Indiska Onion Bahji med Vegansk Raitasås

Hej!

Hoppas allt är bra med er! Jag har haft fullt upp på senaste med en massa roliga events och jag ska försöka ta mig tiden till att skriva lite om dem så snart som möjligt! Bland annat var jag domare i kategorin vegetariskt på Food Truck SM i lördags, en tävling där sedan vinnaren i den vegetariska kategorin gick vidare och vann hela rasket!  Sjukt kul!

Vinnaren var Indian Street Food, en klassisk food truck på Stockholms gator som också har en restaurang vid St Eriksplan. De serverade en ny variant på den klassiska indiska samosan, friterad och fylld med paneer. Den serverades med en kikärtscurry, syrlig sallad och en massa goda såser. Hur bra som helst!

För att fira den rätten så tänkte jag dela med mig av ett riktigt, riktigt gott recept som jag lagade till tidningen Vegourmet i våras och som verkligen förtjänar ett längre liv än så. Jag åt det här indiska snackset, eller förrätten (eller vad du vill kalla den)för första gången på restaurang Cumin vid Norra Bantorget för några år sedan och blev helt golvad. Det är i stort sett friterad lök med en massa färska örter och ingefära som blandats ihop med kikärtsmjöl och lite vatten. Enkelt men fruktansvärt gott! Lite som Indian Street Foods vinnarrätt (även om deras var fruktansvärt mycket mer avancerad än så här) 😉

Använd raitan som dippsås till lökfritterna!

Onion Bahji, ca 4-6 förrättsportioner:

  • 2 stora lökar finskivade
  • 1 kruka koriander hackad
  • ev. 1 röd chili strimlad
  • 2,5 dl kikärtsmjöl
  • 1 msk färsk ingefära riven
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk hela spiskumminfrön, alt malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1-2 msk vatten
Raitasås
  • 2,5 dl havrefraiche
  • juice från 1/2 lime
  • 15 färska myntablad hackade
  • salt och peppar
  • lite olivolja att ringla över

Gör så här:

Onion bahji:

  1. Skiva löken tunt och blanda med koriander, chili och salt. Låt dra i 5 minuter så löken börjar vätska
  2. Blanda ner övriga ingredienser.
  3. Blanda ner lite extra vatten tills du får en smet som fastnar vid löken och binder allt kikärtsmjöl
  4. Nyp upp ca 2-3 msk smet med handen i taget och lägg ner i en fritös eller kastrull med frityrolja.
  5. Fritera några i taget tills de är mörk gyllenbruna. Servera genast.

Raita

  1. Blanda ihop alla ingredienser
  2. Låt dra 3o min  innan servering, helst i kylskåp

Onion Bahji, ca 4-6 starter portions:

  • 2 large onions sliced
  • 1 pot cilantro chopped
  • ev. 1 red chili sliced
  • 2,5 dl (1 cup) chickpea flour
  • 1 tbsp fresh ginger grated
  • 1 tbsp garam masala
  • 1 tsp whole cumin seeds
  • 1 tsp salt
  • 1-2 tbsp water
Raita sauce
  • 2,5 dl (1 cup) oat fraiche
  • juice from 1/2 lime
  • 15 fresh leafs of mint chopped
  • salt and pepper
  • some olive oil

Do this:

Onion bahji:

  1. Slice the onions in thin slices and mix with cilantro, chili and salt. Let soak for 5 min until the onion begins to release some water
  2. Mix down the rest of the ingredients
  3. Mix in some more water until you get a batter that sticks to the onion and binds the chickpea flour
  4. Pinch up 2-3 tbsp batter with your hands at the time and add to a fryer or a pot with hot frying oil
  5. Fry a couple of fritters at the time until they are dark brown. Serve at once
Raita:
  1. Mix all the ingredients toghether
  2. Let rest in the refrigerator for 30 min before serving

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes