Hemmagjord vegansk chorizo

*Det här inlägget och receptet är ett samarbete med Anamma Sverige*

Hej!

Hoppas allt e fint med er! Den här veckan spenderar jag på GastroNord, Sveriges största restaurang och storköksmässa där jag bland annat har bidragit med att sätta upp halva menyn på den nya stora Street Food restaurang som finns inne på mässområdet, och föreläser och håller workshops på olika teman hela veckan igenom. MEN, förra veckan stod jag i köksstudion och lagade en massa goda grillrecept baserade på Anammas nya forbara färs som ni kommer att bjudas på här under sommaren!

Som jag skrev om för någon vecka här sen så har jag och Anamma teamat ihop för att till å börja med hjälpa er med allt ni kommer behöva veta kring deras nya formbara färs och grillsäsongen i sommar. Först ut var hamburgaren jag lagade tillsammans med Burgerdudes, och nu kommer här ett recept som jag ta me tusan är ÄNNU mera peppad på! Hemmagjord veganchorizo!

Det här är roliga grejer mina vänner. Jag har länge varit ganska sugen och peppad på att försöka testa att göra egna veganska korvar, men har haft ett (kanske orimligt, jag vet inte) lite för stort motstånd mot att ställa mig och börja knåda och koka seitan för att få till en schysst vegokorv. Så det har helt enkelt inte blivit av. Det har helt enkelt känts lite för meckigt och svårt att hitta något bra sätt att få till en riktigt bra korv utan att behöva böja sig totalt baklänges. Samtidigt vill man ju göra sin egen vegokorv. De som finns i butik är ju helt enkelt för trista. Inga ”riktiga” ingredienser, bara en massa söndermalda homogena röror pressade till korvform. Och det är inget fel på det om man vill ha sig en vanligt grillkorv, men om man vill ha sig något mer då? Om man vill ha en lyxig, over the top, vräkig och lyxig jävla banger? Då får man faktiskt se till å göra sin egen.

Jag säger inte att anamma totalt har frälst även korvsverige här med sin formbara färs så som de gjort med hamburgarna, MEN det går att göra korv med den och det går faktiskt förvånansvärt bra! Framförallt när du gör den här typen av lite lyxigare ”färska” typen av korv, där det är helt okej att ha en lite grövre konsistens på korvfyllningen och där du vill ha redigt med smak. Och, framförallt så är det väldigt enkelt! För att illustrera precis hur enkelt det är så har jag gjort en video här för att visa precis hur jag gjorde min egen chorizo. Hoppas ni tycker att receptet e inspirerande och att ni får till några egna spännande varianter hemma! Självklart får ni krydda och toppa era korvar precis så som ni vill – men så här gjorde jag mina 🙂

Hemmagjorda veganska chorizos, 8 stora korvar eller 12 mindre

  • 850 g Anamma formbar färs
  • 3 röda paprikor
  • 2 stora gula lökar
  • 1-2 röda chilifrukter
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 msk paprikapulver
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1-2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Aluminiumfolie till formning

Paprika och löktopping

  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • 1 msk rapsolja till stekning
  • salt och peppar efter smak

Aioli

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk citronjuice
  • Salt och peppar efter smak

Övriga tillbehör

  • Goda veganska korvbröd
  • Finstrimlad färsk persilja

Gör så här

Chorizo

  1. Börja med att ta fram den formbara färsen en stund innan du ska använda den och låt den tina i rumstemperatur eller i vattenbad.
  2. Skala, skölj och finhacka färsk röd paprika, gul lök och vitlök
  3. Fräs grönsakerna i rikligt med rapsolja och paprikapulver tills de blivit helt mjuka och börjar få lite färg. Smaka av med salt och peppar
  4. Häll över grönsakerna i en bunke och mixa hälften av grönsaksblandningen med en stavmixer så du får en blandad konsistens
  5. Blanda ner den formbara färsen, sojasås och vitvinsvinäger i bunken med grönsaker och blanda väl med händerna. Smaka av med salt, peppar, ev. mer chili och vinäger tills du får en smak du gillar. Om du vill kan du krydda lite extra här med mer paprikapulver, eller andra kryddor efter behag.
  6. Dra av ett ca 2 dm brett ark av aluminiumfolie och ta en klump med färs på ca 60-100 g (beroende på hur stora du vill ha korvarna) och bred ut den utmed ena långsidan av foliearket (se videon för instruktioner!)
  7. Rulla ihop folien med färsen i mitten som en korv. Snurra ihop ändarna hårt på bägge kortsidor genom att vrida dem åt olika håll på bägge sidor, som om du skulle snurra ihop en karamell. Detta pressar ihop färsen till en tight korv och håller ihop den medan den grillas
  8. Värm din grill, ugn eller stekpanna – allt funkar!
  9. Stek korvarna i folien i 2-3 minuter på hög värme så de värms igenom. När färsen hettas upp till ca 70 grader så reagerar den och stelnar, vilket gör att du sen kan ta av folien utan att färsen ramlar isär.
  10. Ta bort folien och stek eller grilla färdigt korvarna på hög direkt värme tills de får fin färg. Var försiktig när du vänder dem då de fortfarande lätt bryts då de ju eg. bara är avlånga biffar!

Paprika och lökröra

  1. Skölj, skala och skiva lök, vitlök och paprika
  2. Stek i rapsolja tills löken och paprikan blivit mjuk och fått färg
  3. Krydda med oregano, salt, peppar och citronjuice och stek 30 sekunder till
  4. Ta åt sidan

Aioli

  1. Blanda en majonnäs efter detta recept, eller köp en färdig vegansk version
  2. Skala och finhacka eller riv vitlöksklyftorna
  3. Blanda ner vitlök, citron, salt och peppar i majonnäsen och smaka av

Servera korvarna i grillat korvbröd med paprikaröra, aioli och strimlad persilja på toppen!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Hemmagjord vegansk chorizo

  1. maria 29 april, 2018 at 10:31 #

    Vad smart! Har testat olika veganska korvar men dom är inte goda. Anammas färs är däremot god och har ett tuggmotstånd.
    Har längtat efter något korvliknande 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes