Grillade ört- och bönbiffar

Hej!

Just nu är jag nere i sommarstugan precis på gränsen mellan Östergötland och Småland, djupt in i vackraste Astrid Lindgrenland. Vi har varken el eller vatten, så det enda vi i stort sett kan göra är att grilla, bada i sjön och jobba i trädgården. Livet på en pinne dvs!

Alla i familjen är inte vegetarianer, så när de ville grilla lax här i veckan så botaniserade jag lite på den lokala lanthandeln och svängde ihop det här smarriga receptet på örtiga bönbiffar. Jag gjorde dem lite större och järpformade för att komma ifrån känslan av att det bara var en burgare utan bröd, vilket (jag kanske är löjlig, men så tycker jag) faktiskt gjorde stor skillnad för helhetsintrycket. Det blev supergött, så jag kände att jag var tvungen att dela med mig av det på en gång.

Den här gången testade jag att använda frysta bönor istället för bönor på burk, och jag tyckte att det var grymt! Som ni kanske vet är jag typ världens lataste vegomatbloggare och jag orkar/förmår aldrig planera mina måltider i förväg. Att därför blötlägga egna bönor har varit en sån där konstant lyckas-aldrig-i-tid-grej. Då är faktiskt frysta bönor snäppet bättre än bönor på burk. De är ju färdigkokta de med, men har en mycket fastare konsistens då de inte får ligga kvar i bönspadet efter att de är färdigkokta. Det ger dem ett mycket bättre tuggmotstånd som passar perfekt för biffar, grytor, sallader, eller ja, vad som helst.

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Ört- och bönbiffar, 3-4 st

  • 250 g frysta bönor (eller ja, typ 1,5 burk bönor, eller ca 1 dl torkade bönor som du kokar själv)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 msk rapsolja (går att minska och ersätta delar med vatten, men det ger mer smak!)
  • 1 dl hackade blandade färska örter (jag använder persilja, dill och gräslök)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk sötstark senap
  • några stänk tabasco efter smak
  • salt efter smak

Gör så här:

  1. Tänd grillen och förbered direkt grillning
  2. Börja med att tina/koka/hälla av bönorna
  3. Finhacka vitlök och alla örter
  4. Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn smet, mosa bönorna med en potatisstöt, eller allra helst med händerna. Om du använder bönor på burk, som är blötare än frysta/hemmakokta bönor så kan du behöva ha lite extra ströbröd eller minska mängden olja.
  5. Forma 3-4 biffar med händerna
  6. Grilla biffarna på direkt värme på grillen (dvs över kol/briketter) och använd locket på grillen så det blir en ugnseffekt.. Använd gärna lite rökspån eller lägg ett vedträ bredvid kolen så du får en rökutveckling. Grilla 3-5 minuter per sida tills de får fin färg och enkelt lossnar från gallret.

Servera med färskpotatis, en god hemmagjord tångromssås eller örtsås eller något liknande (recept på en sån kommer om någon vecka!) och en stor god sallad!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , ,

2 Responses to Grillade ört- och bönbiffar

  1. Anna 23 juli, 2017 at 09:32 #

    Ser jättegott ut 🙂 vad är det för bönor du använt? Ser ut som att det är Kidneybönor i?

    • Jävligt gott 24 juli, 2017 at 07:39 #

      Det är en mix av kidneybönor, vita bönor och kikärtor

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes