Halloumiburgare med avocado och tabascodressing

Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*

För ett tag sedan var jag på en av Max Hamburgares releaser för en av deras nya halloumiburgare. Deras tredje kampanj dubbelhalloumiburgare på ett halvår, för – som deras vice VD uttryckte det under presseventet – svenskarna älskar halloumiburgare. Och vem är jag att argumentera mot det?

Vem älskar inte hamburgare? Och vem älskar inte halloumi? Jo det finns väl en del, men just halloumiburgaren har blivit en av de där rätterna som verkligen kan få det att vattnas i munnen på nästan vem som helst. Halloumi är fett, det är salt och det har ett fantastiskt tuggmotstånd (när det är varmt). Det är praktiskt taget som bacon fast gjort av ost!

Det gör det till en toppenrätt både för köttätarna som vill börja minska sin köttkonsumtion utan att kompromissa med smaken och helt awesome för lakto-ovo vegetarianerna som enkelt vill ha något lite svulligare på grillen. Jag brukar kalla det den perfekta inkörsporten till vegokäk.

Den här burgaren har jag tagit fram tillsammans med Ta Fram Det Bästa som en utveckling på mitt tidigare recept på världens bästa halloumiburgare. Det är om möjligt ännu lite svulligare efter att vi tabascomarinerat halloumin och penslar brödet med dijonsenap vilket ger en riktig kick till burgaren som balanserar upp ostens fetma och sälta. Vi har dessutom filmat en snygg liten film som inspiration så ni verkligen kan få in känslan för burgaren!

En annan bra grej med halloumi är att den inte är gjord med löpe, vilket ju är extra bra för alla vegetarianer som vill undvika onödiga animalier i sin mat. 🙂 Och jo – om ni vill att er halloumi ska hålla sig varm och god ett tag på bordet efter att ni tagit av dem från grillen: 1) skär halloumin i tjockare skivor som håller värmen längre och 2) lägg halloumin på ett fat av metall eller plåt som ni värmer upp på grillen och sedan täcker med aluminiumfolie som du sen ställer på bordet. Då håller den värmen i upp till en halvtimme!

Tabascomarinerade halloumiburgare med grillad paprika och avocado – 

Ingredienser

 • 1 paket halloumi á 200 g eller 2 paket 150 g
 • 1 mogen avocado
 • 1 gul paprika
 • 1-2 tsk Grey Poupon dijonsenap
 • 1 kruka krispsallad
 • 1 sats hamburgerdressing
 • 1 liten rödlök
 • 2 lime
 • 2 tsk Grön Tabasco
 • 2 st friscobröd eller brooklynbröd

Gör så här

 1. Tänd grillen!
 2. Dela halloumin på 2 i “vecket” och lägg i en plastpåse med 2 tsk grön tabasco och juice från ½ lime. Låt marinera i 20 min medan grillen tänds
 3. Skiva rödlök tunt. Pressa över juice från 1 lime och låt dra i 20 min
 4. Blanda hamburgerdressingen
 5. Grilla den hela gula paprikan hårt medan grillen värms upp. Den ska bli sotbränd hela vägen runt. Lägg i en plastpåse i 10 min så skalet lossar och dra sedan av det värsta med fingrarna. Skär i filéer.
 6. Dela avocadon på hälften, ta ur kärnan och skiva i ca 0,5 cm tjocka skivor. Skölj salladen och ta loss bladen från krukan.
 7. Grilla halloumihalvorna snabbt på hög värme på grillen så de får fin färg. Grilla bröden snabbt. Pensla halloumin med marinaden löpande. Limejuicen karamelliseras vilket ger en fin syrlig sötma till osten och tabascon ger styrka
 8. Bygg burgaren genom att pensla dijonsenap på bottenbrödet, toppa det med ett salladsbladoch rödlök. Lägg på en skiva halloumi. Toppa med dressing, 2-3 paprikafiléer och 1/2 avocado i skivor. Lägg på locket. Stick igenom en kniv för att hålla ihop om du vill!

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes