Grillad grekisk sallad

IMG_6492 (800x600)

Sommaren tvekar, men det betyder inte att du behöver göra det! Grillat är ju godast, och enligt mig en av de största fördelarna med sommaren. Det är också en av få anledningar till att jag någonsin skulle kunna få för mig att köpa radhus eller villa. Trist nog är det ju strikt förbjudet att grilla på balkongen inomhus, så om man fick sig en fin liten veranda så vore det ju mäkta fint.

Om man dock ännu inte har hunnit införskaffa sig en veranda, så kan man ju göra som jag gjorde här och använda en grillpanna i stället. Det är inte alls samma grej, men ändå liiite roligare än att bara steka grejer i en vanlig stekpanna.

Men, poängen med den här utläggningen och den här rätten är egentligen inte att snacka om att du borde grilla så ofta som möjligt – nej snarare är det att försöka få in i huvudet på fler att man borde grilla så många olika saker som möjligt! Helst hela jävla måltiden 😀 Jag tänker mig att ett tema för den här sommaren kommer att vara att grilla tillbehör. Proteiner är so yesterday!

Så – för att starta med en riktig smäll, I give you – Grillad Grekisk Sallad!

IMG_6496 (600x800)

Grillad Grekisk Sallad 3-4 personer

  • 1 stor gurka eller zucchini
  • 3 stora tomater
  • 1 stor rödlök
  • 1 stor gul paprika
  • 1 helt medelstort isbergssalladshuvud
  • 1 burk kalamataoliver
  • 300 g fetaost eller tofeta (om du använder tofeta, förmarinera den ett par timmar i olivolja, salt och chili för mer smak)
  • 1/2 levain
  • Ev. 300 g valfri pasta
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Dressing:

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk senap
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • salt och svartpeppar

IMG_6497 (800x600)

Börja med att skära skorpan av levainbrödet och riva det i ca 2×2 cm stora kuber. Vänd dem i olivolja, salt och peppar och stoppa in i ugnen i ca 15 minuter på 150 grader så att de blir knapriga. Om du vill ha en matigare sallad så kan du nu också koka upp pastavatten.

Skär löken i ca 1 cm tjocka skivor.Gurkan i halvor stora nog för att få plats på grillen/grillpannan. Halvera tomaterna och salladshuvudet, samt skär paprikan i ca 2 cm tjocka skivor. Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen.

Värm upp grillen eller grillpannan så att den blir rejält varm. Du vill grilla grönsakerna snabbt och hårt så att de bibehåller sin stuns, men får en sotad yta. Grilla därefter grönsakerna några i taget, hacka dem i önskad storlek och lägg dem därefter i en stor skål med aluminiumfolie över så att de behåller värmen medan resten grillas klart. Om du har för mycket ingredienser i grillpannan på en gång så sänks temperaturen och du får inte lika bra effekt.

När alla grönsaker är grillade, blanda snabbt ihop dem, ha i ev. pasta och sen i med dressingen. Toppa med krutonger, kalamataoliver och fetaost eller tofeta. Ät genast! Perfekt både som en egen huvudrätt eller som ett tillbehör till annat grillat.

IMG_6490 (800x600)

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes