Hemmagjord pasta med svampsås – Så får du tolvåringar att äta veganmat!

Hej!

Jag hoppas att allt är fint med er! För två veckor sedan fick jag besök i köksstudion av min bonusdotter Kirrin (som dykt upp här på bloggen lite då och då med sin charmanta närvaro!) och hennes två bästa polare Isabel (Isi) och Filippa (Filo). Jag har varit på dem ganska länge om att jag skulle vilja ha dem som gäster och få chansen att utmana både mig själv och dem med att försöka bjuda dem på min vegomat.

Till saken hör att ingen av de tre är varken veganer, vegetarianer eller för den delen ens så värst intresserade eller sugna på vegomat just nu. Min sambo är en så kallad flexitarian och även om vi äter mycket vego hemma (jag gör mitt bästa för att pracka på henne allt jag kan) så har hon alltid käkat kött, och barnen har därför fått välja vad de vill. Kirrin gjorde en rejäl ansträngning att försöka börja äta vegetariskt för en så där tre fyra år sedan. Vilket jag ärligt ska erkänna att jag var väldigt nöjd med – det är en mäktig grej när de på eget bevåg säger att de vill äta grönare! Jag försöker att inte vara preachy eller att få dem att känna sig dåliga över vad de äter, men är samtidigt ärlig och öppen med mina val och varför jag gör dem.

Problemet uppstod när hon efter sommarlovet skulle börja i skolan igen och deras mat var långt ifrån den maten som hon fick när jag lagade mat hemma. Hemma varierade vi oss egentligen inte så jättemycket från vad vi hade ätit tidigare. Jag förklarade för henne att hon jättegärna fick äta vego, men att hon då skulle vara beredd på att korvarna, biffarna och köttbullarna inte skulle smaka precis likadant som tidigare men att det skulle vara lika gott om hon gav det en chans. Så vi fortsatte käka korvstroganoff, curryk*ckling, nudelsoppa och pizza som tidigare och det gick jättebra!

Skolan hon går på har ett KRAV-certifierat kök och väldigt ”bra” mat överlag. Problemet med den typen av kök och kockar är dock att de ibland tenderar till att se vegomaten lite som platsen där de har möjlighet att exercera sitt kreativa utrymme… Det finns en stark uppfattning hos många köttkockar att vegomat måste vara någonting annorlunda än köttmaten de vanligtvis lagar. Antingen för att vegetarianer ”ju inte vill äta kött”, eller för ”att de inte gillar idén med substitut” eller för att de ”vill göra bra mat gjord på bra grönsaker”.

Alla de tre ovan argumenten skjuter dock ganska snett mot vad jag uppfattar som – och också vad tjejerna i videon trycker väldigt hårt på – vad barn, oavsett om de är veganer eller köttätare, faktiskt vill äta. De vill ha vanlig och god mat som de känner igen! Inte gratinerad aubergine med rotsellerichips (hur mycket vuxna flexitarianer än må älska den rätten).

Det finns säkert barn som vuxit upp i familjer med medvetna föräldrar som ätit väldigt varierad och grönsaksbaserad kost från barnsben och som älskar gratinerad aubergine, tofugrytor och broccolistuvning med körvel. Men de flesta barn som kanske vuxit upp med samma mat som de flesta andra barn har gjort, vego eller ej, och som av olika anledningar vill äta mer vego tror jag faktiskt skulle tycka att det vore enklare om dessa kockar hoppade av sina höga hästar och började lyssna lite mer på vad barnen faktiskt vill äta.

Så får du barn att äta mer vego!

För mig är det ganska enkelt egentligen. Om barnen inte äter upp maten så spelar det ingen roll hur bra den är. Det spelar ingen roll hur nyttig den gratinerade broccolin kanske är, hur fantastiskt tillagad auberginen är eller hur hållbar kikärtsstuvningen är om barnen ändå inte äter den. För mig är det viktigaste att maten är näringsriktig, inte innehåller kött och mejerier och att den är god så att barnen äter den!

Där finns det några väldigt enkla tips att följa. Både som tjejerna tar upp i videon, men som jag också fått återberättade för mig av de olika skolkockar jag pratat med och som jag insett själv:

  1. Tänk på utseendet och på igenkänningen! Det är lättare att få barn att äta saker de känner igen. Om saker ser konstiga och misstänkta ut så minskar chansen drastiskt att barn kommer att äta dem. Så – låt dem antingen vara med och laga maten så de förstår och ser vad de äter, eller göm grönsakerna genom att mixa ner dem i såsen, hacka dem fint i grytan eller gömma dem på andra sätt. Var inte rädd för att laga vegetariska versioner av rätter barnen redan gillar
  2. Tänk på konsistensen och smaksättningen! Barn är väldigt känsliga för nya och konstiga smaker och konsistenser. Håll det enkelt och krydda försiktigt. Grönsaker har ofta mjukare konsistens än kött, kan du kompensera för det på något sätt? Ofta hjälper vegosubstitut till med precis det här!
  3. Blanda inte för mycket! Det enklaste sättet att få barn att äta sallad är ärligt talat ofta att lägga hackade grönsaker i separata skålar i början av lunchbuffén eller att ge dem hela grönsaksbitar utan dressing innan maten. Ge dem en dipp att doppa dem i om de vill och jag lovar att de kommer att äta körsbärstomater, gurk-, paprika- och morotstavar tills det sprutar ut ur öronen på dem! Därefter är det helt okej att bara servera ris och en korvstroganoff på sojakorv utan att behöva röra ner blomkål i den och förstöra allt.
  4. Vego måste inte vara nyttigt. Börja med att det är utan kött, låt det vara nyttigt och hälsosamt i andra hand. Tro inte att vegoätande barn är mindre sugna på ”vanlig mat” än andra barn. Äter alla andra barn korvstroganoff så kommer det vara väldigt svårt för den nyfikne 12 åringen att förmå sig att välja bönstuvning istället. Ge alla korvstroganoff, men variera proteinet i korven bara.

Om ni vill ha hjälp i er skola med att ta fram mer vegetarisk och vegansk skolmat som garanterat hamnar i magen på era elver, så skicka oss ett mail! Jag håller utbildningar för storkök i skolor, förskolor, seniorhem och restauranger i vegansk matlagning med fokus på tekniker, råvaror för att bemästra det veganska köket!

Om dagens avsnitt

Kirrin, Isi och Filo är tre riktiga hjältar och de gav mig både svar på tal och massor av bra tips på hur de tror att man kan göra vegomat godare och tillgängligare för fler kids som de själva. De kommer självklart att komma tillbaks i flera framtida avsnitt och vi har redan en lång lista på rätter vi ska försöka oss på att utmana oss själva med! Nuggets, tacos, hamburgare och pepperonipizza stod högst upp på listan, och banne mig om jag kanske också måste ta tag i det här med att göra en riktigt saftig seitanstek till dem också snart 😉

Här har ni receptet på pastasåsen och den hemmagjorda pastan vi gjorde i avsnittet. Om den här pastasåsen inte får era barn att älska svamp så kommer INGENTING att göra det! Och ni måste verkligen testa att göra pasta med era kids. Team building delux! Några dagar efter den här inspelningen (när vi alla var nere i sommarhuset över sportlovet) så gjorde vi samma pastarätt igen med Kirrins kusiner. Vid det laget var Kirr en riktig mästare som lärde de andra hur de skulle göra och det var superkul att få en anledning till att faktiskt hänga med kidsen ett tag och göra något gemensamt istället för att de bara satt vid sina skärmar konstant. 🙂

Hemmagjord pasta (Orecchiette) med svampsås

Orecchiette

  • 6 dl durumvete (ca 1,5 dl per person)
  • ca 3 dl vatten (ca 0,75 dl vatten per person)

Svampsås

  • 300 g färska skogschampinjoner
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 msk torkad oregano
  • 3 dl havre -eller sojagrädde
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • Ev. 1 tsk mjöl utspädd med pastavatten för redning
  • Salt och peppar efter smak

GÖR SÅ HÄR:

Pastan:

  1. Lägg mjölet i en hög och arbeta in vattnet en liten mängd i taget. Du vill ha en ganska torr deg, men som håller ihop och inte spricker för lätt. Knåda den i ca 10 minuter så den blir fin och jämn.
  2. Om du vill se hur proffsen gör det så kan du kolla på den här videon. Hon har dock gjort det här typ hela sitt liv, så känn dig inte modstulen om det inte går riktigt lika fort.
  3. När det är dags att forma pastan så delar du först degen i mindre hanterbara bitar och rullar dem till ca 1 cm tjocka korvar. Skär därefter av ca 1 cm tjocka bitar, en i taget, och (här kommer the tricky part) tryck en knivsudd mot kanten på biten samtidigt som du drar kniven mot dig.
  4. Det ska vara ungefär på samma sätt som du gör med ett paketsnöre för att få det att snurra ihop sig. Tryck hårt, först nedåt och sedan dra emot dig. Det tar några gånger att få in snitsen. När du dragit kniven och fått en snäckliknande pastabit som resultat så vänder du ”snäckan” ut och in på tummen och formar den till en liten hatt. För en illustration, se den här videon. Återupprepa tills degen är slut.
  5. Låt pastan ligga och torka på en plåt tills alla bitar är klara och koka därefter i rikligt saltat vatten ca 3 minuter. De flyter upp till toppen av kastrullen när de är klara. Fiska upp dem allt eftersom och låt ligga i en skål med lite olivolja så de inte klumpar ihop medan resten kokar klart.

Svampsås

  1. Börja med att skiva eller hacka svampen i tunt
  2. Fräs svampen i en het stekpanna utan olja tills all vätska har dunstat ur dem och de börjar få färg. Om du saltar och pepprar lite medan de steker får du ut vätskan snabbare och lite mer smak på svampen.
  3. Hacka lök och vitlök fint medan svampen steks
  4. Sänk temperaturen på stekpannan och tillsätt lök och vitlök. Fräs tills löken mjuknat
  5. Tillsätt oregano, fond, soja och havregrädde och koka upp. Låt koka 10 minuter eller tills grädden börjat tjockna. Om du vill ha en tjockare sås, ta 2-3 msk pastavatten och blanda med vetemjöl och häll ner i såsen under omrörning tills den tjocknar till önskad konsistens
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Blanda ner pastan i svampsåsen, toppa med lite persilja och servera direkt!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , ,

4 Responses to Hemmagjord pasta med svampsås – Så får du tolvåringar att äta veganmat!

  1. Daniel Andersson 13 april, 2018 at 09:34 #

    Följde såsreceptet (men använde köpt pasta) och det blev otroligt gott. Det blev dock ingen mat över till barnen, men nästa gång får de vara med och tillverka pastan

  2. Josefine 14 mars, 2018 at 12:09 #

    Lagade precis denna rätt åt mig själv till lunch. Fantastiskt! Så få ingredienser (hade ingen grädde hemma och skippade detta genom att ersätta med lite pastavatten) och ändå helt underbar!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 mars, 2018 at 10:41 #

      Ah! Låter smart! Pastavatten är det bästa för att reda pastasåser alltså!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes