Indisk linsgryta med blomkål – Dahl Deluxe!

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Det här är sista semesterveckan, men ärligt talat så känns det som att jobbet redan har börjat. Jag sitter med ett väldigt spännande projekt som jag ännu inte riktigt kan berätta om men som har tagit väldigt mycket tid de senaste två veckorna med ett helt gäng roliga recept som har lagats och nu ska renskrivas. Ovanpå det behöver jag börja ta tag i allt som ska göras inför hösten med föreläsningar, nya uppdateringar på bloggen, uppdaterat säljarbete och mycket mer. Så nja, jag kanske fortfarande är kvar nere i Skåne och kan ta mig snabba små bad i havet när jag vill, men ledig är jag inte riktigt…

En av de roligaste grejerna med att vara här nere i Skåne är att vi allt som oftast är här tillsammans med sambons syskon och föräldrar och alla deras barn. Allt som allt brukar vi vara runt 20 pers runt middagsbordet, den yngste snart fyra och den äldste 75. Då blir varje kväll en fest! Jag ska göra något inlägg snart med en sammanställning av alla våra olika maträtter som vi brukar äta när vi är så många, för jag får ofta massor av förfrågningar om vad man ska laga när man har storfrämmande.

Men, jag börjar med ett recept i uppdaterad förpackning här från bloggens gömmor. Ett av mina absolut första recept från bloggen var när jag blev bjuden på indisk linsgryta av min brorsa i hans andrahandslägenhet vid Fridhemsplan nå gång runt våren 2011. Då blandade vi ner fetaost och spenat i grytan och serverade den med en raita med färsk tomat i(?) men nu i förrgår lagade jag en ny version i en stor järngryta till hela familjen och den slickades helt ren. Så jag tänkte att ett uppdaterat recept a la jävligt gott 2018 kan vara på sin plats.

Så här gör jag min Dahl nu för tiden. Enjoy!

Indisk linsgryta med blomkål, 6 portioner

  • 200 g röda linser
  • 1/2 blomkålshuvud, ca 250 g
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3×3 cm färsk ingefära
  • 1 msk garamasalapulver
  • 1 msk gult currypulver
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk mald spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0-3 tsk chiliflakes
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 burk kokosmjölk á 400 g
  • 1 dl vatten för stekning + 4 dl för kokning
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk ljus japansk sojasås
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • Juice från 1/2 lime
  • Rapsolja till stekning
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Börja med att skala och skiva den gula löken. Fräs löken på hög värme i rikligt med rapsolja i en stor gryta, gärna gjutjärn eller liknande. Fräs till löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv vitlöken och ingefäran på fina sidan på ett rivjärn.
  3. Sänk värmen på grytan och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, ingefära och vitlök till öken och rör om. Späd med några matskedar vatten så det bildas en kryddpasta som får steka på medelvärme i några minuter tills allt blandats och börjar dofta gott. Du vill inte bränna denna! Då blir det bittert. Poängen är att steka kryddorna så de inte längre är råa och smakerna tas fram.
  4. Slå i kokosmjölk, tomatkross, sojasås och grönsaksfond och låt koka i 30 minuter tills tomaterna börjar lösa upp sig och alla smaker gått ihop.
  5. Mixa grytbasen slät med en mixerstav direkt i grytan. Detta steg kan hoppas över för en grövre gryta, men jag föredrar den slät. Smaka av grytan med ev. lite mer kryddor, salt och peppar
  6. Skölj blomkålen och skär den i stora buketter. Skölj även de röda linserna i ett durkslag. Tillsätt blomkålen och linserna till grytbasen och tillsätt ca 1-2 dl vatten för att späda såsen beroende på hur mycket vätska som har kokat bort.
  7. Koka i 20-30 minuter på låg värme tills linserna blivit mjuka och precis börjat lösa upp sig och blomkålen har kokats mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd. Späd löpande med vatten om du tycker att det behövs och se till att röra i runt i botten då och då så det inte bränns.
  8. Avsluta med att smaka av grytan med mer salt och peppar, pressa ner juice från 1/2 lime och klipp ner så mycket koriander du vill.

Servera med ris, raita (blanda Oatly iMat Fraiche med mynta, olivolja, salt, peppar och en massa limejuice) och en stor sallad. Gärna också med naanbröd om du hittar något veganskt sådant! 🙂 Annars tycker jag att baugetter funkar fint!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: