 msk citronjuice
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • salt efter smak

Pommes frites (Alternativ färdiga pommes frites)

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • salt och cayennepeppar

Sallad

  • 150 g isbergssallad
  • 1 stor mogen tomat
  • 10 cm gurka
  • 1 st rödlök

Ev. pitabröd till servering

Gör så här

Kebabspett

  1. Skala och riv löken och pressa ut så mycket vätska som möjligt ur lökmassan med händerna
  2. Blanda övriga ingredienser till marinaden i en påse och låt oumphen vila i marinaden i rumstemperatur 1-2 timmar
  3. Trä upp oumphbitarna tätt på grillspett
  4. Sätt ugnen på 225 grader på grillfunktion, eller tänd grillen
  5. Grilla ca 8-10 minuter på vardera sida, pensla löpande med marinad, tills oumphen fått fin färg
  6. Pudra lätt med cayennepulver innan servering

Vitlökssås (Alternativ: Färdig aioli)

  1. Hacka vitlök och blanda med alla övriga ingredienser. Låt stå i kylskåp 1 timme innan servering

Chilisås (Alternativ: Srirachasås)

  1. Finhacka vitlök och fräs i olivolja tillsammans med tabasco i ca 30 sekunder.
  2. TIllsätt övriga ingredienser och koka i 30 min
  3. Mixa ex. såsen för extra slätt resultat, smaka av med salt, peppar och ev. socker och vinäger.

Pommes frites (Alternativ: Färdiga Pommes Frites)

  1. Skölj potatisarna och skär dem i ca 7×7 mm tjocka stavar
  2. Fritera tills lätt gyllenbruna, ta upp ur frityroljan och låt svalna helt, gärna i kylskåp.
  3. Fritera igen tills de får fin färg för extra krispig yta och mjukt inre. Lägg på papper och låt rinna av, salta och pudra med cayennepulver

Sallad

  1. Skiva isbergssallad, tomat, gurka och rödlök och servera rå till spetten, antingen på tallrik eller i pitabröd.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



Fooled Pork, köpt på Bråvalla!

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes