Jackfruit Texas Chili – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

– Recipe in english and swedish further down! –

Hoppas att allt är fint med er! Jag sitter själv för fulla muggar och planerar för otroligt stora och coola grejer som ni kommer att få ta del av om bara några dagar. Äntligen börjar den här vårens slit ge resultat och är inom väldigt kort redo att tillkännages!

Jävligt gott är här för att stanna och jag lovar er att ni verkligen bara sett början. Mitt mål är att hjälpa så många som möjligt att upptäcka hur enkelt och jävligt gott det kan vara att äta bättre och mer medvetet och att det inte alls behöver vara någon kompromiss med ens liv i övrigt. Om vi vill få med oss fler människor på att äta bättre så måste vi förstå att det först och främst i så fall handlar om att göra det attraktivt nog. De få som var beredda att kompromissa rejält med sin bekvämlighet och sina livsval har redan gjort det och är redan veganer eller vegetarianer och köper bara ekologiskt där de kan.

Tyvärr är det en ganska liten grupp och långt i från så många människor som skulle behöva ändra sina konsumtionsmönster för att vi ska kunna göra det bättre för både djuren och för klimatet.

Vill vi ha med oss fler så måste vi göra bra, ekologisk och vegetarisk mat jävligt attraktiv även för de som inte ser sig själva som vegetarianer för en femöring. Vi måste ta vårt sätt att se på ”bra mat” till nästa steg, och det är vad jag vill göra med Jävligt Gott. Mat som helt enkelt gör kompromissandet till en ickefråga.

Ett bra exempel på vad jag menar med det här är det samarbete jag har haft med Bråvallafestivalen här under våren där vi tillsammans i åtta stycken jävligt goda festivalrecept har visat upp hur framtiden för vegetarisk festivalmat skulle kunna se ut.

Vi har lagat Fish n chips, shortribs, hamburgare, pizza, philly cheese steak, pad thai, och kebabtallrik. Alla veganska och alla 100 % kompromisslösa med smak och upplevelse. Allt för att visa även den mest inbitne köttätaren att de inte behöver kompromissa över huvudtaget med sin festivalupplevelse för att samtidigt kunna konsumera lite mer medvetet och bättre.

Idag presenterar vi det sista av de här åtta recepten. En jackfruit texas chili som serveras med sjukt god guacamole, nachos och havrefraiche. Det är jävligt gott festivalkäk at it’s best och en rätt jag är sjukt nöjd med och själv älskar att svulla i året runt!

Jag hoppas att ni har uppskattat de här recepten, och snart så kommer det fler i nya spännande satsningar.

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Jackfruit texas chili, 6 personer 

  • 2 burkar omogen jackfruit i saltlake
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 röda chilis
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk smoked paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummi
  • 1 msk torkad oregano
  • 3 lagerblad
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 dl rökig BBQ sås
  • 3 msk socker
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 burkar 50cl Falcon Bayerskt eller annan mörk, söt öl
  • 1-2 chipotle in adobosås, eller vanlig torkad chipotle
  • 1 knippe bladpersilja
  • Ev. extra vatten
  • Mycket olja till stekning
  • Salt efter smak

Guacamolé

  • 6 st avocados
  • 2 st mogna tomater
  • 12 st skivor inlagd jalapenos
  • 1 silverlök eller bananscharlottenlök
  • 0,5 kruka koriander
  • salt efter smak

Tillbehör

  • Nachos
  • Riven veganost (ex. Jeezly)
  • Sallad
  • Lime

Gör så här

Chilin

  1. Skiva löken och chilifrukterna. Kärna ur dem om du vill ha en mildare gryta. Häll av saltlaken från jackfruiten.
  2. Bryn lök, chili och jackfruit i rikligt med olja tills de börjar få färg, tillsätt därefter alla torra kryddor, hackad vitlök och tomatpuré och fräs i någon minut till tillsammans med ev. en skvätt extra olja så det inte torrsteks.
  3. Tillsätt öl, BBQ sås, salt, socker soja, fond, liquid smoke, chipotlechilis och rör om. Låt koka i ca 1,5 timme, gärna på grill under lock, så att röken från grillen infuseras i grytan. Kom ihåg att inte ha locket på själva grytan, då röks bara utsidan av grytan!
  4. Med två gafflar eller tänger, dra jackfruiten i strimlor i grytan så fibrerna delar sig och du får en “pulled pork” effekt.
  5. Smaka av grytan med salt, ev. mer kryddor, chili och kanske lite mer socker. Låt koka 15 minuter till och rör ner bladpersilja.
  6. Servera med valfria tillbehör, men jag rekommenderar koriander, limepicklad rödlök, ris, bröd, gräddfil (gärna vegansk), guacamole och sallad! Svulligt värre!

Guacamole

  1. Finhacka lök, jalapenos, koriander och tomat
  2. I en mortel, mosa ihop hälften av löken, koriandern och av jalapenon till en kryddpasta
  3. Skär avocoadon på hälften, ta ur kärnan och skär i tärningar som du rör ner i kryddpastan. Med hjälp av mortelstöten och en slev grovhackar och blandar du avocadon så den täcks.
  4. Tillsätt resten av löken, koriandern och jalapenon tomaterna samt salt och rör om tills du får en grovt blandad guacamolé. Servera genast, helst direkt ur morteln!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



English recipe, Jackfruit texas chili, 6 people 

  • 2 cans jackfruit in brine
  • 2 yellow onions
  • 4 cloves garlic
  • 2 spanish peppers
  • 2 tbsp tomatopuré
  • 1 tbsp smoked paprika powder
  • 1 tbsp ground cumin powder
  • 1 tbsp dried oregano
  • 3 bayleafs
  • 1-2 tsp chilipowder
  • 1,5 tbsp dark concentrated vegetable stock
  • 1 tbsp chinese soy sauce
  • 3 dl (1,25 cups) smokey BBQ sauce
  • 3 tbsp sugar
  • 1 tsp liquid smoke
  • 1 can 50 cl dark beer
  • 1-2 chipotle in adobosås, or ordinary dried chipotle
  • 1 fistful of leafed parsly
  • Ev. extra water
  • Alot of canola oil for frying
  • Salt to taste

Guacamolé

  • 6 st avocados
  • 2 st ripe tomatoes
  • 12 st slices pickled jalapeno
  • 1 white onion or banana shallot
  • 0,5 pot of fresh cilantro
  • Salt to taste

Condiments

  • Nachos
  • Grated mild vegan cheeze (ex. Jeezly, Violife or Daiya)
  • Lime
  • Pickled red onions

Gör så här

Chilin

  1. Slice the onion and the spanish peppers. Deseed them if you want a milder stew. Pour of the brine from the jackfruit.
  2. Fry onions, peppers and jackfruit in canola oil until it begins to caramelize. Use a large cast iron pot or casserole. Then add all the dry spices, chopped garlic and tomato puré and fry for a couple of minutes more. Add some more oil if necessary to avoid burning the spices.
  3. Add beer, BBQ sauce, salt, sugar, soy sauce, concentrated stock, liquid smoke and the chipotles and stir well. Let the stew boil for ca 1,5 hours (preferably on a grill where you can infuse the stew with extra smoke!)
  4. With two forks, pull the jackfruit to shreds in the pot so that you get a ”pulled pork” effect.
  5. Taste the stew and adjust the flavor with salt, pepper and maybe some more spices or sugar. Let it boil for 15 minutes more and then add some freshly pressed lime juice and leaf parsly.
  6. Serve with the condiments of your choice. I recommend cilantro, pickled red onions, bread, vegan creme fraiche, guacamole and sallat. Tasty!

Guacamole

  1. Chop onions, jalapenos, cilantro and tomato finely
  2. In a mortar, mush half of the onions and cilantro and 2/3 of the jalapeno to a paste
  3. Cut the avocado in half, deseed them and cut into cubes that you stir down into the cilantro paste. Mix the avocado and the paste with the aide of the pestle and a big spoon. Don’t mix it to fine,  you want a mixed consistency
  4. Add the rest of the onions, cilantro and jalapeno as well as the chopped tomatoes to the mortar. Add salt on top of the tomatoes (which contains the most water, which will be absorbed into the salt, preventing some of it from watering out the guacamole). Mix until you get a rough guacamole. Serve at once, preferably directly out of the mortar!

, , , , , , , , , , ,

9 Responses to Jackfruit Texas Chili – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen

  1. Michelle 24 juni, 2018 at 12:07 #

    Hej! Jag undrar vart man hittar jackfruit i slatlake? Är det i speciella butiker eller större kedjor?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 juni, 2018 at 01:13 #

      Det finns i asiatiska matbutiker, men även i större välsorterade butiker som ICA Maxi och större Coop

  2. Johanna 27 juni, 2017 at 07:23 #

    Vi har lagat det här receptet två gånger nu och båda gångerna har det blivit fantastiskt gott och köttätare kan knappt förstå att det är veganskt 🙂

  3. Josefine 22 maj, 2017 at 11:41 #

    Är det här receptet det som serverades på Liseberg i söndags? Var väldigt nyfiken på det väldigt köttliknande konsistensen i chilin!

  4. Alice Knap 17 maj, 2017 at 05:23 #

    Riktigt vettig text och sjukt vad god maten ser ut! Blir nog veckans fredagsmiddag för mig!

  5. Magnus 14 maj, 2017 at 01:24 #

    Hej Gustav. Jag har följt din blogg från och till ett bra tag och tycker den är helt fantastisk. Recept från din blogg har ”räddat” många trerättersbjudningar hemma hos oss när paniken stiger vad man ska bjuda på som är gott och festligt i vegoväg. Jag uppfattar det som att dina recept ofta landar i de Amerikanska och Europeiska köken (jag antar förresten att du gärna går till Austin Food Works), men något som jag har saknat är lite mer asiatiska recept? Du har ju en del, men såväl de indiska som det thailändska köken efterbjuder ofta en del ”kylskåpsrensningsmöjligheter” (exempelvis isbergssallad blir pak choi i en thaicurry). Det vore kul att se ännu lite mer kinesiskt, indiskt, thai och liknande för att få en balans till barbeque-recepten. Du ska givetvis blogga om vad du vill och tycker är kul att laga, men du verkar gilla utmaningar och att testa på nya saker 😉

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 maj, 2017 at 07:39 #

      Hej! Tack för tipsen! Det kommer lite mer asiatiskt här snart framöver! Bland annat är mitt bidrag till nästa nummer av Vegourmet på temat Asiatisk street food och så gjorde jag ett litet samarbete i fredags med Tzay där jag lagade en asiatiskt inspirerad trerättersmiddag. Men just thaikäk är jag faktiskt inte helt inne på. Tycker lätt att det blir lite samma grej med kokosmjölk och currybas så fort de gör lite vad som helst. Men vietnamesiskt, kinesiskt osv lagar jag gärna! Just Kinesiskt är dock en lite svag fläck där jag gärna blir bättre!

      Tack för de fina orden och för att du tar dig tid att ge lite feedback, det uppskattas!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jävligt Gott på Bråvalla 2017 | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 juli, 2017

    […] kan meddela att vi stötte på både högt och lågt. Av mina recept så fanns både Fooled Pork, Texas Chili, Oumph Ribs, vegoburgare (även om de använde Quorns färdiga biffar) och oumphkebab på området. […]

Lämna ett svar till Johanna Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes