Hemmagjord gnocchi med svampsås

Hej!

-Recipe in english further down! –

Det här receptet lagade jag och Zeina tillsammans med eleverna på Passion Matlagning för två veckor sedan. Tanken är att vi ska få upp tempot lite på kursen och också bli bättre på att dokumentera maten, recepten och våra lärdomar från kursen på våra respektive bloggar för att både hjälpa till att sprida vidare kunskapen vi ger till våra elever, men också för att dela med oss av ännu mer matglädje!

Vårt upplägg på kursen (som ni kan läsa mer om här) är att varje lektion ska vara baserad på praktisk matlagning och att vi lär oss nya praktiska och teoretiska erfarenheter genom att GÖRA inte bara genom att läsa eller prata om dem. Det var så jag själv lärde mig spela gitarr en gång i tiden – genom att få hem en gitarr och sedan spela olika låtar för att lära mig nya tekniker, inte genom att bläddra i en bok eller kolla på youtubeklipp av andra som spelade gitarr.

Att kunna göra egen gnocchi är ett fantastiskt sätt att göra otroligt god mat av väldigt få och enkla råvaror. Det känns direkt lyxigare än dess beståndsdelar – kokt potatis och vetemjöl, och det är perfekt mat att göra på rester. Om du har kokt potatis över från gårdagen så behöver du bara mosa och blanda den med vetemjöl och lite salt tills du får en smidig deg, skära dem i bitar och sedan koka och steka. Du kan till och med hoppa över stekandet om du har bråttom. Gott blir det ändå!

Vi tittade också på hur du med väldigt enkla tekniker kan göra en svampsås som nästan garanterat vem som helst kommer gilla. Du kan skära svampen i vilken storlek du vill. Om du tycker att svampens konsistens är läskig så kan du skära dem i så små bitar som möjligt och sedan steka dem hårt utan olja i en stekpanna tills att vätska dunstat och de börjar få färg. Då blir svampens fruktkött fast och konsistensen mycket bättre utan att du tappar någon smak. Det här är den perfekta såsen att använda för att omvända svampskeptiker – tro mig!

Gnocchi med svampsås, 4 portioner

Gnocchi

  • 1 kg mjölig potatis
  • ca 3 dl vetemjöl
  • salt
  • olivolja att steka i

Svampsås

  • 300 g färska skogschampinjoner
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 msk torkad oregano
  • 3 dl havregrädde
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • Ev. 1 tsk mjöl utspädd med pastavatten för redning
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

Gnocchi

  1. Börja med att skala och koka potatisen tills den är mjuk.
  2. Pressa eller mosa potatisen i en bunke och tillsätt mjöl och salt.
  3. Mängden mjöl kan variera utifrån hur fuktig potatisen är, men ha först i 2 dl och rör om. Tillsätt därefter 1/2 dl i taget tills degen känns fin och smidig utan att vara kladdig.
  4. Mjöla en arbetsyta och forma ca 1-1,5 cm tjocka remmar av smeten. Skär av ca 1,5 cm långa bitar med en kniv och rulla runt i lite mjöl. Om du vill kan du göra ett lätt mönster i dem med en gaffel, för att ge dem det klassiska räfflade gnocchimönstret.
  5. Lägg gnocchin på en mjölad plåt medan du gör klart resten. Enklast är om du gör ca 3 dl långa degremmar i taget, skär i bitar och sedan gör en till, istället för att arbeta med hela degen på en gång.
  6. Koka upp en kastrull med rikligt med saltat vatten. Lägg ner de färdigskurna pastabollarna i vattnet och låt koka 1-2 minuter. När de flyter upp till ytan är de klara.
  7. Fiska upp dem och lägg på ett fat. Lägg inte i för många på en gång, så vattnets temperatur sjunker för mycket eller de inte kan röra sig fritt i vattnet.
  8. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek de kokta gnocchina (gnocchisarna? gnocchierna?) på medelvärme i rikligt med olivolja samt lite extra salt och peppar tills de får lite färg. Nu är de klara!
  9. Du kan använda dem precis som vilken annan pasta som helst, i tomatsås, i gratänger, eller helt enkelt bara smaksätta oljan du steker dem i med lite rosmarin och servera dem rakt upp och ner med ett glas gott rödvin.

Svampsås

  1. Börja med att skiva eller hacka svampen i tunt
  2. Fräs svampen i en het stekpanna utan olja tills all vätska har dunstat ur dem och de börjar få färg. Om du saltar och pepprar lite medan de steker får du ut vätskan snabbare och lite mer smak på svampen.
  3. Hacka lök och vitlök fint medan svampen steks
  4. Sänk temperaturen på stekpannan och tillsätt lök och vitlök. Fräs tills löken mjuknat
  5. Tillsätt oregano, fond, soja och havregrädde och koka upp. Låt koka 10 minuter eller tills grädden börjat tjockna. Om du vill ha en tjockare sås, ta 2-3 msk pastavatten och blanda med vetemjöl och häll ner i såsen under omrörning tills den tjocknar till önskad konsistens
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera gnocchin med svampsåsen!

 

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



English recipe – Home made gnocchi with mushroom sauce, 4 p

Gnocchi

  • 1 kg floury potatoes (eg. King Edward)
  • ca 3 dl (1,2 cup) wheat flour
  • salt
  • olive oil for frying

Mushroom sauce

  • 300 g färska skogschampinjoner
  • 300 g fresh chestnut mushrooms
  • 2 tbsp canola oil
  • 1 yellow onion
  • 1 clove of garlic
  • 1/2 tbsp dried oregano
  • 3 dl oat cream (or other plant based cream)
  • 1 tbsp light soy sauce
  • 1 tbsp vegetable stock
  • Ev. 1 tsp flour mixed in pasta water for thickening the sauce
  • Salt and pepper after taste

Do This:

Gnocchi

  1. Begin with peeling and boiling the potatoes until soft
  2. Press or mush the potatoes in a bowl and add flour and salt
  3. The amount of flour might vary depending on how damp the potatoes are, but start with 2 dl (ca 0,8 cup) and then add 1/2 dl (0,2 cup) until the doe is easy workable and smooth
  4. Flour a working area and then shape 1,5 cm thick, 3 dm long ”snakes” of the dough. Cut them in ca 1,5 cm large pillows and roll them in some flour. If you want to you can press them softly with a fork for a good looking pattern.
  5. Put the finished gnocchis on an oven tray covered with flour while you are finishing the rest.
  6. Boil a large pot with salty water and start to cook the gnocchis some at the time. When they rise up to surface they are done. Pluck them out and put them on a trey. Don’t boil to many at the time so that the temperature of the water lowers to much and don’t boil.
  7. Heat a frying pan with olive oil and fry the newly cooked gnocchis on medium heat for some extra concistency. Add salt and pepper.
  8. Done! Now they can be used in the same way as any kind of pasta, in different sauces, in gratins or just simply with a touch of olive oil, some tasty herbs and some salt and pepper. Magic!

Mushroom sauce

  1. Start with slicing or dicing the mushrooms finely
  2. Fry the mushrooms in a hot frying pan without oil until all the liquid has vaporized and they start to color. If you salt and pepper the salt while frying this will speed up the process of draining the water and season the mushrooms well
  3. Shop onion and garlic finely while you are frying the mushrooms
  4. Lower the temperature on the frying pan, add oil and the onions and garlic. Fry until the onions begin to soften
  5. Add oregano, broth, soy sauce and plat based cream and put to a boil. Boil for 10 minutes or until the cream has thickened. If the sauce doesn’t thicken enough you can mix flour and some pasta water and add into the sauce until you get the desired thickness.
  6. Add salt and pepper to taste
  7. Serve the gnocchi with the mushroom sauce!

, , , , , , ,

One Response to Hemmagjord gnocchi med svampsås

  1. Angelica i London 19 september, 2017 at 02:29 #

    Åh älskar gnocchi, och svamp! Bästa kombon 😀

Lämna ett svar till Angelica i London Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes