Jävligt Franskt – Stort nytt samarbete med Crepson!

Hej!

Hörrni! Åter igen stora och glada nyheter! Det känns som att jag börjar bli något av en hackande skiva här, men på ett bra sätt. För det händer verkligen många roliga grejer just nu! Och – tro mig, det kommer mer, så ni kommer få stå ut med mina stora glada nyheter ett tag till! 😉

Dagens stora och glada nyhet är mitt nya samarbete med Crêperikedjan Crepson som ursprungligen kommer ifrån Båstad, men idag har sin bas i Västermalmsgallerian på Kungsholmen (väldigt nära där jag bor, vilket jag är fett nöjd med!) och som tidigare höll till i Söderhallarna. Jag skriver kedjan, för de har stora ambitioner för expansion som jag tror stenhårt på, även om de i dagsläget bara har en enhet öppen.

Jag kan glatt tillkännage att vi ingått ett större och långsiktigt samarbetsavtal där jag kommer hjälpa dem med deras veganska rätter på menyn och att marknadsföra dessa. Det innebär att det alltid kommer att finnas åtminstone två om inte fler Jävligt Goda veganska alternativ på deras menyer framöver, framtagna av undertecknad.

I morgon, den 15:e januari 2019 släpps de första två galetterna på deras meny, Jävligt Franskt som är en take på ”Biff och bea” med fejkonmarinad tofu, karamelliserad lök och en enkel kall bearnaissås, samt Jävligt Libanesiskt som är en take på Zeinas libanesiska moussaka med hummus, fast med oumph istället för kikärtor. Om några veckor kommer också en tredje rätt, en efterrättscrêpe med apelsinchokladsås, färska apelsinbitar kexmulor och chokladglass! Så vad väntar ni på?! Dra dit och smaka för bövelen!

Det som är speciellt med Crepsons koncept är att de till skillnad från andra Crêperier satsar på ”fast casual” segmentet istället för a la carte och pressade dukar. Det vill säga att de serverar crêpes och galetter av lika hög kvalité, men främst on the go, ihoprullade till en strut vilket gör att du enkelt kan ta med dig dem och äta utan spill och krångel. Jag var lite skeptisk i början, men direkt när jag åt min första blev jag helt såld. Det är ett klockrent sätt att äta dem på! Väldigt enkelt, gott och känns dessutom fräscht. Ni måste testa!

Här är receptet på den första galetten, Jävligt Franskt. Receptet på de andra två rätterna kommer nästa och nästnästa vecka!

Jävligt Franskt, 4-6 st

Ingredienser

Vegansk Galette

  • Ca 3,5 dl bovetemjöl (200 g enligt ursprungsreceptet jag följde.)
  • 0,5 dl kikärtsspad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl havredryck
  • Salt
  • Rapsolja att steka i

Marinerad tofu

  • 400 g fast naturell tofu
  • 2,5 msk kikkomansoja
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 tsk liquid smoke

Enkel Bearnaissås

  • 2 dl växtbaserad majonnäs
  • ½ krm svart salt (kala namak)
  • 2 tsk näringsjäst
  • 1/2 krm gurkmeja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1-2 krm cayennepeppar efter smak
  • Salt efter smak

Kanderad lök

  • 3 röda lökar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk socker eller sirap
  • 2 tsk kikkomansoja
  • 1 msk vatten
  • Svartpeppar efter smak

Övriga toppings

  • Valnötter
  • Färsk spenat

Gör så här

Vegansk galette

  1. Blanda ihop alla ingredienser till smeten och låt stå kallt i 2 timmar innan du börjar steka pannkakorna
  2. Hetta upp en stor stekpanna så den blir riktigt varm. Gärna med så bra non stick beläggning som möjligt, eller en gjutjärnspanna.
  3. Bred ut rapsolja i ett tunt lager i botten på pannan
  4. Häll i ca 0,8 dl smet i en vanlig stekpanna, lite mer i en större och antingen bred ut smeten i pannan försiktigt med en lätt fuktat träpinne (på Crepson har de en enkel T formad träpinne som de använder för att släta ut smeten) eller vänd ut den som vanligt i pannan med hjälp av tyngdkraften
  5. Stek på bägge sidor tills den är klar

Marinerad tofu

  1. Lägg tofun i press i 30 min för att göra den fastare och så den tar åt sig mer marinad
  2. Skär tofun i ca 3 mm tjocka skivor
  3. Marinera med de övriga ingredienserna över natten
  4. Stek tofun i marinaden i en stekpanna tills den absorberat marinaden och blivit seg och knaprig
  5. Servera ljummen

Enkel bearnaissås

  1. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med vinäger, cayennepeppar, dragon, salt och svart salt.
  2. Låt stå 30 min i kylen och smaka därefter av igen. Serveras kall

Karamelliserad lök

  1. Skala och strimla rödlök
  2. Stek på medlehög värme i rapsolja tills löken fått fin färg och karamelliserats, ca 20 min
  3. Tillsätt socker, vatten och kikkomansoja och låt steka in, ca 2 min
  4. Serveras ljummen

Bygg Galetten

  1. Bred 2 msk bearnaisesås på ena halvan av galetten
  2. Vik upp den andra halvan så du får en såsfylld halvmåne
  3. Lägg en bädd av spenat i botten på galetten
  4. Sen 4-5 skivor tofu
  5. Lägg på 2 msk karamelliserad lök
  6. Och sist 2 msk bearnaissås jämt utklickad och sen lite smulade valnötter
  7. Rulla ihop och toppa med lite ner nötter
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes